
14:03, 24 жовтня 2012 р.
Назар Данилюк з Івано-Франківщини отримав І місце на конкурсі кращих кухарів України (ФОТО)
У вівторок 23 жовтня в рівненському ресторані "Спорт" проходили всеукраїнські змагання кухарів — майстри з 15 областей України намагалися вразити гурманів своїми витворами. На стіл подавали як власні фірмові страви, так і задані по "білету" — завдання витягали жеребкуванням.
“Це доволі престижний конкурс у професії. Змагаються не за якусь матеріальну нагороду, а за визнання, — каже голова журі Микола Людвічук, перший заступник голови правління Укоопспілки. – Мушу відзначити, що рівень майстерності на конкурсі щороку зростає. Перемагають кухарі не тільки з міст-мільйонників, але й з маленьких сіл. Сьогодні фінал – кожен з учасників перед тим став найкращим у своїй області”.
Конкурс на найкращого кухаря Укоопсілка проводить уже вдесяте. Учасники з’їхалися у Рівне напередодні - за день до початку змагань. Заготовки для “домашнього завдання” везли з собою, щоб не встигли зіпсуватися. А у вівторок з 5-ої ранку взялися за роботу на ресторанній кухні.
“Дали нам кілька годин – до 10-ої уже мали підготуватися до огляду. Кожна страва має відповідати стандартам, які задані в білеті. Описано навіть те, як їжа повинна виглядати в ідеалі. Я витягнула дуже легке завдання: фаршировані помідори, котлета та вареники з яблуками та сиром”, — розповідає шеф-кухар Марія Батрин із Закарпаття, яка має найбільший стаж на змаганнях — 42 роки працює на кухні.
“Окремо я подала запечене порося, м’ясо по-верховинськи, форель та корзинку з маринованими грибами. Умію працювати в техніці карвінг – вирізьблюю візерунки на кавуні, роблю вази з гарбузів, “квіти” з овочів”, — додає учасниця.
Дегустація тривала більше 2-х годин. Кожен кухар приносив на стіл журі найкраще з того, що мав. Подивитися на змагання поприходили також власники рівненських ресторанів та місцеві чиновники.
“У мене очі розбігаються – тут тобі і запечені перепілки, цінна риба, ікра, завиванці, паштети, печеня, торти з сиром-маскарпоне та свіжою полуницею, навіть восьминога з Одеси привезли, — розглядає столи заступник голови Рівненської облради Олександр Чуприна. — Моя б воля – роздав би кожному по першому місцю”.
Перших місць на конкурсі виявилося два: 24-річний Назар Данилюк з Івано-Франківщини розділив перемогу з одеситом Олександром Мойсею. Обидва кухарі набрали рівну кількість балів. Журі так і не змогли визначити, хто з них готує смачніше. Переможцям дарували квіти, сувеніри та побутову техніку.
Найкращою ж з-поміж усіх цього року визнали 55-річну шеф-кухаря Валентину Карповець з райцентру Березне на Рівненщині – вона отримала гран-прі.
Журі вразили березнівські “Дари Посейдона” — величезний сом, що був фарширований філе судака і сьомгою та розписний корабель з тіста, наповнений вареними раками. Окрім цього жінка подала на стіл жар-птицю з м’яса індички з чорносливом та курагою.
“Перед конкурсом готувала на два весілля та відповідно, на дві повесільщини – з п’ятниці до понеділка. Спала всього пару годин. Але нічого, все одно поїхала на змагання, — каже переможниця. — Сім років тому я вже брала участь у всеукраїнських змаганнях Укоопспілки, але виграю уперше”.





Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Пол Ратт та Джек Блек вирішили власноруч перезняти культовий фільм. Про що буде нова “Анаконда” та чому всі її так чекають?
Новини компаній
15:00
23 грудня
1 Гбіт/с – новий стандарт швидкості Укртелеком
Новини компаній
11:00
23 грудня
10:04
23 грудня
07:15
23 грудня
Оголошення
20:29, 16 грудня
20:29, 16 грудня
11:05, 19 грудня
20:29, 16 грудня
20:29, 16 грудня
Коментарі