Гуцульське село з дивною назвою Брустури вабить туристів

Село Брустури на Прикарпатті щорічно відвідує багато туристів з усіх кінців країни.

Брустурів (Брустури) - село у Косівському районі Івано-Франківської області, розташоване за 27 км від районного центру Косова і 45 км від залізничної станції Коломия.

Одне з наймальовничіших сіл Гуцульщини, де щорічно буває багато туристів з усіх кінців країни. Межує з селами Річка , Шепіт, Космач, Прокурава. Висота над рівнем моря 581 м. Каньйон річки Брустурки багатий мальовничими скелями, нашаруваннями, закрутами.

Село відоме своїми художніми виробами з металу і дерева, вишивками, художніми тканинами, писанками, прикрасами з бісеру, сирними кониками.

Церква Вознесіння Христового 1785

Перша дерев'яна церква в селі постала на початку XVIII ст. Замість неї у 1785 році збудували, а наступного року посвятили нову церкву, також з дерева, яка збереглася до сьогодні. Церква була парафяльною. В середині 1970-х рр. до неї добудовані два ґанки. Тепер церква найдавніша за віком серед збережених дерев"яних у районі. 21 травня 2015 року громада Брустурів посвятила новозбудовану муровану церкву - в старій тепер будуть проводити богослужіння декілька раз у рік. Церква належить до пам"яток архітектури національного значення (охоронний № 1160-Н).

Розташована в центрі села, недалеко на схід від головної дороги, на ділянці з пологим ухилом, біля цвинтаря. Вівтарем орієнтована до північного сходу. До вівтаря по осі церкви прибудована захристія, зі сходу - ризниця. Їх стіни, як і ґанків та під опасанням церкви оббили пластиком, а над опасанням - бляхою. Зовні церкви дерев'яними є тільки вікна і двері. Не можливо не звернути увагу на гранчастої форми ґанок при стіні бабинця, завершений ліхтарем з маківкою. На південь від церкви, біля цвинтаря, збереглася дерев"яна триярусна дзвіниця, перший ярус якої під пластиковою вагонкою, а другий і третій - під бляхою.

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски.

Напередодні Великодніх свят відома гуцульська майстриня, заслужена художниця України Марія Петрів дала майстер-клас з ліплення сирних коників та випікання пасок фотохудожниці Йордані Дранчук. 

Заслужена художниця України, писанкарка та майстер народної скульптури Марія Петрів зустрічає коло розпаленої печі, в якій скоро буде пекти паски.

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски. ФОТО 1

Гостею і ученицею майстрині є прикарпатська фотохудожниця Йордана Дранчук. "Моя вчителька – майстриня зі світовим іменем, вона мені передала це ремесло, побачивиши в мені здібності до цієї праці. Тепер ми з чоловіком плануємо в її хаті зробити музей", – каже Йордана, представляючи своєрідний майстер-клас від відомої гуцульської майстрині з Брустурів, що на Косівщині.

"Я би хотіла, – каже мисткиня, – щоби те, що я роблю, моїх коників, побачили прості люди, і знали, що це мистецтво є, і воно передається, воно не зникло".

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски. ФОТО 2

Cама Марія Петрів навчила вже з десяток майстринь ліпити коників.

"Людям це потрібно. Був час, коли майже ніхто не робив коників, але ми знов то вернули, і тепер кожен може спробувати зліпити такого коника на майстер-класі чи приїхавши до нас у гості. Часом ми маємо дуже поважних гостей", – працює і розповідає жінка.

Брустури, або Брустурів – майже казкове село в абсолютній тиші між гір у Косівському районі. Доїхати туди цілком можна на власному авто, емоції від жахливої дороги, що починається з Шешорів, компенсують краєвиди і самобутня гуцульська архітектура, пише УП.

Обістя Петрівих чисте і доглянуте, ми заходимо до хати, де чоловік пані Марії Василь одразу показує численні нагороди і звання дружини, і видно, що він нею щиро пишається.

За мить приходить і сама майстриня, вдягнена в гуцульський стрій, помітно, що вдягає вона його часто, бо почувається в нім легко і невимушено, а чоловік допомагає зашнуровувати китиці на рукавах.

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски. ФОТО 3

"Спробуйте, – відрізає мені кілька шматків домашнього сиру пані Марія, – якщо сир скрипить на зубах, значить з нього вже можна ліпити коників".

Сир і справді добряче скрипить на зубах, виготовляється він з додаванням так званого "Ґлєґа" – шлунку молодого кількаденного теляти, котре нічого не споживало, лиш мамине молоко.

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски. ФОТО 4

Окрім "зґлєдження" молока, приготування і дозрівання сиру, є ще одна дуже важлива складова добрих коників – гарний настрій до роботи, внутрішній спокій.

"Буває, – ділиться мисткиня, – маю замовлення – та й треба робити, то з примусу не завжди вдаються вироби – сир чутливий до мого настрою. А от коли без примусу, коли на душі легко, все чудово!"

Сир кладеться в посудину з окропом, щоб розм'як, він робиться, як пластилін.

Марія Іванівна за лічені секунди розминає сир в руках, ліпить з нього кульку, а з кулі починає витягувати голову, вушка, ніжки коника і за кілька хвилин вже майже готовий виріб.

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски. ФОТО 5

Далі кидає його в миску з соровицею – це такий насичений соляний розчин природного походження, і в околицях Брустурова є лиш два джерела з цією цілющою водою. Сировиця, окрім того, що служить "закріплювачем" для сирних коників, має здавна відомі цілющі властивості, м'яка, гладенька шкіра на руках пані Марії тому підтвердження.

Мисткиня терпеливо вирізає коникам гриви і хвостики, далі захоплено робить сідло, вершника, плете косички з довгих сирних ниток, запрягає коника і садить вершника.

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски. ФОТО 6

Знову в сировицю – скульптура готова. Такі можуть бути частинами приватних мистецьких колекцій, музейними експонатами або просто екологічно чистим смаколиком.

Коник стане окрасою великоднього кошика, його залюбки їстимуть і дорослі, і діти.

А ще цілу колекцію пані Марія та Василь якраз приготували для дітей на подарунки: в Брустурах, в сусідньому Космачі перед Великоднем є традиція – так звані "кокоци" або "вогники" – це коли діти ходять від хати до хати і в кожній із них отримують подарунки і гостинці. Буває, приносять цілі мішки іграшок.

Це дуже схоже на європейську традицію на День всіх святих, значення "вогників" направду символічне – вручивши дитині подарунок чи гостинець, людина наче відкуповується від зла і тягарів, гуцули в це вірять.

Поки ми захоплено спостерігали за народженням сирних коників, коло печі якраз підросли паски, на яких Марія Петрів напише тістом "Христос воскрес!"

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски. ФОТО 7

Гуцульський Великдень: як у Брустурах народжуються сирні коники і паски. ФОТО 8

новини прикарпаття косівщина брустурів туристи традиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
181 перегляд в листопаді
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
В 2021 році в Івано-Франківську планують здати в експлуатацію новий дитячий садок. Міський голова Руслан Марцінків разом із забудівником (компанія «Ярковиця») оглянув місце для зведення нового ДНЗ на території житлового комплексу «Липки». Про це повідомляюють в пресслужбі міського голови. Заклад підприємець після будівництва передасть громаді міста за рахунок пайової участі. Так, до слова, було і з садком «Вишиванка» та «Котигорошко». «Добре, коли є взаємо...
Різне
Відомий український кулінарний експерт Євген Клопотенко побував із "гастрономічним візитом" у Верховині. Євген Клопотенко в подорожах етнографічними районами України збирає матеріал для нової книги. Цими днями він відвідав село Топільче на Верховинщині. "Україно, ну як так можна, га? Я з кожною подорожжю люблю тебе сильніше. Чесно, не розумію, чи це взагалі реально. Я думав, що моя любов вже на максимумі. Але цього разу знову зійшов з розуму", -  розповіда...
Суспільство
В своїй авторській програмі "Я так думаю" Руслан Коцаба в прямому ефірі висловився про Євромайдан, "євромайданівських бариг" та єропеське майбутнє країни. 14 листопада Національна рада призначила позапланову перевірку ТОВ «Новини 24 години» – супутниковий телеканал«NEWSONE». Рішення ухвалено на підставі моніторингу, проведеного 5 листопада. Про це повідомляє пресслужба регулятора.  Цього дня в ефірі ліцензіата зафіксовано  трансляцію передачі «Я так думаю»...
Суспільство
Щоб допомогти місцевій Благодійній організації "Дім Сірка" м.Івано-Франківська футболісти ФК «Прикарпаття» створили календар на 2020 рік, кошти від продажу якого будуть направлені на різні потреби безпритульних тварин. "Ось таки календарі на 2020 рік з нашими футболістами та підопічними Дому Сірка ви можете придбати в магазині Світ Сірків за 150 грн, 50% з продажу йде на потреби притулку!!! Добро робити легко!", - розповіла керівниця «Дому Сірка» Наталі Ко...
Суспільство
Священник з Галича Іван Кузь просить небайдужих про допомогу для порятунку сина. В юнака вже третій день у реанімації у німецькій лікарні. Юний Кузь Іван, інвалід дитинства: хронічне запальне захворювання кишечника (Хвороба Крона, диференціальний діагноз Неспецифічний виразковий коліт). Зараз за життя юнака боряться лікарі в одній з клінік Німеччини.  "Сьогодні День добра... А я навіть не знав котрий день тижня... Два дні я ні фізично, ні психологічно не м...
Здоров'я
14 листопада у світі відзначають День боротьби з цукровим діабетом. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожні три секунди у світі діагностують один випадок захворювання на цукровий діабет. Якщо ви гадаєте, що діабет – хвороба, яка "далеко", "мене не торкнеться", "на неї хворіють рідко і то тільки спадкове" тощо, мусимо вас розчарувати. "Окрім інфарктів та інсультів цукровий діабет може дати ускладнення з боку очей, нирок та нижніх кінцівок....
Здоров'я
Сало запобігає атеросклерозу й онкозахворюванням, очищує печінку і дає чималий енергетичний заряд. Помічне при застої жовчі.  Якщо взяти за правило щоранку натще роз­смоктувати (не з’їдати, а саме поволі смоктати) маленький шматочок сала (завбільшки як грудочка цукру), то че­рез два місяці жовчний міхур сам упо­рається з надлишком жовчі.  Тим, хто хворіє на поліартрит, ос­теохондроз, ревматизм, радять щодня між прийомами їжі з’їдати бутерброд із 20 г сала...
Різне
Всесвітній день шопінгу: старт марафону акцій Dnipro-M  11 листопада весь світ відмічає свято всіх любителів вигідних покупок - День шопінгу. Це свято - відправна точка нашого листопадового марафону акцій, фінал якого відбудеться 29 листопада в Чорну п'ятницю.  Всесвітній день шопінгу з Dnipro-M  Першим етапом нашого листопадового марафону акцій став Всесвітній день шопінгу, 11 листопада.   З 11.11 по 21.11 включно ми даруємо подарунки за *покупку брендово...
Різне
Шеф Служби безпеки України знає майже виліковний рецепт для боротьби з повсюдними мінуваннями. Голова Служби безпеки України Іван Баканов вважає, що сім-картки на телефони варто продавати за паспортом, щоб правоохоронці ефективно боролися з різноманітними «мінерами».Таку думку він висловив в інтерв’ю «Главкому».За словами Баканова, більшість повідомлень про мінування «справді надходить з окупованих територій, але не всі: трапляється, що і з підконтрольних...