• Головна
  • Прикарпатка скуштувала домашнього паштету та потрапила до лікарні з підозрою на смертельну хворобу
11:33, 23 травня 2016 р.

Прикарпатка скуштувала домашнього паштету та потрапила до лікарні з підозрою на смертельну хворобу

Мешканка Рожнятівського району знаходиться в Івано-Франківській обласній інфекційній лікарні з підозрою на ботулізм.

Хвора відчула погіршення стану здоров’я після вживання м’ясного паштету власного консервування. Проте звернулася по допомогу лише за кілька діб. Продукт, який вірогідно викликав отруєння разом з хворою вживала ще одна особа, проте ознак захворювання в неї не виявлено.

Лабораторні дослідження паштету не проводились через відсутність залишків. Для лабораторного підтвердження клінічного діагнозу відібрано промивні води.

Спеціалісти ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ ДСЕСУ» провели розслідування вказаного випадку. З мешканцями у осередку проведено профілактичну бесіду.

Нагадаємо, що найбільш небезпечними щодо захворювання на ботулізм є продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, оскільки в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим, з метою попередження захворювання перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, тому що повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично неможливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину - солона і копчена риба, ковбаса повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°.

Не слід також вживати в їжу консерви (м'ясні і овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Івано-Франківськ #новини Івано-Франківська #ботулізм
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...