
14:59, 14 травня 2019 р.
Надійне джерело
Як селяни об’єднались у молочний кооператив та непогано заробляють

У прикарпатських селах Чесники і Лучинці чимало людей також мають корів — і знають, як на цьому заробити, ще й час зекономити. Подружжя Олега і Ольги Журавінських раніше й уявити не могло, що візьметься за такий бізнес, пише expres.online.
Тому, коли сільський голова у 2012 році запропонував Олегові створити кооператив, ініціативу він охоче підтримав.
“Наші люди тримають корів, але їздити в місто продавати молоко — не кожен має таку можливість”, — поміркували чоловіки і стали дізнаватися про організації, які надають гранти місцевим громадам для розвитку своєї справи. Незабаром взяли участь у спеціальному проекті. Чесниківці запропонували ідею молочного кооперативу, пройшли навчання, написали та захистили бізнес-план й отримали грант. На 38 тисяч гривень закупили базове обладнання: пастеризатор молока, тару. “І вже через півроку після отримання гранту, навесні 2013-го, ми запустили наш молочний кооператив, — розповідає Олег. — Тепер тут 43 члени. А коли починали, то нас було лише п’ятеро!”
У сезон члени кооперативу сумарно здають 350 — 500 літрів молока на день. Взимку, звісно, менше — літрів сто.
Усе здане молоко тут облікують щодня, а щопонеділка кожен член кооперативу отримує тижневу виплату.
“Молоко, яке приймаємо, ретельно перевіряємо, — 44-річна Ольга Журавінська показує невеличке виробництво на дві кімнати. — Маємо аналізатор, який показує, чи не зіпсоване воно, чи без бактерій. Також фіксуємо жирність”.
На кошти другого виграного гранту — 50 тисяч гривень — чесниківці придбали устаткування для сироварні.
Тепер із зібраного молока тут роблять, крім масла й сметани, кисломолочний і напівтвердий сири, зокрема й з добавками — кмином, травами, горіхами. Витримують його місяць-два. “Це наш чесниківський напівтвердий сир за швейцарсько-голландською технологією, — усміхається Олег. — Вчилися сироваріння у швейцарців. З 10 літрів доброго молока виходить кілограм сиру”.
Зварений і фасований сир спершу тримають у соляній ванні. Тоді перекладають на стелажі, де він дозріває і покривається міцною скоринкою. Подружжя Журавінських розповідає, що сир любить прохолоду і вологість.
Також у селі Чесники облаштувати для членів кооперативу сучасне пасовище на 8 гектарів — з напувалками, електропастухом, устаткуванням для доїльного залу на 4 корови, холодильником.
Члени кооперативу самі доглядають пасовище, оплачують електроенергію. А грантодавці — приїжджають щомісяця без попередження і перевіряють, чи все устаткування на місці та чи використовується за призначенням. Якщо ні — подароване, кажуть, заберуть.
Продукцію збувають місцевим, у магазини регіону, тутешній лікарні, притулку для людей літнього віку. Є попит на молокопродукцію з Чесників і у великих містах — Києві, Львові.
“Ось сьогодні зібрали 380 літрів молока. З них два бідони продали в магазин, 100 літрів відвезли в лікарню, а з решти зробили 15 літрів сметани і 15 кілограмів кисломолочного сиру”, — пишається голова кооперативу.
Літр молока продають по 15 гривень, сметани — по 95, кілограм кисломолочного сиру відпускають за 45, кілограм витриманого голландського — від 220 гривень.
“Сметану продаємо без націнки, а з продажу сиру покриваємо витрати кооперативу на комунальні платежі, бензин та інше, — розповідає голова. — Наприкінці року підбиваємо підсумки — хто скільки здав молока і який загальний прибуток маємо. Його й ділимо між членами кооперативу на свято Миколая. Багато хто хоче вступити в наш кооператив, але ми змушені відмовляти через невеликий обсяг виробництва — важко буде впоратися, якщо молока стане більше”.
“Для того щоб створити кооператив, засновникам важливо бути готовими співпрацювати між собою, — розповідає Левко Довган, експерт з розвитку громад Західноукраїнського ресурсного центру. — Кооперативи можуть розраховувати на грантові або кредитні кошти, стежачи за можливостями, наприклад, на сайтах gurt. org.ua чи prostir.ua”.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Пол Ратт та Джек Блек вирішили власноруч перезняти культовий фільм. Про що буде нова “Анаконда” та чому всі її так чекають?
Новини компаній
15:00
23 грудня
1 Гбіт/с – новий стандарт швидкості Укртелеком
Новини компаній
11:00
23 грудня
10:04
23 грудня
07:15
23 грудня
Оголошення
20:42, 12 грудня
14
09:21, 20 грудня
15:58, 23 грудня
22:23, 23 грудня
10:04, 15 грудня
1
Коментарі