• Головна
  • Повторне використання яєчної упаковки - причина спалаху сальмонельозу?
13:53, 22 січня 2016 р.

Повторне використання яєчної упаковки - причина спалаху сальмонельозу?

Як стало відомо минулого тижня, в Ізраїлі розгорівся гучний скандал навколо поставок продукції українських фермерів. Виявилося, що яйця, які почали ввозити в країну восени, заражені сальмонелою. Про це повідомляють "Экономические известия"

Кілька людей потрапили до лікарні, один - помер. І поки Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю спільно з ізраїльською прокуратурою проводить розслідування, яким чином заражені яйця могли опинитися на прилавках магазинів, редакція провела власне журналістське розслідування, щоб зрозуміти, наскільки схильні до зараження українські споживачі яєць.

Виявилося, що в Україні також зростає кількість випадків захворювання на сальмонельоз - гострою кишковою інфекцією, лікування якої вимагає застосування антибіотиків. Причин, які призводять до зараження сальмонельозом, декілька. Головні серед них - це недотримання гігієнічних правил при зберіганні і транспортуванні яєць, а також неправильно приготовлена ​​їжа.

Так, покупка яєць, які зберігалися у вже неодноразово використовувалася упаковці, різко підвищує ризики отримати інфекцію, оскільки в такому випадку спрацьовує «накопичувальний ефект»: від шкаралупи на лотках накопичуються бактерії сальмонели, що при кожному подальшому використанні тари багаторазово збільшує ризик захворювання.

При цьому в Україні випадки багаторазового використання літаків для зберігання яєць досягають промислових масштабів: роздрібні мережі і дрібні птахофабрики в погоні за економією йдуть на таку сумнівну практику і використовують лотки по кілька разів, щоб не витрачатися на покупку нових. Як і в ситуації в Ізраїлі, це згодом веде до зростання захворюваності сальмоноллезом серед населення, а також кидає тінь на всіх надійних операторів українського ринку, що піклуються про свою репутацію і здоров'я споживачів.

Часто використана вже один раз упаковка перепродується недобросовісними компаніями. У ході журналістського розслідування виявилося, що одна з приватних компаній у Дніпропетровську спеціально заготовлює вживані лотки під виглядом макулатури для подальшого перепродажу нечистим на руку торговельним мережам і дрібним птахофабрикам. На жаль, залучити її до відповідальності контролюючим органам поки не вдається.

Контролювати ситуацію, що склалася повинна Санітарна епідеміологічна станція. Але через проведених в країні реформ, відомство вирішили ліквідувати, а її функції виконуватиме Держсанепідемслужба. Наприклад, у Харківській області всі територіальні відділення СЕС планувалося ліквідувати до кінця 2015 року. Як працюватиме нова структура - поки невідомо. Але саме від її жорстких вимог і залежатиме ситуація з поширенням кишкових інфекцій, число яких, ймовірно, буде рости.

У цій ситуації неприпустимість використання вживаних лотків, що піддають ризику здоров'я споживачів, повинні усвідомити і самі виробники, і державні контролюючі органи. Необхідно постійно моніторити рівень захворюваності на сальмонельоз в країні. Редакція буде стежити за ситуацією, що склалася.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...