Як працює перша равликова ферма на Прикарпатті

У селі Копачинці Городенківського району працює ферма «Покутський равлик». Створили її влітку минулого року шестеро друзів. Спершу починали вирощувати равликів на 10 сотках землі, зараз вони зростають на пів гектара.

Аби більше дізнатись про роботу ферми разом з представниками районних рад та об’єднаних громад вирушила у село пише 0342.ua з посиланням на Бліц-інфо.

На порозі ферми гостей зустрів співзасновник та директор «Покутських равликів» Іван Паламарчук, який провів екскурсію у полі для випасу равликів та будівлі, де відбуваються основні етапи.

За словами чоловіка, новий сезон починаєтеся із етапу репродукції, коли равликів з низької температури та вологості переносять в середовище, де це все високе. Тоді вони прокидаються, спарюються та починають відкладати ікру. Далі її збирають та переносять в інкубатор.

«Там головне підтримувати вологість і температуру. Далі йде відгодівля. З`являється мальок, ми переносимо його в теплицю , а потім на поле. Це основний етап. Тут потрібно добре вигодовувати. Якщо вчора все з’їли, то даємо менше корму, якщо ні - насипаємо ще»,- пояснює фермер.

Прикарпатець додає, що равлики також потребують щоденного поливу. Це потрібно для того, аби вони проявляли активність. Не потрібно забувати про чистоту у розпліднику. Щодня варто промивати стелажі і хоча б два рази в тиждень робити це ретельно.

«Равлика багато випорожняються. Тому ми всі стелажі оробляємо щодня. Важливо теж щодня забирати мертвого равлика, інкаше – він нестиме небезпеку для здоров’я інших»,- додає директор ферми.

На фермі вирощують два види равликів – середземноморський Helix aspersa Maxima і південно африканський – Helix aspersa Muller. Паламарчук каже, що загалом вони однакові. Однак першого більше готують в Італії і Франції, а другий популярнішний в Іспанії.

Переваг у равлика багато: майже відсутній холестирин, 70% білка , а у ікрі - ще більше білка.

«Після того, як ми з хлопцями (співзасновниками - ред.) їли ікру, у нас наступного дня дуже боліла голова.Таке було не раз. Коли вирішили розібратись, виявилось, що організм людини може засвоїти 30 грам білка в день. Якщо більше, то вже погано. Тому їсти ікру потрібно в міру»,- пригадує фермер.

Прикарпатець додає, що равлики - сильний афродизіак, а його слиз використовують в косметиці. Кажуть, він затягує рубці та відновлює шкіру. Є лише один нюанс, равлик виділяє слиз, коли перебуває у стані стресу. Італійці ж винайшли машину, яка розслабляє равлика. Щоправда, коштує такий механізм 50 тисяч євро.

Аби підтвердити усі слова, директор ферми накрив стіл за запросив охочих скуштувати «Покутських равликів». Зазвичай туристам тут пропонують скуштувати равликів у трьох різних соусах: часниковому, грибному та з перцем.

«У нас на фермі є польська книжка, де зібрані 150 рецептів з равликами. Можна приготувати піцу, салат, суп або ж холодець. Та й взагалі, до будь-якої звичної страви додати м'ясо равлика і все, точно буде смачно. Я навіть на Різдво експерементував, приготував креплики з равликами», - хвалиться чоловік.

Паламарчук додає, аби відкрити ферму з равликами потрібно мати місце, гроші та надійних людей поряд. Однак, головне – велике бажання.

Варто додати, поїздка відбулась в рамках проєкту ініційованого агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття спільно з Департаментом агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації. Мета таких поїздок – ознайомити людей з успішними практиками у селах області.

«Таких поїздок буде вісім. Ми покажемо, що в селах можна робити успішних бізнес. Це, зокрема, вівчарство, бджолярство, велика рогата худоба тощо. Опісля проєкту ми плануємо видати довідник, де по кожному прикладу буде складено елементарний бізнес план»,- пояснює радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Мельничук.

Класика равликової кулінарії — фарширований равлик в мушлі під соусом.

За версією французів та і гостей нашої ферми теж, найсмачніший соус — по-бургундськи. Складається з соусу песто, часнику та зелені. Проте і крім бургундського є ще безлічі цікавих і смачних соусів. У Франції фарширований равлик називається — escargot.

Для приготування. спочатку вириться равлика в кип’яченій воді. Потім його витягуємо із мушлі та варимо в овочеому бульйоні. Паралельно варимо мушлі в содовому розчині для дезинфекції. А також готуємо соус, з яким будемо форширувати равлика в мушлі.

  • 900 ₴/кг
  • 70-80 шт/кг

Філе равлика.

Зварене і заморожене філе равлика у вакумній упаковці. Після розморозки готове до вживання та  приготування різноманітних страв.

Філе найвідповідніший продукт для любителів готувати, а також для кафе та ресторанів. Підходить для приготування супів, салатів, других страв та будь-яких ваших фантазій.

  • 1000 ₴/кг
  • ~250 шт/кг

Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
98 переглядів у жовтні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Культура
Сьогодні у Франківську письменниця Поліна Кулакова зустрілася з читачами і презентувала свою нову книжку – детектив "Дівчина, яку ми вбили". «Дівчина, яку ми вбили» — захопливий психологічний трилер, створений на основі вражаючої реальної історії, йдеться в анотації до книжки Поліни Кулакової.  Письменниця у Карпатському ранку з ТРК Карпати каже, що насправді ця історія сталася у Франківську в радянський час – у дворі на вулиці Мазепи, неподалік школи №23....
Кримінал
Снятинським відділом Коломийської місцевої прокуратури підтримано публічне обвинувачення у кримінальному провадженні за фактами вчинення крадіжок із помешкань місцевих жителів, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185 КК України.  Як установлено в суді та підтверджено матеріалами досудового розслідування, 35-річний житель Чернівецької області в період з листопада 2017 р. по квітень 2018 року незаконно проникав до житлових будинків...
Влада
Операція триватиме місяць: з 18 жовтня по 19 листопада. Її проводять поліцейські Івано-Франківщини спільно з Управлінням Державної міграційної служби України в області та Держпраці. Напередодні учасники провели нараду та обговорили порядок дій.  Метою відпрацювання є запобігання та протидія нелегальній міграції та іншим порушенням законодавства України в міграційній сфері. Крім того, правоохоронці з міграційною службою встановлюватимуть законність перебува...
Культура
Відкриття планують у суботу, 26 жовтня. Про це у Facebook повідомив начальник відділу туризму та міжнародної технічної допомоги ІФ ОДА Віталій Передерко.  “Село Старуня – геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення в Україні, яка розташована на семи горбах по дорозі на Буковель, – пише Віталій Передерко. – Саме тут розташовані єдиний в Україні діючий вулкан та 19 стоянок первісних людей. А ще знайдені рештки носорогів і мамонта, які пролежали у...
Суспільство
Богдані Школьній лише 11 років, у неї гліома зорового нерву. Богданці зможуть допомогти в Німеччині і там зроблять операцію.  Родині дали 4 тижні часу, щоб зібрати 35 тисяч євро на операцію, поки клініка оформить всі потрібні документи. Так, разом із обстеженнями сума лікування зросла до 41 тисячі євро.  Сьогодні, заради Богданки, влаштували благодійний концерт.  При вході до палацу, гостей зустрічали дівчата, які роздавали кульки гостям заходу.  На терито...
Пригоди
Сьогодні в Яремчі в одному з місцевих готелів підприємець здійснив сумогубство, вистріливши з вогнепальної зброї. На місці події працюють слідчі. Більше деталей згодом…
Суспільство
Під час Міжнародного фестивалю драматургії та витончених мистецтв «АМПЛУА» у Коломиї просто на сцені народилася нова сім’я. Після вистави за п’єсою Ігоря Шуба (Київ) та Олександра Матусова (Лос-Анджелес) «Гоп-ля! або Таємниця музичної скриньки» молодий звукорежисер Іван освідчився у коханні актрисі театру «Соломія» Марії. Іван добре підготувався до цієї події. Його букет мав обгортку кольору костюма Марії, а різнокольорові штани Івана відповідали вбранню г...
Здоров'я
Скажи «НІ» раку грудей. До Всеукраїнського дня боротьби з захворюваннями на рак грудної залози 23.10.2019 р. в клініці «БРАСС» буде проведено соціальний захід для мешканців та гостей міста Івано-Франківськ. З метою ранньої діагностики раку грудної залози, буде проведено консультація та обстеження лікарями клініки «БРАСС» - гінекологом Тітаренко О.В. (консультація, пальпація) та лікарем УЗД Шкреметко М.І. (УЗД молочних залоз).  До Всеукраїнського дня бороть...
Здоров'я
Це захворювання найчастіше вражає жінок. За офіційною статистикою кожна 8 жінка в Україні має проблеми з молочними залозами. І лише 60 відсотків виліковуються після діагностики хвороби, йдеться в сюжеті ТРК “Вежа”. Аби вберегти своє життя представниці прекрасної статі повинні бути зацікавлені у своєму здоров’ї, стверджують медики. За останні 10 років в області зафіксовано значний зріст захворювання раку грудей. Фахівці стверджують, із занедбаною формою – м...