12:20, 26 травня 2019 р.
Ставка на зерна. Як українці полюбили натуральну каву. Яку пити каву, як обирати, як зберігати каву
Україна стала одним з європейських лідерів за темпами зростання споживання натуральної кави.
"Каву йдемо пити?" — з такою пропозицією звернувся одного разу в 2015 році мільярдер Ігор Коломойський до народного депутата Мустафи Найєма.
Найєм тоді відмовив бізнесменові, який потрапив в опалу. А от країна немов відгукнулася на пропозицію Коломойського, що стало мемом: в Україні відбулася, та й далі відбувається справжня кавова революція.
За три останні роки, за даними консалтингової компанії Pro-Consulting, імпорт зернової кави в країну зріс більш ніж удвічі й становить 32 тис. т. Ще приблизно 7−9 тис. т потрапили в Україну контрабандою.
Зростання постачання логічне: українці дедалі частіше п’ють натуральну каву. Її споживання у країні за минулий маркетинговий рік, за даними Міністерства сільського господарства США(USDA), що цікавиться ситуацією на світових ринках, зросло майже на 12%. За динамікою приросту цьоого показника Україна обігнала Європейський союз — там п’ють каву лише на 3% частіше.
Аліна Токмиленко, співвласник компанії “23 ресторани”, співзасновник платформи "Тепле місто" розповідала, як правильно вибирати у крамниці каву в зернах і що треба знати шанувальникам заварної кави, щоб приготований удома улюблений напій був найсмачніший.
Вивчивши асортимент івано-франківських крамниць, Аліна дійшла висновку, що лише 10-15% виробників кави зазначають термін придатності. Чому це важливо? Зелені зерна кави вважаються свіжими впродовж 365 днів. Натомість в Україні продають обсмажені зерна, яким уже 3-4 роки. Якщо ви спитаєте у продавця кави, з якого року урожай цих зерен, навряд чи ви отримаєте відповідь. Кава, приготована зі свіжих зерен, має цілком інший смак, тому в Україні під виглядом кави часто продають те, що в цілому світі уже давно відправили б у помийне відро.
Для шанувальників кави, які знають, що термін придатності зелених зерен лише один рік, – це гарний жарт”, – зауважує Аліна. Більше того, обсмажені кавові зерна зберігають свої найкращі властивості лише до 180 днів.Найсмачнішою вважається кава, приготована на 10-30 день після обсмажування зерен. З 30-го по 90-ий день це “просто смачна кава”, з 90-го по 180-ий “допустима кава”. Тому не стидайтесь питати у кав’ярні, коли були обсмажені кавові зерна. А якщо на упаковці кави у магазині немає дати обсмажування зерен – робіть висновки.
Арабіка чи робуста? Це два різних сорти кавового дерева. Арабіка більш примхлива і росте у високогірних районах на висоті від 1800 метрів над рівнем моря. Її збирають переважно вручну. Робуста росте на висоті від 800 метрів і майже не чутлива до змін температури. У робусті кофеїну втричі більше, ніж в арабіці, тому нею краще не зловживати. Арабіка натомість має більш витончений смак та аромат, тому коштує дорожче. У кав’ярнях, як правило, для приготування кави використовують бленд 25% робусти та 75% арабіки, щоб здешевити вартість напою.
Коли я запитувала у Франківських крамницях, звідки кава, мені найчастіше відповідали: “З Італії”, сміється Аліна. В Італії каву не вирощують, а лише обсмажують. Лідером з виробництва арабіки є Бразилія. Після неї – В’єтнам та Індія, де вирощують також і робусту. Високоякісну каву останніми роками також вирощують у Кенії. Мексика поволі здає лідерські позиції.
Якщо ви купуєте каву на вагу, зверніть увагу на зерна. Вони мають бути однаковими за розміром та кольором. Різні відтінки кольору означають, що кава нерівномірно обсмажена. Розмір зерен не впливає на смак кави, але різні калібри мають різну ціну. Якщо зерна кришаться в руках, розламуються навпіл – кава неякісна. “Особливо має насторожити, якщо обсмажені зерна кави пахнуть горілими горіхами. Кава має пахнути кавою”, – зауважує Аліна Токмиленко.
Не зберігайте каву разом зі спеціями, вона вбирає усі довколишні запахи. Найкраще для зберігання кави пасують заводські упаковки зі зворотними клапанами – з кави виходить газ, але повітря всередину упаковки не потрапляє. У банках кава швидко видихається і втрачає аромат. Тому найкраще зберігати малі дози кави – в ідеалі молоти каву на кожне нове горнятко. Запарювати каву найкраще водою, яка лише закипає (94 градуси за Цельсієм).
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
19:28, 16 січня
11
12:11, 14 січня
live comments feed...