Назар Дребот: про шлях до улюбленої справи, життя за кордоном і українських жінок

Відомий у світі пивовар-франківець Назар Дребот справу свого життя не штудіював в університеті. На спеціаліста, якого цінують і запрошують на роботу ледь не в кожну країну, вивчився сам. Талановитий, врівноважений, напрочуд скромний хлопець, без зайвого, перебільшення є прикладом для багатьох молодих чоловіків, які шукають своє місце під сонцем.

Через два тижні з часу нашої розмови з Назаром він переїздить до Іспанії, де допомагає відкривати чергову пивоварню. Про життя й досягнення талановитого франківця читайте у відвертій розмові. 

Про старт в бізнесі

Власним бізнесом почав займатися з 18-ти років. Деякий час експериментував і врешті знайшов свою справу ― пивоваріння. Хоча почалося все з дистриб’юції чеського пива на ринок Івано-Франківська, а потім усієї України. Після того зайнявся поставкою в Україну унікальних бельгійських пив. Саме ці пива ЮНЕСКО визнала не просто напоєм, а культурною спадщиною держави. Вперше спробувавши їх, я зрозумів: до цього часу не куштував справжнього пива. Бізнес йшов непогано, налагодив постачання у найвідвідуваніші заклади Львова, Києва, загалом добре працював по Україні. Проте, після Революції Гідності і різкого стрибка курсу долара займатися цим стало не рентабельно. Продажі різко впали. Власне тоді й почав замислюватися: як можу розвиватися в бізнесі, який мені подобався. За час роботи з іноземними партнерами налагодив хороші стосунки з тамтешніми пивоварами, які й запропонували, що можуть навчити мене варити пиво. Кращих вчителів на той час годі було й шукати.

Почав з теорії. Оскільки, закінчивши факультет міжнародних відносин, володів кількома мовами, то опанування іноземної літератури далося легко. Наситившись теорією, хотілося перейти до практики. Тоді замислився: де почати? В Україні культура крафтового пивоваріння була абсолютно не розвинена. Так, я б не мав конкурентів, але апріорі кращим без них не став би. Тому вирішив почати за кордоном…

Оскільки мав друзів в Нью-Йорку, то отримав пропозицію відкрити пивоварню там. Зібрав всі речі і переїхав до Америки. З того часу, по суті, й почалося моє життя по світу. Пивоварню цю ми, до речі, так і не відкрили, бо інвестори прорахувалися з орендою: вона настільки дорога в Нью-Йорку, що бізнес був просто невигідним. По суті, втративши пропозицію задля якої залишив Україну, почав шукати роботу пивовара у американських ПАБах. Спочатку об’їздив усі пивоварні Нью-Йорка, аби зрозуміти, як вони працюють. У другій, куди зайшов, одразу отримав пропозицію роботи.

Риси, якими має володіти пивовар

Інженер, шеф і мікробіолог ― риси хорошого пивовара. Остання дісталася у спадок від бабусі, оскільки вона викладач хімії і біології. Хімія завжди легко давалася. По мікробіології прочитав чимало літератури. Шефом став вже в процесі роботи. Я ― гурман, люблю смачну їжу. Загалом дотримуюся теорії американців, які витрачають гроші на якість життя, а не на показ. Це здорова їжа, подорожі, саморозвиток.

Інженер, шеф і мікробіолог ― риси хорошого пивовара. Остання дісталася у спадок від бабусі

Процес пивоваріння

Це процес постійного вдосконалення смаку. Коли пишу рецепт, то одразу відчуваю, яким пиво буде на смак. З готовим сортом можу й екпериментувати: змінювати пропорції, дріжджі. Надихає кухня.

Крафтове пивоваріння ― авторська робота. Копіювати рецепти не цікаво, цього не робить жоден поважний крафтовик. Найвідоміші з них ― шотландські пивовари ― випустили книгу, де оприлюднили всі свої рецепти, але передирати їх ніхто не став.

Стандартна варка пива триває до 12 годин. Після чого є процес ферментування, утримування. В загальному готовий продукт можна отримати за кілька місяців. Від процесу створення рецепту до подачі пива клієнту ― все контролює особисто пивовар.

До речі, пивоваріння не лише творча робота, тут може бути й чимало фізичних навантажень. В день варки на собі можна переносити близько тони ваги.

Ідеальна робота

В Америці працював на кількох пивоварнях, але найзатишніше мені було в Східній Аврорі ― містечко поруч канадського кордону. Там ми створювали пивоварню з нуля, спочатку навіть доводилося варити пиво в гаражі. За більше, ніж рік, ці люди стали мені другою сім’єю. Загалом мені дуже зімпонував їхній підхід до роботи: мене постійно питали чи я щасливий, чи комфортно себе почуваю на роботі. Американці мають своєрідний підхід до роботи. Двоє інвесторів цієї пивоварні були з нами постійно, працювали, як всі. До відкриття ми могли працювати по 16 годин усі і це не було якось напряжно. Всі працювали разом. Коли було багато відвідувачів у пивоварні й ми не встигали їх обслуговувати, то власник міг стати і мити підлогу. Мені імпонує ця простота американців. Від них я, до речі, навчився цінувати якість, а не матеріальні цінності. Вони запросто могли дозволити собі елітний суперкар, але їздили на звичайному «Фольксвагені».

Дивно, але колись я вважав, що ніколи не зможу працювати на когось. До цього місця.

Від них я, до речі, навчився цінувати якість, а не матеріальні цінності. Вони запросто могли дозволити собі елітний суперкар, але їздили на звичайному «Фольксвагені».

Життя космополіта

Через два тижні переїжджаю до Іспанії, де допомагаю відкривати пивоварню на курорті Марбелья. Загалом ідея відкриття пивоварні там належала моїм шотландським парнерам, які неодноразово відпочивали у цьому місці і побачили, що такого закладу в Марбельї не вистачає. Щоб отримати пропозицію роботи, довелося пройти співбесіду, в якій крім мене брало участь ще 150 людей. Шукали спеціаліста, який знає увесь процес: від запуску і менеджменту до варки пива. Я сподобався найбільше.

Щоб отримати пропозицію роботи, довелося пройти співбесіду, в якій крім мене брало участь ще 150 людей.

Крафтове пиво в Україні

Не так давно крафтове пивоваріння в Україні почало розвиватися. У Львові є гідна пивоварня ― «Правда», в Івано-Франківську нещодавно відкрився «Copper Head». До речі, я для них варив три сорти пива. Хоча українцям все ще важко зрозуміти, чому бокал пива коштує, до прикладу, 50 гривень. Але я завжди кажу: це як порівнювати бульйон з домашньої курки і мівіну.

Бізнес в Україні

Навіть зараз бізнесом в України я б не займався. Система досі зіпсована: корупція, рішалово, демотивація працівників. Насправді наші люди дуже працьовиті: неодноразово бачив, як вони працюють за кордоном. Але в Україні вони, мабуть, не хочуть віддаватися роботі, бо не мають мотивації.

Я вже наводив у приклад відношення до роботи в Америці. Були дні, коли ми працювали по 15-17 годин і всі на роботі були до кінця. Робили більше, ніж входило по документах в обов’язки, але з нами завжди були й власники. Коли інвестор розбирає сам цеглу, носить її, як ми могли сказати ні? Потім отримували гідну винагороду. Загалом витрати на зарплати були до мільйона доларів. В загальному власники «чистими» заробляли десь так само, як і весь персонал.

Про жінок

Подорожуючи трохи по світу, я переконався: українки ― найкрасивіші. Хоча характером мені більше імпонують американки, вони простіші. Наші жінки занадто багато уваги приділяють зовнішності: багато косметики і фенсі, все заради того, аби підтвердити свій статус. Як то кажуть, вийти заміж за багатшого чоловіка. Американки, навпаки, прагнуть всього досягти своїми силами, розумом. Там ніхто не концентрується на тому, скільки заробляє твій чоловік. Більше цінується особистість, саморозвиток.

Івано-Франківськ новиниІвано-Франківська НазарДребот пивовар українцізакордоном відоміфранківці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
2253 перегляди в серпні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Тривога — марне витрачання часу. Вона нічого не змінює, залякує ваш розум і краде ваше щастя. Ідіть своїм шляхом. У глибині свідомості кожної людини живе підсвідомий субстрат всіх пережитих думок і емоцій. Він або ясний і функціональний, або заплутаний і пригнічений. Якщо сказати по-іншому, все те, що стається з нами протягом дня і те, як з нами поводяться інші люди, накопичується в глибині душі та дійсно чинить на нас глибокий вплив. Іноді реакція може бу...
Пригоди
Вчора, 18 серпня о 03:05 до рятувальників надійшло повідомлення про те, що в районі озера Бребенескул в Закарпатській області, погіршилось самопочуття одного туриста із групи, 1989 р.н. житель м. Кривий Ріг. О 03:29 двоє рятувальників, які чергували на горі Піп Іван та рятувальники Закарпатської області, вирушили на автомобілі, для подальшого транспортування туриста до лікувального закладу. Станом на 07:17 рятувальники Явірницького пошуково-рятувального ві...
Пригоди
На гірськолижному курорті "Буковель" 17 серпня під час роупджампінгу обірвався основний трос, в результаті - травмувалися двоє людей. В результаті 21-річна і 26-річний жителі Львівщини впали на пішохідну доріжку і отримали травми, повідомляють у поліції. Наразі постраждала дівчина знаходиться в Яремчанській ЦМЛ, а 26-річний хлопець - в реанімаційному відділенні Івано-Франківської ОКЛ. Роботу атракціону припинено. За даним фактом слідчі розпочали кримінальн...
Кримінал
На Івано-Франківщині затримали начальника митного посту під час отримання 2500 доларів США за митне оформлення тканини. Про це повідомляють у прес-службі ДБР. Слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, викрили начальника одного з митних постів Івано-Франківської митниці ДФС України на вимаганні неправомірної вигоди в розмірі 2500 доларів США. Операція проведена спільно з ГУ БКОЗ СБ України та ГУ внутрішньої безпеки ДФС...
Кримінал
Вчора, 18 серпня близько 18 години в с. Старий Гвіздець під час сварки, яка виникла в результаті спільного розпиття алкоголю, нетверезий чоловік смертельно поранив ножем свого товариша по «чарці». Під час розслідування правоохоронці встановили, що двоє чоловіків розпивали спиртні напої у будинку односельчанів. Між сильно сп'янілими чоловіками виник конфлікт. 38-річний гість схопив ножа і наніс один удар 25-річному товаришу, внаслідок чого останній помер н...
Здоров'я
Скринінгова онлайн анкета містить всього 13 питань, на які може відповісти кожен всього за 5 хвилин. За результатами анкетування можна дізнатися чи є ризик того, що людина хвора на туберкульоз і чи рекомендовано їй додаткове обстеження.  Проблема туберкульозу залишається актуальною для України, лише за липень 2019 року було зареєстровано 2067 нових випадків туберкульозу. Загалом станом на 14 серпня 2019 року під медичним наглядом знаходиться 20 235 осіб. З...
Новини компаній
Novinki.top пропонує топ-5 необхідних речей для школи, які можна замовити в один клік і не нервувати біля прилавків магазинів. 1. Рюкзак Bobby Це рюкзак нового покоління з захистом від намокання і кишенькових злодіїв. Він має систему розподілу ваги, що є ідеальним варіантом для сучасного школяра. Багатошарові стіни вбережуть цінні речі від злодюжок, падінь і збільшать термін експлуатації найважливішого аксесуару для школи. Bobby зможуть гордо носити дітки...
Суспільство
Традиційно, 19 серпня українці відзначають свято Яблучного Спаса. Його ще називають Середній або Великий. У цей день святять яблука та інші фрукти. Тож зібралися освятити фрукти і в Архикатедральному соборі Воскресіння Христового УГКЦ. Після Служби Божої сотні франківців з кошиками вистроїлися на Майдані Шептицького, аби священники освятили яблука, груші, сливи та мед, інформує кореспондентка Бліц-Інфо. Слід зазначити, сьогодні у головному храмі УГКЦ Івано...
Пригоди
За минулу добу в області рятувальники ліквідували 8 пожеж. Про це повідомляють в управлінні ДСНС. 18 серпня о 11:10 в селі Опришівці Івано-Франківської міської ради виникла пожежа сухої трави на відкритій території. Попередня причина виникнення пожежі – необережне поводження з вогнем невстановленою особою. 18серпня о 14:52 в місті  Івано-Франківськ на вулиці Коновальця виникло загорання витяжки в приміщенні кухні житлової квартири на третьому поверсі, п’ят...