Що їли галичани сто років тому: знайшли старовинну книгу рецептів. ФОТО

Кулінарну книгу, видану українською мовою за Австро-Угорщини, знайшов франківський художник і журналіст Ігор Роп’яник. В 2017 році її перевидали.

"Знайшов помежи маминих старих родинних документів ось таку кулінарну книжечку часів небіжки-Австрії. Судячи з того, серед яких паперів вона зберігалась, то це, видно, книжка, якою користувалась ще моя бабуся або й прабабця…", - пише Ігор Роп'яник.

10647083_972864916058912_8706041614835611763_n.jpg?oh=73759633650e3e5de4600a1eae309f86&oe=5A8C8CF4
10960063_972864952725575_6801575750192769550_o.jpg?oh=b0d1f2a9d78383a1cebba5bda3056a22&oe=5AD79CF5

"Почитав назви страв. Йдеться не про лексику, яка, скоріш всього, незрозуміла нинішньому поколінню, а мешканцям східних регіонів – поготів. А про те, що кухня галичан була вишукана і багата. У тодішніх крамницях все можна було для цього придбати. Поки не прийшла дика більшовицька голота, яка тільки й знала водку-сєльодку і картошку, і накликала голод на наш нАрід. До речі, чимало з тих, здавалося б, дивних назв та й самі страви я знаю змалку, мама готувала їх, навіть незважаючи на скрутні часи", - дописує журналіст.

Отже, що полюбляли галичани років 100 тому?

Потравка з качки з пармезаном, пантарки печені, щука в майонесї, щупак з сарделевим сосом, перепелиця з рижом, паштет з раків, каляфіори, компот з фіґ, салата швайцарська, лєґуміна цитринова, суфлєт з морелів, маренґи зі сметаною, крем з мараскіно, блян-манже міґдаловий, зульц в рожі і бабочка цісарська до кави. Це – лише мала частина страв, рецепти яких є у відомій книзі «Домашній кухні: Як варити і печи» Леонтини Лучаківської, яку цього року перевидало київське видавництво «Богуславкнига».

Ця збірка рецептів галицької кухні за часи Австро-Угорщини вперше була опублікована у Львові в 1910 році і швидко стала дуже популярною. Перевидання оформив львівський художник-графік Ігор Біликівський.

Читайте також:

Перший музей-крамниця настоянок за старовинними рецептами запрацював у Криворівні. ВІДЕО

Доступні рецепти здоров'я на кожен день

Автор
( 0 оцінок )
Актуальність
( 0 оцінок )
Викладення
( 0 оцінок )

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образи; пряме порівняння з іншими конкуруючими компаніями; розміщення посилань на сторонні ресурси Інтернету; реклама та самореклама, заяви, пов'язані з діяльністю компанії.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Актуальність
0/12
Викладення
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати