• Головна
  • Як працює перша равликова ферма на Прикарпатті
09:30, 18 вересня 2019 р.
Надійне джерело

Як працює перша равликова ферма на Прикарпатті

Як працює перша равликова ферма на Прикарпатті
У селі Копачинці Городенківського району працює ферма «Покутський равлик». Створили її влітку минулого року шестеро друзів. Спершу починали вирощувати равликів на 10 сотках землі, зараз вони зростають на пів гектара.
Як працює перша равликова ферма на Прикарпатті, фото-1

Аби більше дізнатись про роботу ферми разом з представниками районних рад та об’єднаних громад вирушила у село пише 0342.ua з посиланням на Бліц-інфо.

На порозі ферми гостей зустрів співзасновник та директор «Покутських равликів» Іван Паламарчук, який провів екскурсію у полі для випасу равликів та будівлі, де відбуваються основні етапи.

За словами чоловіка, новий сезон починаєтеся із етапу репродукції, коли равликів з низької температури та вологості переносять в середовище, де це все високе. Тоді вони прокидаються, спарюються та починають відкладати ікру. Далі її збирають та переносять в інкубатор.

«Там головне підтримувати вологість і температуру. Далі йде відгодівля. З`являється мальок, ми переносимо його в теплицю , а потім на поле. Це основний етап. Тут потрібно добре вигодовувати. Якщо вчора все з’їли, то даємо менше корму, якщо ні - насипаємо ще»,- пояснює фермер.

Прикарпатець додає, що равлики також потребують щоденного поливу. Це потрібно для того, аби вони проявляли активність. Не потрібно забувати про чистоту у розпліднику. Щодня варто промивати стелажі і хоча б два рази в тиждень робити це ретельно.

«Равлика багато випорожняються. Тому ми всі стелажі оробляємо щодня. Важливо теж щодня забирати мертвого равлика, інкаше – він нестиме небезпеку для здоров’я інших»,- додає директор ферми.

На фермі вирощують два види равликів – середземноморський Helix aspersa Maxima і південно африканський – Helix aspersa Muller. Паламарчук каже, що загалом вони однакові. Однак першого більше готують в Італії і Франції, а другий популярнішний в Іспанії.

Переваг у равлика багато: майже відсутній холестирин, 70% білка , а у ікрі - ще більше білка.

«Після того, як ми з хлопцями (співзасновниками - ред.) їли ікру, у нас наступного дня дуже боліла голова.Таке було не раз. Коли вирішили розібратись, виявилось, що організм людини може засвоїти 30 грам білка в день. Якщо більше, то вже погано. Тому їсти ікру потрібно в міру»,- пригадує фермер.

Прикарпатець додає, що равлики - сильний афродизіак, а його слиз використовують в косметиці. Кажуть, він затягує рубці та відновлює шкіру. Є лише один нюанс, равлик виділяє слиз, коли перебуває у стані стресу. Італійці ж винайшли машину, яка розслабляє равлика. Щоправда, коштує такий механізм 50 тисяч євро.

Аби підтвердити усі слова, директор ферми накрив стіл за запросив охочих скуштувати «Покутських равликів». Зазвичай туристам тут пропонують скуштувати равликів у трьох різних соусах: часниковому, грибному та з перцем.

«У нас на фермі є польська книжка, де зібрані 150 рецептів з равликами. Можна приготувати піцу, салат, суп або ж холодець. Та й взагалі, до будь-якої звичної страви додати м'ясо равлика і все, точно буде смачно. Я навіть на Різдво експерементував, приготував креплики з равликами», - хвалиться чоловік.

Паламарчук додає, аби відкрити ферму з равликами потрібно мати місце, гроші та надійних людей поряд. Однак, головне – велике бажання.

Варто додати, поїздка відбулась в рамках проєкту ініційованого агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття спільно з Департаментом агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації. Мета таких поїздок – ознайомити людей з успішними практиками у селах області.

«Таких поїздок буде вісім. Ми покажемо, що в селах можна робити успішних бізнес. Це, зокрема, вівчарство, бджолярство, велика рогата худоба тощо. Опісля проєкту ми плануємо видати довідник, де по кожному прикладу буде складено елементарний бізнес план»,- пояснює радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Мельничук.

Класика равликової кулінарії — фарширований равлик в мушлі під соусом.

За версією французів та і гостей нашої ферми теж, найсмачніший соус — по-бургундськи. Складається з соусу песто, часнику та зелені. Проте і крім бургундського є ще безлічі цікавих і смачних соусів. У Франції фарширований равлик називається — escargot.

Для приготування. спочатку вириться равлика в кип’яченій воді. Потім його витягуємо із мушлі та варимо в овочеому бульйоні. Паралельно варимо мушлі в содовому розчині для дезинфекції. А також готуємо соус, з яким будемо форширувати равлика в мушлі.

  • 900 ₴/кг
  • 70-80 шт/кг

Філе равлика.

Зварене і заморожене філе равлика у вакумній упаковці. Після розморозки готове до вживання та  приготування різноманітних страв.

Філе найвідповідніший продукт для любителів готувати, а також для кафе та ресторанів. Підходить для приготування супів, салатів, других страв та будь-яких ваших фантазій.

  • 1000 ₴/кг
  • ~250 шт/кг

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Івано-Франківська #новини ІФ #новини Прикарпаття #новини Франківська #Іван Паламарчук Василь і Віталій Попадюки Василь та Іван Струки Петро Михалевич #равлики в Копачинцях #равликова ферма на Прикарпатті #на Городенкіщині вирощуюють равликів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...