• Головна
  • Таємниці суперфуду для франківчан: чим корисна пророщена пшениця і як її приймати
11:25, 16 березня 2019 р.
Надійне джерело

Таємниці суперфуду для франківчан: чим корисна пророщена пшениця і як її приймати

Таємниці суперфуду для франківчан: чим корисна пророщена пшениця і як її приймати

Давайте поговоримо про продукти, які називають їстівними ліками. Як вони "працюють", як правильно їх вживати і кому протипоказані – читайте відповіді на ці та інші питання.

Пророщені зерна пшениці нерідко називають еліксиром життя. І дійсно – в паростках міститься настільки багато найцінніших речовин, що вони можуть претендувати на особливе місце в раціоні людини. Останні дослідження вчених доводять, що 30 мл соку з паростків рівні 1 кг свіжих овочів за вмістом вітамінів і мікроелементів. "Сегодня" розібралася, чим же корисний Суперфуд, як його правильно вживати і з якими продуктами можна поєднувати.

Нагадаємо, що в Франківську теж є Еко крамниця «Сік паростків пшениці», в якій ви можете скуштувати еліксир життя.

Користь: підвищують імунітет

У пророщених зернах пшениці висока концентрація вітамінів і мікроелементів. Вони один з кращих джерел аскорбінової кислоти і вітамінів групи В. Міститься в паростках також велика кількість заліза, тому їх радять вживати при анемії, під час вагітності і годування дитини грудьми. Вже через тиждень застосування підвищиться гемоглобін і покращиться якість крові.

Присутній в цьому Суперфуді кальцію, до речі він засвоюється набагато краще, ніж з молочних продуктів. Є в паростках також рослинні білки, а в соку, який називають вітграссом, багато ензимів. Ці ферменти допомагають травленню: покращують роботу кишківника і інших органів шлунково-кишкового тракту. Паростки призначають також при запорах, дисбактеріозі та інших порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, зайвій вазі й ожирінні.

Ще в вітграссі міститься речовина лізин, що перешкоджає старінню, і триптофан, який відповідає за стан шкіри і волосся. І звичайно, в соку знаходиться хлорофіл – він очищає організм від шлаків і токсинів, регулює кров'яний тиск і нормалізує обмін речовин. При регулярному вживанні зерен підвищиться імунітет і навіть покращиться зовнішній вигляд: шкіра очиститься від прищів, волосся стане густішим, а нігті міцнішими. А ще цей Суперфуд є хорошим енергетиком: він відмінно бадьорить і відновлює сили.

Вибір: сік або порошок

Найкорисніші – це живі паростки. Щоб їх виростити, доведеться придбати пророщувач для зерна (ціна – від 600 грн) або спорудити "город" з підручних матеріалів (посуд, марля, вода). Знадобляться і самі зернятка для пророщування. Їх можна придбати в еколавках, магазинах здорового харчування або в інтернеті. Обов'язково зверніть увагу на якість: насіння повинні бути чистими, не прілим, не пересушеним, не деформованим. Їх необхідно ретельно промити під проточною водою, а потім залити чистою водою і залишити на 6-12 годин. Зернятка, які спливуть, потрібно викинути, ті, що осіли на дно, можна пророщувати.

Для цього візьміть тарілку і застеліть дно вологою марлею. Поверх розкладіть тонким шаром пшеницю, і періодично збризкуйте її водою з пульверизатора або прикрийте зверху марлею, змоченою у воді. Перемішуйте пшеницю двічі на день. Через 2-3 дні зерна повинні пустити паростки, які вже можна вживати в їжу.

Якщо не хочете нічого вирощувати, зверніть увагу на порошок з паростків: він теж містить багато корисних речовин і в застосуванні більш зручний, ніж живі паростки. Найголовніше – вибрати сертифікований продукт. Якісний порошок обійдеться в 250 грн за 300 г.

Ще один варіант – заморожений вітграсс. Кубики соку потрібно розморозити і випити протягом 10 хвилин. Якщо витримати більше часу, користь нейтралізується. Паростки в такому вигляді містять найменше цінних речовин, – в першу чергу через те, що технологія заморозки вітграссу в Україні не відпрацьована, і нерідко можна придбати неякісний продукт. За одну порцію в 30 мл доведеться заплатити близько 16-20 грн.

Прийом: тільки до їжі

Вживати пророщені зерна пшениці в профілактичних цілях можна абсолютно всім. У них немає протипоказань і побічних ефектів, а індивідуальна непереносимість зустрічається вкрай рідко. Профілактична дозування – 1 ч. л. порошку або 30 мл соку на добу. Приймати паростки в такій кількості цілком безпечно. Але якщо перевищити дозування, можлива сильна нудота, спровокована потужним викидом жовчі. Однак це буде не отруєння, а інтенсивне очищення організму. Втім, практикувати такі "очищення" вітграссом дієтологи не рекомендують.

Курс прийому – від 2 тижнів до 2 місяців.

Найефективніше приймати Суперфуд вранці за 30 хвилин до прийому їжі. Можна і в інший час дня, але обов'язково до прийому їжі. Якщо виникає почуття голоду і не можете витримати півгодини, можна скоротити часовий проміжок і приступати до трапези через 15 хвилин. Найкраще маскувати паростки пшениці в солодких соках або насичених смузі, адже вони мають дуже виражений смак і запах свіжоскошеної трави. Щоб він не так відчувався, додавайте ароматні фрукти і овочі у фреші: наприклад, апельсини, яблука або селера. Якщо ж вас не бентежать особливі смакові якості продукту, можете розводити порошок склянкою теплої води і випивати або ж додавати його в салати. А ось піддавати проростки термічній обробці не рекомендується: нагрівання до 40° С перетворить їх в "мертву" їжу. Також не варто поєднувати цей Суперфуд з молочними продуктами: вони блокують засвоєння поживних речовин.

Банановий смузі

Знадобиться (на 1 порцію):

  • листя шпинату 50 г
  • банан 1 шт.
  • будь-які ягоди 50 г
  • насіння льону 1-2 ч. л.
  • порошок пророщених зерен пшениці – 0,5 ч. л. (або 30 мл вітграссу)
  • вода 200 мл
  • лимонний сік за смаком

Приготування (15 хвилин):

Ретельно вимийте ягоди і дайте їм добре висохнути. Очистіть банан від шкірки, наріжте невеликими кружечками. Складіть їх і ягоди в блендер. Додайте заздалегідь промиті листя шпинату. Присипте насінням льону, всипте порошок пророщених зерен пшениці або влийте вітграсс. Залийте водою, капніть пару крапель лимонного соку і добре збийте до утворення однорідної маси.

Зелений коктейль

Знадобиться (на 1 порцію):

  • ківі 2 шт.
  • груша 1 шт.
  • петрушка половина пучка
  • мінеральна вода 250 мл
  • порошок пророщених зерен пшениці – 0,5 ч. л. (Або 30 мл вітграсса)
  • свіжа м'ята декілька листочків
  • лимонний сік за смаком

Приготування (15 хвилин):

Очистіть ківі і грушу, наріжте невеликими шматочками. Петрушку ретельно вимийте і дайте висохнути. Складіть в чашу блендера, влийте мінеральну воду і лимонний сік. Добре збийте до однорідної консистенції. Додайте порошок пророщених зерен пшениці або вітграсс і ще раз збийте. Прикрасьте готовий напій листочками м'яти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини #Івано-Франківськ #сік паростків пшениці #еко #продукти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...