• Головна
  • 27 вересня відзначають одне з 12 головних свят року - Воздвиження Хреста Господнього
09:00, 27 вересня 2019 р.
Надійне джерело

27 вересня відзначають одне з 12 головних свят року - Воздвиження Хреста Господнього

27 вересня відзначають одне з 12 головних свят року - Воздвиження Хреста Господнього

Символізує цей день великі сили життя – боротьбу між добром і злом, яке породжує рух, а цей рух, по суті, і є життям.

27 вересня відзначається свято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. Це “дванадесяте” свято — тобто, одне із дванадцяти найважливіших церковних свят року. 

Походить з першої половини IV століття, коли у Єрусалимі було знайдено хрест, на якому розіп'яли Ісуса Христа.

Релігійне трактування

Вперше свято стали відзначати в IV столітті після освячення храму Воскресіння Господнього, спорудженого святим Костянтином Великим на Голгофі в Єрусалимі. 14 вересня (старий стиль) 335 року відбулося врочисте воздвиження віднайденого Хреста Господнього, на якому розіп'яли Ісуса Христа.

Хрест виявила мати імператора Костянтина Великого Гелена, коли приїхала в Палестину. При розкопках знайшли печеру Гробу Господнього, а біля неї - три хрести. Коло одного з них, згідно з легендами, зцілилася від хвороб одна жінка, а померлий чоловік воскрес після дотику до хреста. Після цього і був визначений той самий Хрест, на якому розіп'яли Спасителя.

В VII столітті перський цар Хосров II розбив грецьке військо і розграбував Єрусалим, а Хрест Ісуса Христа відвіз до Персії. Там святиня знаходилася 14 років - Хрест повернув назад імператор Іраклій I. Як свідчать перекази, перед воротами в місто близько Голгофи йому з'явився Янгол та перегородив шлях, і зайти в Єрусалим вдалося тільки знявши з себе корону та надівши простий одяг.

В Православній церкві України зазначили, що в дні Воздвиження Хреста Господнього поєдналися дві події: розп'яття Ісуса Христа і його воскресіння. Це - свідчення того, що після земних страждань у боротьбі проти зла і гріха приходить очищення, прощення, слава воскресіння і велич Божої милості.

У церквах і храмах священики під час богослужінь на Воздвиження піднімають хрест високо над собою, щоб всі парафіяни його бачили. 

Народне трактування

У народі це свято називають коротко — Здвиженням. І трактування його значення також значно простіше: земля “движеться” ближче до зими. Настають холодні дні, а птахи відлітають до вирію. До речі, мало хто знає, але до вирію за легендами вирушають не лише птахи, але і змії. Тож йти до літа в цей період часу не можна не лише через небезпеку сполохати змій і отримати укус, але й щоб не заважати їм прямувати до магічної теплої країни.

Інше, більш магічне трактування: ніби у цей день оглядає свої володіння лісовик. І йому краще було не траплятись на очі, щоб він не розпорядився твоєю долею на свій лад.

Традиції Здвиження

  • В це церковне свято відбувалися хресні ходи навколо селищ, щоб на рік захистити їх від бід. Служили молебень, з іконами обходили поля, просячи Господа про майбутній урожай. Ще молилися про хворих. Вірили, що якщо з вірою помолитися, то Життєдайний Хрест і зі смертного ложа підніме.
  • У цей день потрібно відвідати храм, де проходить свята Літургія, що завершується урочистою демонстрацією Хреста. Кожен православний прагне потрапити на церковну службу, помолитися за своїх рідних, покаятися і доторкнутися до Хреста.
  • Після церковної служби слід зібратися за обіднім столом. Цікаво, що наші предки ласували в це свято пирогами з капустою.
  • З давніх часів заведено очищати житло за допомогою освяченої води, цілющі властивості якої в цей день тільки посилюються. Вода віджене негативну енергію і захистить від недоброзичливців.
  • На Воздвиження предки загадували свої найпотаємніші бажання і вірили в їхнє здійснення. Бажання потрібно було загадувати, дивлячись на зграю птахів.
  • Було заведено підіймати хрести на церквах, будувати каплиці та невеликі церковці на честь свята. У засіки та в ясла до корови селяни клали вирізані з дерева хрести або просто гілки горобини, складені хрест-навхрест. За старих часів, щоб захистити від бід своє житло, худобу і зібраний урожай, на дверний одвірок і на комірних воротах випалювали хрести.

Також християни промовляють молитви до Чесногро Хреста. 

Заборони на Воздвиження

  • Нових справ не починають, щоб потім у збитках не жити.
  • Заборонено вживати в їжу продукти тваринного походження.
  • Бажано не влаштовувати гучних застіль і бурхливих розваг.
  • У цей день ховаються в нори змії, вужі та ящірки, тому заборонялося в ліс ходити – щоб змія не затягла в свою яму.
  • Не рекомендується позичати гроші, щоб не зазнати збитків.
  • Заборонено працювати на землі, інакше на майбутній рік урожай не достигне.
  • На Воздвиження не можна порушувати піст, і господині накривали стіл «скромними» стравами без м'ясного.
  • Пращури вірили, що погані думки в цей день можуть принести хвороби і відігнати удачу - заборонялося сперечатися і сваритися на свято.
  • Також на Воздвиження вважали гріхом відмовити комусь, хто потребує допомоги, було прийнято давати милостиню та пригощати жебраків їжею. Вірили, що доброта обов'язково повернеться до вас із потроєною щедрістю. 

Народні прикмети

  • Як птахи дружно відлетіли у вирій, то слід чекати суворої зими.
  • Журавлі полетять на Микити (28 вересня), то Покрова (14 жовтня) буде морозна; коли не полетять, то зима настане пізніше.
  • Павутиння стелиться повсюдно до тепла, а мало павутиння – до сухої осені.
  • Осіння павутина віщує ясну та світлу погоду.
  • Добре вродив щавель – це на теплу зиму.
  • Гуси летять високо, значить осінь буде тривалою.
  • Гуси свійські тримають дзьоби в пір’ї – перед заморозками.
  • Сире літо, а тепла осінь – до довгої зими.
  • На бабине літо погода погана — буде суха осінь.
  • Дощ уранці, що бабині танці; дощ в обід – запрягай, додому їдь!

Повір'я говорить, що хто сьогодні молитву прочитає, тому Господь 7 смертних гріхів простить.

Молитва до Чесного Хреста перша

(з акафіста Хресту Господньому)

Хресте Чесний, охоронителем дyші і тіла будь мені: образом своїм бiсів подолай, ворогів віджени, пристрасті приборкай і благоговіння даруй мені, і життя, і силу, і сприяння Святого Духа чесними Пречистої Богородиці молитвами. Амінь.

Молитва до Чесного Хреста друга

О, пречесний і животворчий Хресте Господній! Колись ти був знаряддям ганебної стрaти, нині ж ти знамення спасіння нашого, що завжди шанобливо прославляється! Як достойно зможу я, недостойний, оспівати тебе і як насмілюся схилити коліна серця мого перед Спасителем моїм, сповідуючи гріхи свої!

Але милосердя і невимовне чоловіколюбство Розiп’ятого на тобі смиренну сміливість подає мені, щоб відкрити вуста мої і славити тебе; заради цього співаю тобі: радуйся, Хресте, Церкви Христової окраса й основа, всієї вселенної — утвердження, християн усіх — уповання, царів — держава, вірних — пристановище, ангелів — слава і оспівування, демoнів — стрaх, знищення і відігнання, нечестивих і невірних — посоромлення, праведних — насолода, обтяжених — послаблення/

Cущих у бурі — пристановище, одержимих пристрaстями — розкаяння, убогих — збагачення, плаваючих — керманич, слабких — сила, на війні — перемога і подолання, сиріт — вірний покров, дів — заступник, дiвствeнникiв — цнoтливості охорона, безнадійних — надія, недужих — лікар, мeртвих — воскресіння!

Ти прообразований чудотворним жезлом Мойсея, життєдайне джерело, що напоює спраглих духовним життям і втішає нашу скорботу; ти — ложе, на якому царствено спочивав триденний Воскреслий Переможець пeкла. Заради цього і вранці, і ввечері, і в обід прославляю Тебе, триблаженне древо, і благаю: волею Розіп’ятого на тобі нехай просвітить Він і зміцнить тобою мій розум, нехай відкриє в серці моєму джерело любові, а всі мої вчинки і путі мої тобою осяє, щоб величати Прицвяхованого на тобі заради гріхів моїх, Господа Спасителя мого. Амінь.

Молитва до Чесного Хреста третя

Нехай воскресне Бог і розвіються вороги Його, і нехай біжать від лиця Його всі ненависники Його. Як щезає дим, нехай щезнуть, як тане віск від лиця вогню, так нехай згuнуть бiси від лиця тих, хто любить Бога і осіняє себе хресним знаменням і в радості промовляє: радуйся, Пречесний і Животворчий Хресте Господній, що проганяєш бiсів силою рoзп’ятого на тобі Господа нашого Ісуса Христа, що до пeкла зійшов, і подолав силу дuявола, і дарував нам тебе, Хрест Свій Чесний, на прогнання всякого супротивника.

О Пречесний і Животворчий Хресте Господній, допомагай мені зі Святою Дівою Богородицею і з усіма святими Небесними Силами завжди, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Івано-Франківська #новини ІФ #новини Прикарпаття #новини Франківська #новини Франківщини #Франик новини #Воздвиження Хреста Господнього #27 вересня Чесного Хреста #Воздвиження Хреста Господнього традиції святкування прикмети молитви заборони #свято
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...