• Головна
  • Скумбрія атлантична натуральна: зафіксувано випадок ботулізму
12:19, 21 жовтня 2019 р.
Надійне джерело

Скумбрія атлантична натуральна: зафіксувано випадок ботулізму

Скумбрія атлантична натуральна: зафіксувано випадок ботулізму

"Від Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надійшло повідомлення про реєстрацію випадку захворювання на ботулізм, пов’язаного з вживанням рибної консерви "Скумбрія атлантична натуральна з додаванням олії", у мешканця с. Софіївська Борщагівка, Києво-Святошинського району Київської області", - йдеться в повідомленніДержспоживслужби, пише Депо.Київ

Спеціалістами Об’єднанням ветеринарної медицини в м. Києві проведено роботу по виявленню зазначеної продукції на виконання доручення начальника Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві. "Рибні консерви ТМ "Аквамарин", дата виробництва 05.07.2018 р. партія 80УБ23ИРФ виробництва ТОВ "РКЗ "Південний", (вул. Ізмаїльська,106, м. Білгород-Дністровський, Одеська область, 67700), згідно з інформацією уповноваженого лікаря ветеринарної медицини.

Нагадаємо

Ботулізм – смертельно небезпечне гостре інфекційне захворювання, причиною якого є бактерія Clostridium botulinum і продукти її життєдіяльності. Симптоми ботулізму, як правило, розвиваються стрімко. Основними з них є нудота, тахікардія, здуття живота, запор і афонія.

Цікаві факти:

  • для розвитку захворювання достатньо мінімальної кількості бактерій;
  • захворювання не передається від людини до людини;
  • ботулотоксин – найтоксичніший з відомих сьогоднішні;
  • найбільша кількість випадків харчового ботулізму в Україні фіксуються, як правило, влітку;
  • ботулотоксин (БТ) застосовується в сучасній медицині для лікування багатьох захворювань (неврологічних,

Перші прояви захворювання неспецифічні й короткочасні, багато в чому схожі з явищами гострої інфекції і гострого ентериту. Це:

  • гострі болі в центральній частині живота;
  • діарея 5-7 разів за добу;
  • повторна блювота;
  • нездужання, головний біль;
  • підвищення температури до 40 градусів.

Особливістю захворювання є зміна діареї стійким запором.

Перші ознаки ботулізму в людей з'являються через 5-12 годин після потрапляння токсину в організм. У поодиноких випадках клініка може проявитися лише через 7-12 днів.

Основним джерелом захворювання є домашні м'ясні консерви, солона і копчена риба, а також вода, харчові продукти заражені ґрунтом, кишковий вміст риб і птахів. Найчастіше зараження проходить у вегетативних формах. Основні шляхи – контактно-побутовий і харчовий.

Потенційно небезпечні продукти харчування:

  • домашні консервовані гриби;
  • м'ясна домашня консервація;
  • в'ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці протягом 25-40 хвилин);
  • домашні ковбаси;
  • продукти без належної термічної обробки.

Відновлення після ботулізму відбувається дуже повільно. Передусім це стосується м'язової сили і очних проявів. Порушення з боку ЦНС і роботи внутрішніх органів, як правило, проходять безслідно. У важких випадках можливий розвиток ускладнень, таких як гнійний паротит, аспіраційна пневмонія і гнійний трахеобронхіт.

Профілактика ботулізму:

  • не консервуйте в домашніх умовах гриби, м'ясо і рибу;
  • не вживайте прострочені продукти;
  • не купуйте консервацію з рук;
  • банки з домашньою консервацією зі здутими кришками необхідно викинути;
  • при консервуванні користуйтеся лише перевіреними рецептами.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Івано-Франківська #новини ІФ #новини Прикарпаття #новини Франківська #новини Франківщини #Франик новини #скумбрія атлантична Акварин ботулізм #обережно в консервах аквамарин ботулізм
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
live comments feed...