Путівник туриста. 5 страв, які варто скуштувати в Карпатах

Карпатська кухня вражає своєю різноманітністю, адже в ній поєдналися українські, угорські, румунські, словацькі, чеські й інші страви. Є багато виробів з тіста, кукурудзяного борошна, м’ясних і рибних страв, часто використовують овочі.

1. Бограч – перша страва, яку обов’язково готують на вогні. Спочатку в казанку топлять смалець, згодом ріжуть цибулю. Коли цибуля трохи підрум’яниться, додають м’ясо (баранячі або телячі ребра та шию), потім все засипають спеціями, меленим солодким перцем і смажать до рум’яної скоринки м’яса, після чого заливають водою, додають картоплю, трохи моркви і варять до готовності овочів. Можна приправити томатною пастою.

2. Бринза – особливий сорт сиру з овечого молока, який готують на полонинах; він не має нічого спільного з тим продуктом, який продають у магазинах з написом «бринза» на етикетці. Проціджене овече молоко заквашують спеціальною закваскою з молока, звурдженого в шлунку ягняти, яке ще не паслося. Чани з молоком ставлять поруч із ватрою та помішують, поки не почнуть з’являтися згустки сиру, які в чані руками зліплюють у більші грудки. Ці грудки сиру потім підвішують у теплому місці чи просто розкладають на сонці. Так виходить «напівфабрикат» бринзи – будз. Після тижневого вигрівання будз перетирають з сіллю і маслом – так отримують бринзу.

3. Бануш (банош) – готують у чавунному казанку на відкритому вогні. У казанок заливають сметану чи вершки і доводять до кипіння, в неї дрібною цівочкою сиплють кукурудзяне борошно, при цьому страву постійно помішують дерев’яним інструментом, поки на поверхні не проступить розтоплене масло. Подають зі шкварками, бринзою, грибами.

4. Грибна юшка – сухі білі гриби відварюють у курячому бульйоні зі спеціями, додають домашню локшину і зелень. Завдяки різноманітності карпатської кухні грибна юшка може готуватися по-різному навіть в одному і тому ж селищі. Кожна господиня використовує свій власний рецепт приготування тієї чи іншої страви. Зверніть увагу на важливу особливість: грибна юшка настільки оригінальна і ароматна, що не потребує ніяких додаткових спецій. Тому в процесі приготування не варто додавати нічого, крім перцю і невеликої кількості зелені.

5. Пироги – вареники з квашеною капустою, вареною товченою картоплею, бринзою, сиром і картоплею, влітку – з чорницями або вишнями. Мастять вареники салом, олією, рідше – маслом. До вареників із сиром, фруктами чи ягодами додають сметану або ряжанку. Запивають їх холодним свіжим або кислим молоком.

У повсякденному меню українського селянина вареники зустрічалися нечасто, вони були окрасою недільного й святкового столу. Вареники входили також до складу урочистих трапез (весілля, хрестини, поминки, гостини, храмові свята), їх варили на толоку й обжинки.

прикарпаття туристи кухня карпатська кухня страви традиційні страви
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
50 переглядів в червні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Бізнес
Василь Мотрук із Микуличина варить пиво з того часу, коли в Україні про пивну культуру ще не знали, а пиво належним чином подавати ще не вміли. Нині до нього їдуть звідусіль, щоб скуштувати той якісний продукт, над унікальними розробками якого працювали тут багато років. Своє – найкраще У далеких 90-х роках роботи в Україні не було, а як почати власну справу, Василь Мотрук ще не знав. Тоді, як і більшість українців, він їздив на заробітки за кордон, у Че...
Пригоди
Інцидент трапився в п’ятницю в Івано-Франківську. Про це під час оперативної наради доповів Леонід Гончарук, заступник начальника Івано-Франківського відділу поліції ГУ НП в області. Як розповів Гончарук, що на вулиці Слобідська біля в’їзду в “Калинову Слободу” виник конфлікт між охоронцем та невідомим чоловіком. У ході конфлікту чоловік завдав охоронцю декілька ударів в голову та здіснив кілька пострілів у ноги. Особа, яка здіснила цей злочин встановлена....
Суспільство
Поліція сьогодні затримала шахрая за вимагання 10 тисяч доларів у батьків 11-річної Даринки Лук’яненко, яка зникла в Іванівці Одеської області вдень 13 червня. Про це в Facebook повідомив заступник голови Нацполіціі України В’ячеслав Аброськін. “Під час розшукових заходів, спрямованих на встановлення місця перебування неповнолітньої Дарини Лук’яненко, доводиться відволікатися на встановлення “покидьків”, які використовують горе батьків для особистого збага...
Суспільство
Чисельність наявного населення в Україні, за оцінкою, на 1 травня 2019 р. становила 42055,9 тис. осіб. Упродовж січня–квітня 2019 р. чисельність населення зменшилася на 97,3 тис. осіб. Про це УНН повідомили у прес-службі Держстату. “Чисельність наявного населення в Україні, за оцінкою, на 1 травня 2019 р. становила 42055,9 тис. осіб. Упродовж січня–квітня 2019 р. чисельність населення зменшилася на 97,3 тис. осіб. Залишається суттєвим перевищення кількості...
Політика
Президент Володимир Зеленський розраховує на подальшу підтримку Німеччини щодо відновлення територіальної цілісності України, зокрема шляхом збереження санкцій.   Про це він заявив в інтерв'ю виданню Bild напередодні візиту до ФРН, який відбудеться 18 червня. «Моя позиція ясна і проста: санкції є єдиним важелем для звільнення окупованої території, відновлення нашої територіальної цілісності та суверенітету, повернення наших людей… Ми впевнені, що політика...
Суспільство
Управління капітального будівництва Івано-Франківського міськвиконкому скасувало тендер на будівництво Північного бульвару на ділянці від вул. Бельведерської до вул. Панаса Мирного в м. Івано-Франківську.  Зазначимо, що найнижчу ціну на тендері запропонувало ТОВ «Компанія «Євродор». Однак, цю пропозицію тендерний комітет замовника відхилив. Переможцем торгів визнали пропозицію ТОВ «Івано-Франківськавтодор» - 45,399 млн. гривень. ТОВ «Компанія «Євродор» не...
Бізнес
Гуцульська броварня “Микуличин” на Яремчанщині отримали національну відзнаку.  Нещодавно, пивовари взяли участь у V Всеукраїнському професійному конкурсі “Грані якості – 2019”.  В результаті, їм вдалося завоювати здобути а нагороду в номінації “Кращий Пивовар”, що визнає їх творцями сучасного якісного крафтового пива.
Суспільство
Мільйони людей з усього світу щороку йдуть цією дорогою, шукаючи духовного відновлення, спокою та натхнення. І знаходять. Мала бути там Каміно-де-Сантьяґо або Дорога святого Якова – це 900 км, які люди долають пішки з наплічником на спині через усю Іспанію до міста Сантьяґо-де-Компостела. Там у соборі поховані мощі святого Якова. Нині це один із найпопулярніших паломницьких європейських шляхів. Ідея пройтися тою дорогою виникла у Наталі три роки тому. Приг...
Суспільство
Сьогодні, 18 червня, діти, які відпочивають в пришкільних таборах, "відправилися" в круїз, який для них організували у ПК "Юність". Відеокруїз минув весело і гамірно. Юний актор Тарас Мазур перевтілився в непосидючого і доброго Центаврика — космічного мандрівника із далекої планети Альфи Центаври А. За легендою, він залетів на Землю, щоб полагодити цукеркогенератор — пристрій, що виготовляє смачні цукерки. Крутячи "чарівний глобус", діти допомогли Центав...
Спец проекти