• Головна
  • Великий піст 2019: як правильно постувати, що їсти та чого уникати. Поради МОЗ
09:38, 23 березня 2019 р.
Надійне джерело

Великий піст 2019: як правильно постувати, що їсти та чого уникати. Поради МОЗ

Великий піст 2019: як правильно постувати, що їсти та чого уникати. Поради МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало у Facebook поради, як правильно постувати.

Чим це корисно

Відмова від процесованого м’яса (ковбас, сардельок і копченостей) – перевага для здоров’я.

Такі продукти збільшують ризик деяких видів раку, гіпертензії та порушення обміну жирів.

При цьому шматочок сала чи печеного м’яса птиці не шкодять здоров’ю.

Якщо щодня споживати багато різноманітної рослинної їжі, ви отримуватимете вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, матимете здорові кишківник, судини, мозок, шкіру та зміцнений імунітет. Бобові – це джерело повноцінного білка, незамінних амінокислот.

Вони містять вітаміни групи В, мікроелементи калій, фосфор, залізо, цинк і марганець.

Сочевиця, горох, нут, квасоля та боби - це повільні вуглеводи, які не підвищують рівень цукру в крові стрімко.

Бобові містять клітковину, отже, сприяють здоров'ю кишківника і правильному рівню холестерину.

Гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн.

Від яких продуктів варто відмовлятись з обережністю

 А ось майже повна відмова від масла, олій та жирів в складі тваринних продуктів (лецитин яєць, риб’ячий жир) може бути небезпечною.

В них є вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти.

Ці вітаміни необхідні для роботи імунної системи, хорошого зору, обміну кальцію.

Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі і мозку.

Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів.

Але низькожирові дієти можуть бути корисними для людей із ожирінням та порушеннями жирового обміну.

В яйцях є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки.

Замінити яйця можна соєвими продуктами, гарбузовим та соняшниковим насінням, кукурудзою та шпинатом.

Що варто їсти в піст

 Морська риба та каші – корисна та поживна їжа, яку можна та треба споживати під час посту.

Але не варто зловживати і харчуватися самими лише вуглеводами, особливо білими хлібом, білим рисом і макаронами без нічого – такий раціон призводить до нестачі вітаміну В1, появі закрепів і набору ваги.

Їжте горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння, морську капусту.

Це забезпечить організм омега-3 поліненасичених жирних кислот.

Поєднуйте горіхи і моркву чи курагу. Не зловживайте печивом, яке містить маргарин.

Адже це – небезпечні транс-жири. Також зменшуйте кількість смаженої пісної їжі на соняшниковій олії.

Їжте квашену капусту. Вона містить кальцій, пробіотичні лактобактерії.

Смачного посту!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини #піст #МОЗ #поради
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...