В Івано-Франківській області в продуктах вищого сорту виявили ГМО

З початку 2011 року генетичною лабораторією, яка діє на базі випробувального центру ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» з жовтня 2009 року, за зверненнями суб'єктів підприємницької діяльності проведено 95 випробувань зразків продовольчої сировини і харчових продуктів, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Вміст ГМО виявлено в 10 зразках досліджуваної продукції, що становить 10,5% від загальної кількості зразків. Серед перевірених зразків генетично модифіковані компоненти були виявлені в м'ясних консервах, хлібі білому з пшеничного борошна вищого гатунку, ковбасах «Вершкова» та «Дитяча» вищого гатунку, кукурудзі, борошні пшеничного вищого і першого сортів.

Загалом, за час діяльності генетичної лабораторії проведені дослідження понад 1000 зразків харчових продуктів та продовольчої сировини. При цьому генетично модифіковані компоненти частіше виявлялися в ковбасних виробах, заморожених напівфабрикатах (продукції, що містить м'ясний фарш), паштетах, кондитерських виробах (цукерках, тістечках, печиві), кукурудзяних паличках. Також наявність ГМО зустрічалося в пшениці, ріпаку продовольчому, сої, комбікормах.

З метою попередження порушень з боку виробників щодо необгрунтованої маркування продукції на вміст ГМО та ненадання споживачам повної інформації про склад продукції, фахівцями ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» проводяться поки тільки інформаційно-роз'яснювальні заходи про порядок здійснення досліджень і маркування на вміст ГМО.