Свині не винні

Цю тварину здавна дуже люблять українці, і то така любов, що перед святами по селах тільки й чути, що свинячий виск. «Репортер» відправився досліджувати колоритну професію різника.


Ковбасний сезон

Уже майже перед горами, у Богородчанського районі, розташоване село Дзвиняч. Місцеві кажуть, що його назва пішла від дзвонів. Мовляв, село стоїть високо, то коли дзвонили, чути було дуже далеко.

Є тут ціла родина Саївих, усі їхні діди й батьки були різниками. Декого вже нема на світі, а дехто цим не займається, бо не має здоров’я. Степан Саїв сьогодні — чи не єдиний у Дзвинячі різник, працює понад 20 років, а за фахом — водій.

Цікаво, що у Дзвинячі різників називають — масарі. Старе слівце, настільки старе, що зараз ніхто не може сказати, від чого воно пішло.

Степан Саїв каже, що цьому ремеслу він ніде не вчився. Просто слідкував, як робили батько та інші. Потім багато працював сам, і зараз він — найзатребуваніша людина у Дзвинячі, особливо перед святами.

«Нині різників мало, — говорить пан Степан. — Це ж не просто зарізати свиню. Треба знати як заколоти, аби вона не мучилась, аби кров не порозливати. Почистити все, а потім ще того ж дня законсервувати: м’ясо, сало, шкіру, паштети, тушонки, кров’янки, ковбаси, квасолю з м’ясом, навіть холодець. Це все також робить різник. Як раненько починаю, то до пізньої ночі. Старші не мають до того здоров’я, а молодь не хоче ні вчитися, ні робити. Їм простіше купити готове».

Перед Різдвом у чоловіка — справжній ажіотаж, до 20 замовлень. Графік розписаний заздалегідь. Працювати непросто, бо цілий день на морозі. За роботу бере скромно — 120-130 грн.

«Колись, було набагато простіше, — втручається в розмову дружина різника Ірина Саїв. — Ще бабця розказували, що заколювали, чистили та просто розрізали на чвертки. Ніхто в холодильниках не заморожував, не закривав. То так: півсвині — родині, а другу половину — за ногу на гачок підвішували на подрі (горищі). Як треба було, то йшов і різав скільки на що треба».

До речі, пані Ірина завжди помагає чоловікові. Вже знає, що й коли подати, зробити. «На свята у нас у хаті ковбасний цех, бо всі люди привозять м’ясо, аби Степан зробив їм ковбасу, — розповідає жінка. — Дуже добру робить. Ми, до речі, часто на тому сваримося, бо своєї роботи багато, а тут ще й чужої. Деколи тих ковбас стільки, що перемотую кольоровими нитками, аби не переплутати».

За словами пана Степана, він щороку вигадує нові рецепти ковбас: то курячо-кроликову, то з нутрії чи з дикого кабана. Каже, що з дичини — просто пісня. Цікаво, що в сусідньому Солотвині тих кабанів і розводять. Назви своїм виробам різник не дає, а називає просто — домашня ковбаса.

Аби менше сала

Свинку, яку мають заколювати, ввечері не годують, аби не забивати кишки. Також заколюють у спеціальні дні: вів­торок, четвер і суботу. Ці дні у піст — не скоромні, бо ж треба все покуштувати.

607_02.JPG 

Для того діла у Степана Саїва є спеціальна жовта сумка. Важка. У ній ножів, штук з 15. Кожен призначений для чогось окремого. Найосновніший — старий австрійський ніж, заточений з двох боків. Саме ним чоловік і заколює бідну тварину. «Треба бити просто в серце, аби свиня сильно не мучилась», — каже так просто й без сентиментів. От до сала та шинки він ставиться з величезною повагою.

«Зараз люди тримають таку породу свиней, аби було менше сала, — каже пан Степан. — Хочуть лиш самого м’яса, яке потім смажать на олії. А в баптистів, коли ріжу, то роблю кров’янку без крові, через якісь їхні релігійні переконання».

Різник каже, що свинки відчувають свою смерть. Пригадав, що одна його так кусала, як собака. Навіть на останньому подиху, все одно хотіла вкусити…

Трохи давніх рецептів

Пан Степан поділився кількома стародавніми рецептами. Є паштет, який усі й так знають, а є страва, схожа за звучанням — паштетівка. Отож, господиньки, записуйте: 300 г підгорля, 300 г нежирного м’яса, 100 г печінки, три яйця, одна потерта цибуля, дві склянки манки, солі та перцю — за смаком. Те все треба добре вимішати, а потім набити ним кишку. «Але кишку набивати так, як на голубці, — до половини, — застерігає різник, — бо манка при варінні набухає. А варити треба півгодини. Поставити, аби застило. Можна різати, як ковбасу».

По святах готують ще одну колоритну страву — бульблєнники. «Потерти сиру картоплю, додати два яйця, дві-три ложки крохмалю, смаженої цибулі зі шкварками, сіль та перець, — розповідає Степан Саїв. — Також усе вимішати й набити в кишку. Зашпилити з обох боків зубочистками. На пательню, ще дві ложки смальцю та відправити у нагріту духовку. Пекти годину».

До теми

У селі Геча Берегівського району Закарпаття проводять фестиваль гентешів — так тут називають різників. Цей традиційний фест відбувається в останні вихідні січня. Цього року він припадає на 26 січня.

Фестиваль — конкурсний. Тут змагаються у майстерності кілька команд різників: українських та угорських. Наприклад, минулого року там зарізали 16 свиней — майже три тонни м’яса. Всі, що не з’їли, там і продали. За один день.

різник
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
29 переглядів у вересні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Правозахисники шоковані умовами, в яких перебувають люди в інтернаті для пристарілих на Прикарпатті. Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провели перевірку без попередження у відділенні стаціонарного догляду у селі Данильче на Рогатинщині, йдеться у сюжеті «Надзвичайних новин». Необхідний догляд тут отримують тільки на папері. Насправді, мешканці просто виживають. Зрідка отримують біль-менш нормальне харчування. Опалення у закла...
Суспільство
Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Івано-Франківській області Дем’янчук С.С. та громадський монітор національного превентивного механізму Федюра Г.Я. відвідали ізолятор тимчасового тримання (ІТТ) №3 ГУНП у місті Калуш в Івано-Франківській області з моніторинговим візитом. Про це інформує прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Монітори зазначили, що ІТТ розміщено...
Суспільство
Державна-архітектурно будівельна інспекція зареєструвала у вересні дозвіл на будівельні роботи у селі Черніїв, Тисменицького району. Мова йде про нове будівництво сонячної електростанції потужністю 2,5 МВт. Об’єкт побудують в урочищі «За цвинтарем», села Черніїв, Тисменицького району, Івано-Франківської області, повідомляє “Побудовано” . Замовником робіт виступає ТОВ «Еней Солар». За даними аналітичної системи Youcontrol, підприємство засноване 9 місяців т...
Пригоди
Увечері 21 вересня у селі Довгий Войнилів Калуського району сталася ДТП. Про це інформують в управлінні з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА. Водій автомобіля "Шкода Октавія" місцевий житель 43-річний місцевий мешканець, виїхав на смугу зустрічного руху, де допустив зіткнення із автомобілем "Шкода Фабія" під кермуванням 36-річної калушанки. Унаслідок зіткнення пасажири автомобіля "Шкода Фабія", 8-річний калушанин, отримав тілесні ушкодження у...
Пригоди
У приватному господарства на Прикарпатті спалахнув газ. Травмовані люди, інформує управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА. Уранці 21.09.2018 р. у селі Пасічна Надвірнянського району в приватному господарстві 32-річної місцевої мешканки внаслідок витоку газу з газового балона відбувся спалах газо-повітряної суміші без подальшого горіння, в результаті чого отримали травми 3 особи, а саме : - громадянка 1986 р.н., отримала опіки тіла І-І...
Суспільство
Фахівці пишуть науковий звіт та розробляють архітектурні рішення щодо музеєфікації та накриття залишків Тисменицької брами, які розкопали у середмісті Франківська. Про це написала авторка ініціативи «Франківськ Який Треба Берегти» Марія Козакевич на сторінці спільноти у соціальній мережі. «Відбулась спільна нарада з мером, активом науковців, департаментами архітектури та комунального господарства щодо подальших дій. Так як розробка проекту та всієї необхід...
Влада
Для будівництва мосту у Пасічну доправили металоконструкції. Про це написав міський голова Руслан Марцінків на сторінці у соціальній мережі. «Метал приїхав і це значить, що ми переходимо в нову фазу будівництва Галицького мосту. Протягом вересня в Івано-Франківськ доставили металеві конструкції вагою 100 тонн. Це і головні балки, і центральні плити. Коли матимемо 400-500 тонн, перейдемо до збору суцільної конструкції та насування на опори, - написав міськи...
Суспільство
У четвер, 20 вересня службовий автомобіль керівника поліції Івано-Франківщини збив велосипедиста. 71-річний чоловік помер дорогою до лікарні. Подія трапилась при в'їзді до селища міського типу Перегінськ на Рожнятівщині. Прес-служба прикарпатської поліції одразу повідомила про цей прикрий випадок із співчуттями родині загиблого чоловіка. Сьогодні керівник головного управління поліції в Івано-Франківській області Володимир Голубош скликав ЗМІ, аби розповіст...
Влада
Міський голова Івано-Франківська провів традиційну чорну п’ятницю. Сьогодні побував у військвому містечку, написав мер на сторінці у соціальній мережі. «Ранок почався з прогулянки Військовим містечком. Разом з депутатом від цього округута працівниками апарату міської ради перевірили стан прибирання у мікрорайоні. Що можу сказати - мікрорайон змінюється. Мав цікаву бесіду з панянками, які тут прибирають. Адже хто краще ніж вони знає, як тут все відбувається...