Повторні дослідження показали, що прикарпатська чорниця безпечна для споживання

Упродовж тижня представники Держпродспоживслужби проводили посилений радіологічний контроль всіх партій чорниці, яку реалізовували на центральному обласному ринку. У жодній із партій підвищеного вмісту цезію виявлено не було. Досліджували партії ягід підприємців та фізичних осіб з Львівщини , Косівщини, с. Ворохти, села Кут, Верховини та Яремчанської зони.

Дослідження проводили не лише у лабораторії, що на території ринку Івано-Франківська, але й підтвердили спеціалістами Івано-Франківської регіональної державної лабораторії ветмедицини, яка акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність вимогам ДСТУ ISO/ІEC 17025: 2006 (Європейський рівень акредитації), пише 0342.ua з посиланням на інтернет-портал Верховини.

Нагадаємо, що раніше дослідження, проведені у ДП Iвано-Франкiвськстандартметрологія показали, що чорниці, яку продають на Франківських ринках, містить радіоактивний цезій.

Для спростування підозр, щодо радіоактивного забруднення, аналогічні дослідження проводились із партіями чорниці , яку реалізовували на центральному ринку міста Коломиї.

Результати перевірки доводять, чорниця – безпечна. Вміст цезію в ягодах коливається в межах від 14,5 до 315 Бк/кг (максимально допустимий рівень до 500 Бк/кг).

Щоб від чорниць отримувати лише вітаміни та користь, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують, дотримуватись кількох простих правил:

  • Перед вживанням ягоди потрібно ретельно промити в теплій проточній воді.
  • Завжди перед їдою мити куплені ягоди, при можливості ошпарювати кип’ятком .
  • Не купляти ягоди біля автомобільних шляхів та інших місць стихійної торгівлі, де продукція не проходить ветеринарно-санітарний контроль
  • Після повернення з лісу слід добре вимити руки з милом.
  • У лісі необхідно слідкувати за дітьми, щоб вони нічого не їли із землі.