Як правильно зберігати продукти, щоб вони не псувалися

Вам може здатися, що така уважність до зберігання продуктів – якийсь прикол.

Чому не можна просто покласти все в холодильник або розкидати по полицях? Проблема в тому, що тоді частина продуктів зіпсується, в відкриту крупу налетять мошки або бруд, щось стане несмачним, інше – небезпечним для здоров’я, третє відправиться в сміття. Це страшенно дратує не тільки через викинуті гроші. Починаєш сам собі здаватися варваром, який розкидається їжею.

У той же час купувати потроху не завжди зручно. Ми придумали неоригінальну, але працюючу схему, пише Тобіпорада.

Фрукти

Коротко: фрукти і ягоди потрібно відразу перебрати, але не мити. Упакувати в паперові пакети або обернути папером. Покласти все стигле в холодильник, а недозріле, тропічні фрукти і яблука залишити при кімнатній температурі.
Фрукти можна покласти в нижній ящик холодильника або на дверку. Відразу після покупки потрібно їх перебрати і викинути підгнилі. Це особливо важливо для абрикосів, черешні, полуниці та інших ягід. Цвіль росте швидше, ніж ціни на бензин, тому, якщо залишається хоча б одна цвіла ягідка, весь пакет моментально приходить в непридатність.


У холодильник йдуть всі ягоди, стиглі фрукти, персики, абрикоси, виноград, апельсини, лимони, ананас, мандарини, стиглі ківі.
Щоб збільшити термін зберігання апельсинів потрібно їх потримали в холодильнику, дістати на годину і знову прибрали в холод. Напевно ви і самі помічали, що банани в холодильнику чорніють швидше, – це все через розпад вуглеводів у фрукті при низькій температурі.

Соковиті манго потрібно теж не переохолоджувати. При кімнатній температурі зберігаються яблука, банани, кавуни, дині, ківі і все недостиглі фрукти.
Хвилинка цікавої хімії: фрукти випускають етилен – безбарвний газ, що змушує дозрівати все навколо. Особливо в цьому плані підступні яблука, груші, банани. Через це фрукти швидше псуються в контакті один з одним. Так що їх краще розкладати по паперовим пакетах. Целофан в цьому випадку не підходить – в ньому не циркулює повітря. Якщо фрукти перестигають, а з’їсти їх ми не встигаємо, їх потрібно порізати на шматочки і заморозити.

Овочі

Коротко: овочі тримайте в холодильнику подалі від фруктів, краще в паперових пакетах окремо один від одного. Картоплю, цибулю, часник – в сухому прохолодному місці. Зелень можна підрізати і поставити в склянку з водою.


Через етилен овочі краще зберігати окремо від фруктів. Підлі банани можуть зробити ваші свіжі огірочки м’якими, а помідорчики – підгнилими. До речі, томати та перці теж виділяють етилен.
Зазвичай нижній ящик вже зайнятий фруктами, тому спаржу і кабачки можна покласти на полки. У холоді також краще зберігаються баклажани, морква, капуста, редис, квасоля, буряк, гриби, листя салату, свіже авокадо.

У холодильник краще не класти:

  • картоплю – вона швидше проростає і зеленіє;

  • часник і цибулю – підгнивають і проростають;

  • помідори – втрачають смак.

Це все краще зберігати в сухому прохолодному місці, де циркулює повітря. Якщо ви теж так робите, просто дістаньте їх за пару годин до їжі. Томатний смак відновиться.
Окремий момент – зелень. Ви ж, напевно, дуже злилися, коли використовували гілочку базиліка для страви, а весь пучок сумно засихав, тому можна завести собі такий садочок пряних трав. Зрізати собі потрібну кількість, а решта нехай і далі росте.

М’ясо і риба

Коротко: перед приготуванням тримати тільки в холодильнику. При +7 ° C- не більше одного дня, при +3 ° C – близько двох днів. Якщо потрібно зберігати довше – заморозити. Стежити за терміном придатності копченостей.


Свіже м’ясо набагато вибагливіше. Бактерії швидше розмножуються при контакті з повітрям, тому м’ясо і фарш краще покласти в герметичний контейнер з кришкою. Але і там продукти не можуть перебувати довго. Ось приблизні терміни зберігання в холодильнику з температурою +7 ° C:

  • курка або кролик – 12 годин;

  • яловичина і свинина – до 24 годин;

  • фарш – до 24 годин.

Якщо в камері менше +3 ° C – додавайте ще добу.
Всі ми любимо свіжу рибу і морепродукти і намагаємося купувати її прямо перед приготуванням, так як навіть в холодильнику вони зберігають свіжість приблизно добу. Оброблену рибу можна покласти в скляний контейнер з кришкою або форму, яку обертають плівкою.

Якщо швидко приготувати свіжі м’ясо і рибу не виходить, краще їх заморозити.

Крупи і паста

Коротко: крупи, пасту і борошно потрібно зберігати герметично – в закритій банці або оригінальній упаковці, закритою на прищіпку. Якщо викидаєте упаковку, клейте на нову тару стікер з терміном придатності.

Здавалося б, що рис або спагетті – продукти без терміну придатності. Але це не так. «Вжити до» завжди значиться на упаковці, тому краще тримати їх в оригінальній пачці.


Є проблеми гірше – мошки. Ви знали, що їх може бути не видно в самій крупі, але вони спливають на поверхню при варінні? Найкраще місце для зберігання круп – шафка з дверцями, де сухо і прохолодно. Таких же умов зберігання вимагає борошно.

Молочні продукти і яйця

Коротко: зберігати в холодильнику відповідно до терміну придатності на упаковці. Якщо купили на вагу, з’їжте яйця за 28 днів, а сир – за два дні. Рослинна молоко теж потрібно ставити в холодильник після відкриття упаковки.


Ці продукти відразу відправляються в холодильник. На них завжди вказується термін придатності, але якщо сирок полежав на стінці, він зіпсується за кілька годин. Сир, який ви купили на ринку з рук, буде зберігатися не більш двох діб. Відкрите пастеризоване молоко зберігається 48 годин, стерилізоване – 96. На пачці зазвичай написано, який варіант перед вами.

Рослинна молоко теж підступне. Зазвичай це кілька місяців – відноситься тільки до продукту в закритій упаковці. Якщо залишити розпочате соєве молоко на кухні влітку, воно зіпсується за один день.

Свіжі сирі курячі яйця зберігаються в холодильнику 28 днів, перепелині – до двох місяців. На продукції з магазину буде зазначено термін придатності. Цікаво, що яйця радять тримати тупим кінцем вгору. У цій частині знаходиться повітряний міхур, який розширюється в міру зберігання.

Коли міхур зверху, внутрішня структура не порушується. Варені яйця теж потрібно зберігати в холодильнику і з’їдати протягом двох днів.

Готові продукти

Коротко: їжа може провести поза холодильником не більше чотирьох годин. Складайте залишки в герметичний контейнер, з’їдайте впродовж трьох днів. Розігрівайте при температурі 75 ° C і вище.

У контейнері в холодильнику готова їжа може провести 3-4 дні. Розігрівати одне і те ж блюдо можна кілька разів, але температура повинна перевищувати 75 ° C. Інакше ви просто будете допомагати бактеріям розмножуватися.
На розрізані фрукти і овочі можна капати сік лимона – так вони не чорніють.

Чай, кава, спеції

Коротко: зберігати в герметичній банці із закритою кришкою в сухому місці, щоб обмежити випаровування і пересихання.


Щоб ці ароматні сипучі продукти не видихнулися й не стали домом для комах, їх можна пересипати в баночки і підписати. Така тара дуже зручна, коли користуєшся продуктами часто.

Читайте також:В Україні почали діяти нові правила маркування продуктів

Продукти їжа зберігання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
102 перегляди в лютому
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Пригоди
Прокуратура Івано-Франківської області спільно з ГУ ДФС в Івано-Франківській області, у рамках розслідування кримінального провадження,  виявили складські приміщення, які використовувалися одним із місцевих підприємств для зберігання та реалізації фальсифікованого алкоголю.  В ході проведення санкціонованих обшуків із зазначених складських приміщень вилучено близько 2 тонн незаконно виготовлених алкогольних напоїв із марками акцизного податку невідомого по...
Суспільство
Сьогодні, 21 лютого, в Івано-Франківську відбулося пленарне засідання 34-ї сесії Івано-Франківської обласної ради.  Депутати подали шість звернень до президента і ВРУ, які стосувалися ринку землі, медичної реформи, місцевих виборів та інших болючих тем. Після цього вони перейшли до інших питань порядку денного, пише ГК.  Зокрема, вони заслухали інформацію прокурора Івано-Франківської області Юрія Фреїшина про діяльність прокуратури. Депутат Михайло Королик...
Різне
18-19 лютого у рамках реалізації проєкту «Підтримка виробників сиру Івано-Франківської області щодо реєстрації Географічних Значень в Україні», організовано семінар-тренінг щодо створення туристичного продукту для полонинських господарств району.  Про це повідомили у Верховинській РДА,  пише Голос-Інфо.  Проєкт фінансується Європейським Союзом:  «МІЖНАРОДНІ ЕКСПЕРТИ ПРОЕКТУ ЄС ЕМАНУЕЛЬ МІНГАССОН ТА СТЕФАНІ ДАГЕРІР НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКСПЕРТ ТАРАС АНТОНЮК ОЗНАЙОМ...
Суспільство
Представники кар’єру презентували під час зустрічі з мешканцями прилеглих сіл  проєкт нового комплексу з переробки та випалу вапна, який обіцяє стати найтехнологічнішим у галузі.   16 лютого, керівники ТОВ «Стриганецький кар’єр», спеціально запрошені експерти із проектування та постачальники обладнання зустрілися з мешканцями сіл Довге та Стриганці. Аби розвіяти страхи людей, які починаючи з 27 січня перекривали дорогу до кар'єру через початок будівництва...
Влада
До міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа прийшли шкільні стоматологи з питанням подальшого їх працевлаштування.  Тепер у школах міста не буде як таких стоматологів. Натомість у штатних розписах є посада лікаря. Через це не влаштованими на роботу залишилось п’ять осіб, які раніше були стоматологами, пише ГК.  «Ми не проти того, щоб зберегти стоматологічні кабінети в школах, тим більше, що вони не погано працювали. Це хороша річ, у деякі кабін...
Влада
Івано-Франківська обласна рада затвердила Стратегію розвитку Прикарпаття на 2021-2027 роки та План заходів з її реалізації на 2021-2023 роки.  Зокрема, за словами заступника голови ОДА Дмитра Романюка, у програмі внесено всі важливі напрямки, буде продовження реалізації успішних проєктів попередніх років. Йдеться про капітальне будівництво, розвиток промисловості, екологічні питання, розвиток туризму і ще багато іншого. Загалом у документі 320 сторінок, пи...
Суспільство
Під час обговорення питання депутат облради Святослав Никорович зауважив, що звернення не завжди дають ефект, тому закликав депутатів запустити флешмоб та показати власний приклад мешканцям, пише Голос-Інфо.  Під час обідньої перерви голова Івано-Франківської обласної ради започаткував флешмоб.  “В мене щоденна звичка 20 відтискань на кулачках. Хто більше?… “, – написав Олександр Сич.  Естафету у флешмобі передав депутату Святославу Никоровичу.
Екологія
В одному із сіл Прикарпаття з'ясували, що вода в криницях несе загрозу для здоров'я місцевих жителів. Йдеться про мешканців села Підпечери неподалік Івано-Франківська. У воді їхніх криниць виявили кишкову паличку, пише Типовий Франківськ.  Яка ймовірна причина її появи та як в населеному пункті будуть боротися з інфекцією?  Деталі у сюжеті ОТБ Галичина
Новини компаній
Сучасним дітям доступні десятки розваг - будь-які мультфільми завжди доступні в інтернеті, гаджети завжди під рукою, а іграшками завалені всі шафи. Батьки все частіше замислюються над тим, що подарувати, щоб захопити і розвинути творчі здібності своєї дитини. Паперовий альбом, олівці і фломастери не здивують дітей, тому що малювати можна за допомогою комп'ютерних програм або в додатку смартфона. На допомогу прийшла унікальна новинка - технологія малювання...