Кутя по-прикарпатськи: смак Різдва, який передається з покоління в покоління

Кутя як на Прикарпатті, фото: ілюстративне, з відкритих джерел

На Прикарпатті Різдво неможливо уявити без куті. Це не просто перша страва Святвечора - це символ достатку, пам’яті про предків і надії на добрий рік. У кожній родині рецепт має свої дрібні відмінності, але основа завжди одна: прості продукти, терпіння і тиша на кухні.

Прикарпатська кутя не надто солодка і не перевантажена добавками. Тут важливий смак зерна, аромат маку та натуральна солодкість меду. Саме таку кутю варили наші бабусі - без зайвого поспіху, з думкою про родину.

Рецепт прикарпатської куті

  • пшениця - 1 склянка
  • мак - 0,5 склянки
  • мед - 3-4 столові ложки (за смаком)
  • волоські горіхи - 0,5 склянки
  • родзинки - 0,5 склянки
  • дрібка солі
  • тепла кип’ячена вода або узвар - для потрібної
  • консистенції

Пшеницю добре промити й замочити на ніч у холодній воді. Вранці воду злити, зерно залити свіжою водою, додати дрібку солі й варити на повільному вогні до м’якості. Пшениця має бути цілою, але добре звареною.

Мак залити окропом, дати постояти 20-30 хвилин, потім воду злити. Мак ретельно перетерти у макітрі або подрібнити блендером до появи “молочка”..

Горіхи дрібно посікти ножем, родзинки промити та запарити теплою водою на кілька хвилин.

У великій мисці з’єднати пшеницю, мак, горіхи та родзинки. Мед розчинити в невеликій кількості теплої води або узвару й влити до куті. Добре перемішати. За потреби додати ще рідини - кутя має бути соковитою, але не рідкою.

Прикарпатська традиція

На Прикарпатті кутю часто не ставлять до холодильника - її готують ближче до вечора, щоб страва «не втратила душу». Вважається, що кутя має бути теплою, як родинна вечеря, за якою збираються всі - і живі, і ті, кого згадують у молитві.