Франківчанка ліпить та продає вареники у Парижі

Заробітчанка з Івано-Франківська 25-річна Оксана Уманців організувала в Парижі продаж страв української кухні. Вареники та голубці рекламує через соцмережі. Другий місяць її страви замовляють не лише українці, а й французи. Місцеві навіть цікавляться, чому немає українських фаст-фудів.

Дівчина разом із чоловіком винаймають квартиру в Парижі. Приїхали на заробітки, мають французьку візу, контракт на житло та медичну страховку.

“Я тут вдруге. Перший раз приїжджала прибирати і доглядати дітей. Потім рік була вдома і не думала повертатись, – розповідає Оксана. – Хотіла вдома відкрити кафе чи ресторан, але час для бізнесу невдалий. Вирішила з чоловіком знову сюди – він робить ремонти, а я працюю з дітьми в другій половині дня”.

Оксана за фахом агент з нерухомості, а готувати її навчила мати, яка теж не кухар – працює методистом в університеті.

“Робила вареники одного дня на обід для гостей у Парижі, вирішила сфотографувати і запропонувати людям в соцмережі, – розповідає. – От і почалось. Хтось не має часу, хтось терпіння готувати. Першою клієнкою була студентка, яка написала, що моє оголошення для неї щастя, бо немає часу, вчиться. Її мами поряд нема, а хочеться вареників”.

Каже, у Парижі є кілька ресторанів, де можна скуштувати українські страви. А от замовити на вечерю домашню їжу від української господині було ніде. У Парижі українські кухарі-професіонали здебільшого роблять страви на весілля та бенкети.

Пропонує вареники з картоплею, сиром, грибами, капустою, рибою, а також солодкі з вишнею, яблуками, маком та халвою. За 50 штук просить 6 євро. За 12 голубців з гречкою та м’ясом – 6-8 євро. Салати олів’є та “під шубою” коштують 10 євро. Стільки ж – печінковий торт. Деруни з сиром і грибною підливою за 10 штук – 8 євро. Також готує пельмені, налисники з маком, вишнею, грибами, паштетом, крученики курячі з грибами та свинячі – з чорносливом. Перець фарширований по 1 євро за штуку. Стільки ж коштує 100 г сала.

“Робила й жовто-сині вареники для гостей. Для жовтого кольору потрібна куркума, а для синього – спеціальна гуаш”.

Зазначає, що її ціни невисокі для Франції. В них закладає вартість продуктів та витрати на електроенергію, транспорт. Страви розвозить сама.

“Замовлення беру за день-два, щоб закупити свіжі продукти. Заморожених не використовую. Часто до 3-4 години ночі готую, щоб виконати замовлення. Французам радять спробувати мої страви клієнти, які вже купували в мене. Замовляють і питають, чому немає такого на вулицях як фаст-фуд”.

Помітила, що всім клієнтам подобаються вареники з грибами і картоплею. Гриби для них використовує сушені, які передають з України. Також – із сиром, який робить сама з французького молока.

“Франція славиться сирами, але тільки не творогом. Везти його з дому недоцільно, то навчилася з їхніх кисломолочних продуктів робити свій”.

Пишається, що у такий спосіб популяризує Україну. Має намір згодом повернутися на батьківщину.

“Наших заробітчан тут багато. Всі ми переважно тут з метою заробити грошей і повернутись додому. Україна – одна з небагатьох країн, заробітчани якої ці кошти вкладають у свою державу”.

gazeta.ua
Івано-Франківськ новини Івано-Франківська вареники Париж
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
302 перегляди в серпні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Гастрономічні тури ⎼ це популярний різновид туризму, що ніби створений спеціально для любителів кулінарії, гурманів і цінителів смачної та вишуканої їжі. Якщо у вас є бажання скуштувати незвичайні страви, дізнатися багато нових рецептів і цікавої інформації, удосконалити свої навички в приготуванні страв, тоді гастротур стане для вас захоплюючою подорожжю в світ кулінарних шедеврів і нових смакових поєднань.  Гастротури вже давно стали звичаєм у Європі та...
Суспільство
Державна установа "Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України" оприлюднила результати лабораторного контролю за станом атмосферного повітря в місцях проживання населення та в зонах рекреації. В атмосферне повітря області щорічно викидається близько 200 тис.т забруднюючих речовин від стаціонарних джерел викидів. Основними забруднювачами повітря є підприємства з виробництва та розподілення електроенергії, газу, нафти, цементу та інші. Значний...
Суспільство
Директор департаменту агропромислового розвитку Іван Андріїшин провів робочу нараду із начальниками управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівниками обласних служб системи агропромислового комплексу, громадських організацій, на якій обговорено питання організації роботи з прийому документів на виплату дотацій за утримання молодняку великої рогатої худоби особистим селянським господарствам та проблемні питання галузі. Про це...
Пригоди
Вчора, 20 серпня о 06.55, в поліцію повідомили про те, що в селі Далешево Городенківського р-ну в лісі виявлено тіло чоловіка без ознак життя. Прибувши на місце, поліцейські встановили, що даний чоловік є жителем с. Далешево, пише Галицький кореспондннт. 40-річний загиблий, керуючи мотоблоком марки «Зубр», з власної  необережності впав з нього та вдарився головою об камінь. Від отриманої травми голови чоловік помер на місці. Тіло чоловіка доставлено в Горо...
Здоров'я
В сучасній гінекології застосовуються два основних методи інструментальної діагностики — УЗД та кольпоскопія. Кольпоскопія використовується для визначення стану слизової шийки матки. Ультразвук же дозволяє побачити те, чого не бачить лікар-гінеколог при звичайному огляді, і дає практично повне уявлення про стан жіночої статевої сфери. Даний вид діагностики дозволяє оцінити анатомічні особливості і з точністю до міліметра на самих ранніх стадіях виявити осе...
Суспільство
З 18 серпня по 1 вересня в Надвірні відбуватиметься волонтерський табір “Будуємо Україну Разом”, в якому візьмуть участь волонтери з усієї України. Під час табору БУР відбудеться ремонт помешкань двох сімей, що цього потребують. Також, волонтери розпочнуть капітальний ремонт нового молодіжного центру Надвірної “Твоя можливість”, пише Бліц. Будуємо Україну Разом (БУР) - це волонтерський табір, який через спільну працю об’єднує активну молодь, виховує в ній...
Суспільство
19 серпня у селі Новоселиця Снятинського району згоріла дерев’яна святиня – церква Введення в Храм Пресвятої Діви Марії. Пожежа знищила споруду вщент. Постраждала і дзвіниця, що стояла поруч. Храм звели 130 років тому на місці старої церкви 15 століття. Про це йдеться у соцмережі на сторінці Новоселицької Сільської Ради. “Тяжке горе спіткало громаду нашого села – згоріла старовинна церква “Введення Пресвятої Богородиці”, перша парафія отця Василя Романюка...
Суспільство
Ветерани війни здійснили нічний парашутний стрибок на Говерлу. Ідея небезпечна через темряву, відсутність орієнтирів, складні метеоумови та необхідність підтримки з землі. Нічний десант на Говерлу задумали здійснити ветерани війни, повідомляє ТСН. Ідея виникла в навчальному центрі, де ветерани вирішили поєднати любов на стрибків і любов до гір. Дмитро на псевдо Залізяка давно про це мріяв. Він має скалічений в 5 місцях хребет після авіакатастрофи, але 201...
Суспільство
Цьогоріч перший дзвінок у школах пролунає 2 вересня. А у День знань, 1 вересня, який випадає на неділю, вперше в Івано-Франківську проведуть загальноміське свято для першокласників. Розпочнеться воно о 13:00 в парку Шевченка, де буде кілька локацій. На майбутніх школярів чекають майстер-класи, естафети, боді-арт та малювання на асфальті й мольбертах, а також флешмоби та подарунки.  “Крім того, дав доручення навести лад з пішохідними переходами та шляхами д...