Як працює перша равликова ферма на Прикарпатті

У селі Копачинці Городенківського району працює ферма «Покутський равлик». Створили її влітку минулого року шестеро друзів. Спершу починали вирощувати равликів на 10 сотках землі, зараз вони зростають на пів гектара.

Аби більше дізнатись про роботу ферми разом з представниками районних рад та об’єднаних громад вирушила у село пише 0342.ua з посиланням на Бліц-інфо.

На порозі ферми гостей зустрів співзасновник та директор «Покутських равликів» Іван Паламарчук, який провів екскурсію у полі для випасу равликів та будівлі, де відбуваються основні етапи.

За словами чоловіка, новий сезон починаєтеся із етапу репродукції, коли равликів з низької температури та вологості переносять в середовище, де це все високе. Тоді вони прокидаються, спарюються та починають відкладати ікру. Далі її збирають та переносять в інкубатор.

«Там головне підтримувати вологість і температуру. Далі йде відгодівля. З`являється мальок, ми переносимо його в теплицю , а потім на поле. Це основний етап. Тут потрібно добре вигодовувати. Якщо вчора все з’їли, то даємо менше корму, якщо ні - насипаємо ще»,- пояснює фермер.

Прикарпатець додає, що равлики також потребують щоденного поливу. Це потрібно для того, аби вони проявляли активність. Не потрібно забувати про чистоту у розпліднику. Щодня варто промивати стелажі і хоча б два рази в тиждень робити це ретельно.

«Равлика багато випорожняються. Тому ми всі стелажі оробляємо щодня. Важливо теж щодня забирати мертвого равлика, інкаше – він нестиме небезпеку для здоров’я інших»,- додає директор ферми.

На фермі вирощують два види равликів – середземноморський Helix aspersa Maxima і південно африканський – Helix aspersa Muller. Паламарчук каже, що загалом вони однакові. Однак першого більше готують в Італії і Франції, а другий популярнішний в Іспанії.

Переваг у равлика багато: майже відсутній холестирин, 70% білка , а у ікрі - ще більше білка.

«Після того, як ми з хлопцями (співзасновниками - ред.) їли ікру, у нас наступного дня дуже боліла голова.Таке було не раз. Коли вирішили розібратись, виявилось, що організм людини може засвоїти 30 грам білка в день. Якщо більше, то вже погано. Тому їсти ікру потрібно в міру»,- пригадує фермер.

Прикарпатець додає, що равлики - сильний афродизіак, а його слиз використовують в косметиці. Кажуть, він затягує рубці та відновлює шкіру. Є лише один нюанс, равлик виділяє слиз, коли перебуває у стані стресу. Італійці ж винайшли машину, яка розслабляє равлика. Щоправда, коштує такий механізм 50 тисяч євро.

Аби підтвердити усі слова, директор ферми накрив стіл за запросив охочих скуштувати «Покутських равликів». Зазвичай туристам тут пропонують скуштувати равликів у трьох різних соусах: часниковому, грибному та з перцем.

«У нас на фермі є польська книжка, де зібрані 150 рецептів з равликами. Можна приготувати піцу, салат, суп або ж холодець. Та й взагалі, до будь-якої звичної страви додати м'ясо равлика і все, точно буде смачно. Я навіть на Різдво експерементував, приготував креплики з равликами», - хвалиться чоловік.

Паламарчук додає, аби відкрити ферму з равликами потрібно мати місце, гроші та надійних людей поряд. Однак, головне – велике бажання.

Варто додати, поїздка відбулась в рамках проєкту ініційованого агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття спільно з Департаментом агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації. Мета таких поїздок – ознайомити людей з успішними практиками у селах області.

«Таких поїздок буде вісім. Ми покажемо, що в селах можна робити успішних бізнес. Це, зокрема, вівчарство, бджолярство, велика рогата худоба тощо. Опісля проєкту ми плануємо видати довідник, де по кожному прикладу буде складено елементарний бізнес план»,- пояснює радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Мельничук.

Класика равликової кулінарії — фарширований равлик в мушлі під соусом.

За версією французів та і гостей нашої ферми теж, найсмачніший соус — по-бургундськи. Складається з соусу песто, часнику та зелені. Проте і крім бургундського є ще безлічі цікавих і смачних соусів. У Франції фарширований равлик називається — escargot.

Для приготування. спочатку вириться равлика в кип’яченій воді. Потім його витягуємо із мушлі та варимо в овочеому бульйоні. Паралельно варимо мушлі в содовому розчині для дезинфекції. А також готуємо соус, з яким будемо форширувати равлика в мушлі.

  • 900 ₴/кг
  • 70-80 шт/кг

Філе равлика.

Зварене і заморожене філе равлика у вакумній упаковці. Після розморозки готове до вживання та  приготування різноманітних страв.

Філе найвідповідніший продукт для любителів готувати, а також для кафе та ресторанів. Підходить для приготування супів, салатів, других страв та будь-яких ваших фантазій.

  • 1000 ₴/кг
  • ~250 шт/кг

Рейтинг
Поки ще ніхто не оцінював
139 переглядів в січні
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Освіта
До участі у конкурсі було подано 245 індивідуальних та командних уроків від вчительської спільноти з різних регіонів України. озробка Юрія Пахомова – Лепбук «Таємниці води» з технологією доповненої реальності для учнів 7 класу стала кращою у своїй номінації, інформує  Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради.  “Щиро вітаємо учителя з перемогою і бажаємо з новими силами досягати нових педагогічних вершин”, – йдеться у дописі.
Суспільство
За 2019 рік «Ґудвеллі Україна» виділила 5,3 мільйона гривень на фінансування соціальної сфери громад Прикарпаття.  Досвід соціальної практики агрокомпанії свідчить про те, що добросусідські відносини з жителями Івано-Франківськоїї області є важливим як для самої компанії, так і для місцевих громад. Принцип партнерства з місцевою громадою — разом із іншими європейськими цінностями — є засадничим у діяльності компанії «Ґудвеллі Україна» з перших днів роботи...
Суспільство
Учасниками конкурсу стануть понад 250 учнів 9-11 класів шкіл міста та області, пише Дзеркало Медіа. Заявки на участь у «Битві вертепів» подали понад 15 колективів з  Коломиї, Рогатина, Кутів, Яремчі, Микуличина. До Івано-Франківська приїде також вертеп із Львівської області, а саме зі Стрия. Також гостей заходу чекає особливий сюрприз: учні Саджавського ліцею Коломийської міської ради продемонструють унікальну традицію, збережену століттями в їхньому...
Культура
Талановиті, сучасні та актуальні - митці з Франківська, Рівного, Києва, Тернополя та Чернівців. Вони їдуть до нас, щоб створити прецедент і кинути виклик. Це буде мікс якісної поезії та музики творчої молоді з різних регіонів України. "Ми хочемо представити вам молодих поеток та поетів, музиканток та музикантів, підсилити їхній голос в мистецтві та відкрити безліч граней їхньої творчості", - зауважують організатори. Отже, 25 січня о 17:00 ГО “Д.О.М. 48.2...
Суспільство
Про незвичну ідею кореспондентці Бліц-Інфо розповіла в.о керівника Центру освітніх інновацій Марія Починок. За словами очільниці центру, така ідея виникла у керівниці студії дизайну Ольги Ковтун. "Вона планує на ткацькому верстаті створити етно-карту нашої країни. На велике ткане полотно нанесемо контур. Всередині заповнимо в'язаними квітами і не тільки, характерними для всієї України та для кожного регіону окремо. Зараз ми працюємо над цією ідеєю. Дум...
Культура
Нещодавно косівську мальовану кераміку внесли до спадщини ЮНЕСКО. Сюди входить різноманітний посуд, дитячі забавки, сувеніри, пічні кахлі, декоративні плитки. Це особливий вид ремесла горян, технологія якого не змінювалася 300 років. Після семирічного очікування її таки визнали всесвітнім надбанням. Косівську кераміку виготовляють лише  вручну. Це унікальний стиль, техніка, кольори та складні орнаменти. Усе має традиційну кольористику й оригінальний сюжет,...
Суспільство
Не дожив до ста. В Івано-Франківську пішов з життя 99-річний голова крайового братства дивізійників «Галичина» Михайло Мулик Про це в мережі повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.  "Помер Михайло Мулик! Голова крайового братства дивізійників «Галичина», почесний громадянин міста Івано- Франківська! Вічна пам`ять!", - написав очільник міста. Довідково: Михайло Мулик народився 28 жовтня 1920-го в селі Горожанка Монастириського району...
Суспільство
На вулиці Івасюка в Івано-Франківську інспектори виявили та зупинили автомобіль Toyota Auris, який рухався з порушенням ПДР. Під час спілкування з керманичем, інспектори помітили в останнього явні ознаки алкогольного сп’яніння. Чоловік погодився пройти огляд на стан сп’яніння за допомогою алкотесту “Драгер”. Результат тесту виявився позитивним — 2.11 проміле алкоголю в організмі, інформує пресслужба Патрульної поліції Івано-Франківської області. Окрім того...
Влада
Ця ситуація, пояснює міський голова, склалась через систематичне недофінансування державою. Наприкінці минулого року місту бракувало 135 мільйонів освітньої субвенції на виплату зарплат освітянам. Та численні звернення до вищого керівництва не дали жодного результату. Місто так і не отримало дотації вирівнювання. Водночас звітує очільниця фінуправління, Франківськ уже погасив один зі своїх податкових боргів. Детальніше дивіться у сюжеті Канал