
12:37, 9 квітня 2019 р.
Надійне джерело
Дорогоцінні равлики. Як на Прикарпатті вирощують французький делікатес

Проте, спочатку подумаємо, що Ви собі уявляєте, коли чуєте слово “равлик”? Правда, щось слизьке, з мушлею і не дуже приємне. А ще на господарствах вони знищують урожай. Така собі тваринка, еге ж? А що якщо його скуштувати?
Мода на равлика прийшла до нас з Європи. В Італії, Іспанії, Франції та Греції їх часто їдять на вечерю, запиваючи келихом хорошого вина. А в Україні вони подаються тільки в найдорожчих ресторанах. І ось влітку 2018 року на Прикарпатті з’явилася перша равликова ферма.
“Покутський равлик” – місце, де вирощують продукт для кулінарії та косметології водночас.
Ідея фікс
Ідею для відкриття власної справи Іван Паламарчук, співзасновник та директор ферми, шукав вже досить давно, адже проживає у невеликому селі Копачинці на Городенківщині.
“Хочеться працювати на своїй землі. Тож думок, чим би зайнятися, було багато. Спочатку думали про сироварню, це була така основна ідея. Проте, якось ми з друзями подорожували до Ужгорода. Там ми відвідали одну сироварню, поруч знаходилася равликова ферма. Вирішили завітати туди, роздивилися, покуштували й подумали: а чому б не спробувати, адже метод для старту досить простий.”
Так, у селі Копачинці у липні 2018 року з’явилася ферма “Покутський равлик”. З неї почався новий для нашого регіону вид діяльності – вирощення їстівного равлика.

Від малька до столу
Перш ніж потрапити до столу равлик проходить декілька етапів свого “життя”. Для них необхідно створити сприятливі умови. Для утримання маточного стада слід забезпечити в приміщенні м’який клімат. Годують равликів спеціальним комбікормом та видом ріпака – перко.
Обов’язковими умовами утримання равликів є перш за все достатня кількість їжі та режим вологості. В основному період вирощування равликів триває з лютого по жовтень. Равлики спарюються і через два тижні після спарювання відкладають яйця, час відкладання яєць — 12-38 годин. Інкубаційний період триває 15-25 днів. У червні равлики випускаються на поле, де випасаються до жовтня. Коли равлик “достигає”, його чекає інкубатор, у якому він засинає. Потім же, його можна експортувати.
“Равлика, що лазить в лісі та городах, можна їсти, але важко вирощувати – він дозріває товарного вигляду три роки. Інші види, які ми вирощуємо, за сезон з квітня по жовтень достигають товарного виду і статевої зрілості. Це набагато вигідніше.”

Імпорт чи експорт?
На площі 10 арів вирощено равлика Helix Aspersa Maxima. Восени 2018 року на фермі зібрали перший урожай – 2,5 тонни. За словами пана Івана, це досить непоганий урожай для першого року роботи ферми. Крім того, цьогоріч планують розширювати ферму до півтора гектара.
Вирощення равлика це, в першу чергу, орієнтація на сферу харчування і на експорт до країн, де є його дефіцит. Зокрема, це є країни Західної Європи – Італія, Франція та Іспанія. Зараз прикарпатські підприємці завершують експорт – є покупець з Франції та Італії.
Ще один напрям роботи – розвиток внутрішнього ринку. За словами фермера, на Прикарпатті немає культури споживання равлика і він ще й до того не дешевий. Тисяча гривень за кілограм філе.
“До літа буде кілька закладів на Прикарпатті, які подаватимуть равлика. Не всім ресторанам цей вид кухні підходить. На Прикарпатті можуть і будуть розвиватися равликові ферми. Потенційно тут буде ще 5-6 ферм.”
Равликове м’ясо
М’ясо равликів вважається справжнім делікатесом завдяки їхнім смаковим характеристикам та за ніжною структурою м’яса. Вони містять багато корисних речовин для організму та складаються з білків, води та невеликої кількості жиру. Входять такі мікроелементи, як магній, кальцій, залізо, цинк, йод, мідь, а також вітаміни групи «В». М’ясо равлика — потужний афродизіак.
“Ми вміємо та знаємо всі технології приготування равлика. З нього можна готувати перше, друге, третє і навіть холодець. Самі його їмо. На Різдво я приготував креплики, вушка з равлика. Спочатку постало питання у сім’ї чи це пісна страва. Дослідили і навіть священик коментував цю ситуацію – це пісна страва.”
Класика равликової кухні
Класика равликової кулінарії — фарширований равлик в мушлі під соусом. За версією французів та і гостей ферми, найсмачніший соус — по-бургундськи. Складається з соусу песто, часнику та зелені. Проте і крім бургундського є ще безліч цікавих і смачних соусів.
Для приготування спочатку варять равлика в кип’яченій воді. Потім його витягують із мушлі та варять в овочевому бульйоні. Паралельно варяться мушлі в содовому розчині для дезінфекції. А також готується соус, яким фарширують равлика в мушлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
09:33, 26 лютого
09:33, 26 лютого
09:33, 26 лютого
11:49, 18 лютого
09:33, 26 лютого
live comments feed...