Виробники хліба б’ють на сполох: якісного зерна бракує, ціни зростають

В Україні вже заговорили про погіршення якості хліба. Причина – дефіцит зерна високого класу, яке аграрії неохоче продають на внутрішньому ринку.

Урожай цього року хоч і слабший за минулий, але його вистачить для потреб країни. Та проблема не у кількості, а саме в якості зерна, що напряму впливає на борошно і кінцеву ціну хліба, пише "Уніан".

Перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор "Київ Хліб" Юрій Дученко пояснив, що якісне борошно неможливе без зерна 2-го класу. Але через обмежену пропозицію млини часто не можуть зібрати потрібні партії, тому ціна не падає навіть під час збору врожаю.

Сьогодні тонна борошна вищого ґатунку коштує близько 15 000 гривень, а першого – 14 500 гривень. До кінця року ціна може зрости ще на 2 000 гривень. За підрахунками, близько 40% собівартості хліба становить саме борошно, тож його подорожчання додасть ще 5%. У підсумку до кінця 2025 року хліб може подорожчати на 20%.У виробників два шляхи – або піднімати ціни, або випускати хліб нижчої якості. При цьому експорт з України зростає – закордонні покупці все активніше беруть українську продукцію, яка задовольняє європейські вимоги.

"Попит на м’які кондитерські вироби в Україні падає, так само як і на дорогу здобу, натомість експорт зростає в рази", - Дученко відзначає.

Зокрема, продаж за кордон м’яких кондитерських виробів від початку повномасштабної війни збільшився у 8 разів. Сьогодні 12% експорту становить саме ця продукція, а 88% – товари тривалого зберігання, хлібобулочні вироби та заморожений хліб.В Європі ж споживач поступово відмовляється від замороженого хліба і надає перевагу функціональним продуктам тривалого зберігання. Саме цей сегмент українські виробники можуть використати для закріплення своїх позицій на ринку.