12:58, 30 вересня 2019 р.
Надійне джерело
На Прикарпатті вилучать куряче філе: в ньому виявили сальмонелу
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів виявила небезпечну курячу продукцію. У філе охолодженої птиці фахівці знайшли сальмонелу. Продукт експортується з Польщі до окремих країн ЄС та України.
Продукт експортується з Польщі (виробництва CEDROBS.A.№PL 14023901 WE) до окремих держав-членів ЄС, в тому числі до України – ТОВ “ВІРТУС ТРЕЙД” (проспект – Гагаріна, 112/13, місто Дніпро).
"Головне управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області попереджає операторів ринку про необхідність вилучення з обігу у разі виявлення та вжиття відповідних заходів, передбачених Законами України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” та “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, – йдеться у повідомленні.
Для довідки:
Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно - побутовим шляхом, який переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених.
Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі : у воді до 5 міс., м'ясі та ковбасних виробах від 2 до 4 міс., в замороженому м'ясі — біля 6 міс. (в пташиних тушках — більше року), в молоці — до 20 днів, кефірі — до 2 міс., у вершковому маслі — до 4 міс., твердому сирі — до 1 року, пиві — до 2 міс., в ґрунті — до 18 міс. В деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі ( наприклад, у напівфабрикатах). Солення та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.
Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.
Що відбувається?
Захворювання розвивається через 6-71 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина стає джерелом зараження для оточуючих, але сама не страждає (бактеріоносіння).
Для сальмонельозу характернийз біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.
Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках, та інші декретовані контингенти.
Якщо імунітет хворого не ослаблений, одужання наступає на 10 день.
Як запобігти захворюванню?
* м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
* качині і гусині яйця використовувати тільки в тісто;
* не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
* кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, неохідно прокип'ятити;
* для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
* молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;
* продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
* дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
11:23, 2 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
live comments feed...