12:19, 21 жовтня 2019 р.
Надійне джерело
Скумбрія атлантична натуральна: зафіксувано випадок ботулізму
"Від Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надійшло повідомлення про реєстрацію випадку захворювання на ботулізм, пов’язаного з вживанням рибної консерви "Скумбрія атлантична натуральна з додаванням олії", у мешканця с. Софіївська Борщагівка, Києво-Святошинського району Київської області", - йдеться в повідомленніДержспоживслужби, пише Депо.Київ.
Спеціалістами Об’єднанням ветеринарної медицини в м. Києві проведено роботу по виявленню зазначеної продукції на виконання доручення начальника Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві. "Рибні консерви ТМ "Аквамарин", дата виробництва 05.07.2018 р. партія 80УБ23ИРФ виробництва ТОВ "РКЗ "Південний", (вул. Ізмаїльська,106, м. Білгород-Дністровський, Одеська область, 67700), згідно з інформацією уповноваженого лікаря ветеринарної медицини.
Нагадаємо
Ботулізм – смертельно небезпечне гостре інфекційне захворювання, причиною якого є бактерія Clostridium botulinum і продукти її життєдіяльності. Симптоми ботулізму, як правило, розвиваються стрімко. Основними з них є нудота, тахікардія, здуття живота, запор і афонія.
Цікаві факти:
- для розвитку захворювання достатньо мінімальної кількості бактерій;
- захворювання не передається від людини до людини;
- ботулотоксин – найтоксичніший з відомих сьогоднішні;
- найбільша кількість випадків харчового ботулізму в Україні фіксуються, як правило, влітку;
- ботулотоксин (БТ) застосовується в сучасній медицині для лікування багатьох захворювань (неврологічних,
Перші прояви захворювання неспецифічні й короткочасні, багато в чому схожі з явищами гострої інфекції і гострого ентериту. Це:
- гострі болі в центральній частині живота;
- діарея 5-7 разів за добу;
- повторна блювота;
- нездужання, головний біль;
- підвищення температури до 40 градусів.
Особливістю захворювання є зміна діареї стійким запором.
Перші ознаки ботулізму в людей з'являються через 5-12 годин після потрапляння токсину в організм. У поодиноких випадках клініка може проявитися лише через 7-12 днів.
Основним джерелом захворювання є домашні м'ясні консерви, солона і копчена риба, а також вода, харчові продукти заражені ґрунтом, кишковий вміст риб і птахів. Найчастіше зараження проходить у вегетативних формах. Основні шляхи – контактно-побутовий і харчовий.
Потенційно небезпечні продукти харчування:
- домашні консервовані гриби;
- м'ясна домашня консервація;
- в'ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці протягом 25-40 хвилин);
- домашні ковбаси;
- продукти без належної термічної обробки.
Відновлення після ботулізму відбувається дуже повільно. Передусім це стосується м'язової сили і очних проявів. Порушення з боку ЦНС і роботи внутрішніх органів, як правило, проходять безслідно. У важких випадках можливий розвиток ускладнень, таких як гнійний паротит, аспіраційна пневмонія і гнійний трахеобронхіт.
Профілактика ботулізму:
- не консервуйте в домашніх умовах гриби, м'ясо і рибу;
- не вживайте прострочені продукти;
- не купуйте консервацію з рук;
- банки з домашньою консервацією зі здутими кришками необхідно викинути;
- при консервуванні користуйтеся лише перевіреними рецептами.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
live comments feed...