
12:19, 21 жовтня 2019 р.
Надійне джерело
Скумбрія атлантична натуральна: зафіксувано випадок ботулізму

"Від Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надійшло повідомлення про реєстрацію випадку захворювання на ботулізм, пов’язаного з вживанням рибної консерви "Скумбрія атлантична натуральна з додаванням олії", у мешканця с. Софіївська Борщагівка, Києво-Святошинського району Київської області", - йдеться в повідомленніДержспоживслужби, пише Депо.Київ.
Спеціалістами Об’єднанням ветеринарної медицини в м. Києві проведено роботу по виявленню зазначеної продукції на виконання доручення начальника Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві. "Рибні консерви ТМ "Аквамарин", дата виробництва 05.07.2018 р. партія 80УБ23ИРФ виробництва ТОВ "РКЗ "Південний", (вул. Ізмаїльська,106, м. Білгород-Дністровський, Одеська область, 67700), згідно з інформацією уповноваженого лікаря ветеринарної медицини.
Нагадаємо
Ботулізм – смертельно небезпечне гостре інфекційне захворювання, причиною якого є бактерія Clostridium botulinum і продукти її життєдіяльності. Симптоми ботулізму, як правило, розвиваються стрімко. Основними з них є нудота, тахікардія, здуття живота, запор і афонія.

Цікаві факти:
- для розвитку захворювання достатньо мінімальної кількості бактерій;
- захворювання не передається від людини до людини;
- ботулотоксин – найтоксичніший з відомих сьогоднішні;
- найбільша кількість випадків харчового ботулізму в Україні фіксуються, як правило, влітку;
- ботулотоксин (БТ) застосовується в сучасній медицині для лікування багатьох захворювань (неврологічних,
Перші прояви захворювання неспецифічні й короткочасні, багато в чому схожі з явищами гострої інфекції і гострого ентериту. Це:
- гострі болі в центральній частині живота;
- діарея 5-7 разів за добу;
- повторна блювота;
- нездужання, головний біль;
- підвищення температури до 40 градусів.
Особливістю захворювання є зміна діареї стійким запором.
Перші ознаки ботулізму в людей з'являються через 5-12 годин після потрапляння токсину в організм. У поодиноких випадках клініка може проявитися лише через 7-12 днів.
Основним джерелом захворювання є домашні м'ясні консерви, солона і копчена риба, а також вода, харчові продукти заражені ґрунтом, кишковий вміст риб і птахів. Найчастіше зараження проходить у вегетативних формах. Основні шляхи – контактно-побутовий і харчовий.
Потенційно небезпечні продукти харчування:
- домашні консервовані гриби;
- м'ясна домашня консервація;
- в'ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці протягом 25-40 хвилин);
- домашні ковбаси;
- продукти без належної термічної обробки.
Відновлення після ботулізму відбувається дуже повільно. Передусім це стосується м'язової сили і очних проявів. Порушення з боку ЦНС і роботи внутрішніх органів, як правило, проходять безслідно. У важких випадках можливий розвиток ускладнень, таких як гнійний паротит, аспіраційна пневмонія і гнійний трахеобронхіт.
Профілактика ботулізму:
- не консервуйте в домашніх умовах гриби, м'ясо і рибу;
- не вживайте прострочені продукти;
- не купуйте консервацію з рук;
- банки з домашньою консервацією зі здутими кришками необхідно викинути;
- при консервуванні користуйтеся лише перевіреними рецептами.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Пол Ратт та Джек Блек вирішили власноруч перезняти культовий фільм. Про що буде нова “Анаконда” та чому всі її так чекають?
Новини компаній
15:00
23 грудня
1 Гбіт/с – новий стандарт швидкості Укртелеком
Новини компаній
11:00
23 грудня
10:04
23 грудня
07:15
23 грудня
Оголошення
20:29, 16 грудня
11:05, 19 грудня
20:29, 16 грудня
20:29, 16 грудня
20:29, 16 грудня
Коментарі