• Головна
  • Супрун зруйнувала міф, що правильно харчуватися - це дуже дорого
19:29, 3 квітня 2019 р.
Надійне джерело

Супрун зруйнувала міф, що правильно харчуватися - це дуже дорого

Супрун зруйнувала міф, що правильно харчуватися - це дуже дорого

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун зруйнувала кілька міфів щодо високої вартості здорового харчування.

«Існує такий міф, що правильно харчуватися - це обов’язково дуже дорого. Звісно, у величезному асортименті фруктів, овочів, риби або ж горіхів є багато дійсно дорогих пропозицій. Але не настільки багато, щоб ми розводили руками та радили вам їсти батон, дешеву ковбасу, кетчуп», - написала Супрун у Facebook.

Вона зауважила, що із овочів можна купувати, наприклад, моркву, буряк, кольрабі, селеру та пастернак, цибулю, гарбуз.

«Варто більш пильно придивитися і ми помітимо:

Моркву: до 15 грн/кг, джерело каротиноїдів (провітаміну А, потрібного для зору, імунітету, краси шкіри і невпинної боротьби з вільними радикалами). Її можна їсти сиру, запікати, тушкувати, додавати до каш, супів, солодкої та несолодкої випічки.
Буряк: до 15 грн/кг, джерело бетаїну - сполуки, потрібна для правильного обміну жирів. «Любить» горіхи, чорнослив і яблука, його можна пекти, готувати на пару і чавити із нього сік.
Кольрабі: соковите джерело клітковини і вітаміну С, що коштує до 30 грн/кг. Чудово поєднується із морквою, яблуками та сметаною.
Коренеплоди селера і пастернак тішать вмістом клітковини інуліну, смаком і ціною (25 і 45 грн/кг відповідно в Києві в центрі міста). Улюблений проповідниками здорового способу життя батат (солодка картопля) дорогий (від 100 грн/кг) не здоровіший за запечені з олією моркву, картоплю, пастернак і селеру, тож не переймайтеся.
Цибулю, в тому числі порей і зелену (від 10 грн/кг відповідно). Це джерело олігосахаридів, за які дуже подякує кишкова мікрофлора. Печінка теж подякує — адже в цибулі багато сірковмісних сполук, а сірка потрібна нам для синтезу глутатіону (борця із вільними радикалами і отрутами). Все зійшлося. Добра звістка - цибуля буде така само поживна, якщо її їсти печену чи тушковану, а не свіжу. Цибуля дружить із супами, несолодкими запіканками, іншими овочами та кашами. Не купуйте пребіотики в капсулах (1-15 грн/капсула) - приготуйте запечені зі спеціями, часником та олією селеру та порей.
Гарбуз - цінний весь. При ціні 15-20 грн/кг ми отримуємо каротиноїди, насіння та соковиту серединку, з якої можна робити супи, каші, оладки, запіканки та печиво.
Капусту - це скарб, як і решта її хрестоцвітних родичів, ціною в 10-20 грн/кг. Білокачанна капуста багата на кальцій, який добре засвоюється, а її сірковмісні сполуки сульфорафани активують печінкову систему знешкодження. Квашена капуста містить ще й молочну кислоту (пребіотик) та молочнокислі бактерії (пробіотик), тобто ще корисніша за сиру. Розрекламована нутриціологами броколі справді дещо поживніша за білокачанну капусту, але ця різниця не така принципова», - написала Супрун.
Очільниця МОЗу також радить замість сосисок купувати м'ясо.

«Коли плануєте раціон - обирайте продукти в їхньому первісному вигляді. Не перероблені, як ковбаса чи сосиски. Це подвійний виграш - що менш перероблений продукт, то менша додана вартість (ви менше платите) і більша поживна цінність (ви менше хворієте). 100 грамів навіть добірної яловичини, в якій багато заліза, цинку та незамінних амінокислот, карнітину і таурину, коштує менше ніж 100 грамів поганеньких сосисок», - підкреслила Супрун.

Крім того, вона радить їсти рибу. «Велика порція риби обійдеться у 30-50 гривень», - зазначила очільниця МОЗу.

Нагадаємо, раніше Супрун попередила українців, що надмірне споживання глутамату натрію може нашкодити роботі нирок, серця і судин, а глутамінова кислота - призвести до загибелі нейронів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини #супрун #правильне харчування
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Останні новини
Оголошення
live comments feed...