• Головна
  • Держсанепідслужба закликає прикарпатців не купувати м'ясо на стихійних ринках через загрозу сибірки
15:45, 28 березня 2016 р.

Держсанепідслужба закликає прикарпатців не купувати м'ясо на стихійних ринках через загрозу сибірки

Держсанепідслужба України отримала повідомлення про випадок сибірки у свиноматки, яка утримувалася у приватному секторі міста Чугуїв Харківської області. З метою виявлення джерела iнфекцiї, причин зараження, можливих факторiв передачi збудника Держсанепідслужбою у Харківській області для лабораторних досліджень відібрано необхідні зразки, дослідження тривають.

У зв'язку з цим, Держсанепідслужба в Івано-Франківській області застерігає від купівлі тваринницької продукції на стихійних ринках та у сусідів чи знайомих, пише 0342.ua.

Держсанепідемслужба повідомляє, що хворi на сибiрку тварини заразні під час перiоду хвороби, видiляють збудник у зовнiшнє середовище з сечею, фекалiями, молоком, кров'янистими видiленнями. Пiсля їхньої загибелi заразними можуть бути усi органи i тканини, в тому числi шкіра, вовна, кiстки, роги, копита, кров.

В Україні серед людей останній випадок захворювання на сибірку було зареєстровано у 2012 році. Всього за період з 1995 по 2015 роки на території України було зареєстровано 83 випадки захворювань людей. Найбільш неблагополучною епідемічна ситуація була в 1997 році, коли зареєстровано 38 випадків захворювань та в 1999 році – 14 випадків. Основними причинами виникнення захворювання людей були грубі порушення ветеринарно-санітарних правил утримання, забою, реалізації м’ясної продукції, без відповідної санітарно-ветеринарної експертизи.

Ризик щодо виникнення захворювання людей і тварин на сибірку існує у зв’язку з наявністю в районах області значної кількості об’єктів ризику: 175 стаціонарно-неблагополучних пунктів, 16 худобо-могильників

Протягом 2015 року випадків захворювання та підозри на сибірку серед мешканців Прикарпаття не зареєстровано. Проте, ризик щодо виникнення захворювання людей і тварин на сибірку існує у зв’язку з наявністю в районах області значної кількості об’єктів ризику: 175 стаціонарно-неблагополучних пунктів, 16 худобо-могильників.

На базі лабораторії ОНІ ДУ "Івано-Франківський ОЛЦ ДСЕСУ" бактеріологічним методом досліджено 186 проб ґрунту зі стаціонарно неблагополучних пунктів (2014 рік – 165 проб), результати досліджень від'ємні.

З метою запобігання виникнення захворювання щорічно проводяться профілактичні щеплення тварин проти сибірки.

Продукція, яка продається у магазинах та на ринках проходить обов’язковий контроль. Купуючи ж продукти у несанкціонованих місцях, з рук, або ж у сусідів чи знайомих, не можна бути впевненим у її якості та безпечності.

Довідково:

Сибiрка (Anthrax) - особливо небезпечна гостра iнфекцiйна хвороба з групи бактерiальних зооантропонозiв, спричиняється спороносною паличкою сибірки. Зараження людини сибiркою виникає внаслiдок проникнення збудника через пошкоджену шкiру тiла (подряпини, садна, дрiбнi порiзи) та слизовi оболонки при доглядi за хворими тваринами, розтинi трупiв, зняттi шкiри, розробцi туш хворих тварин. Зараження можливе при контактi з рiзними видами сировини, отриманої вiд хворих тварин, при вживаннi в їжу м'яса хворих тварин, а також через укуси кровосисних комах. Не виключається зараження через забрудненi збудником грунт або предмети.

Передача сибiрки вiд хворої людини здоровiй не зафіксована. Хвора на сибiрку людина - це "бiологiчний тупик".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Івано-Франківськ #новини Івано-Франківська #сибірка #м'ясо #небезпека #стихійна торгівля
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...