Свині не винні

Цю тварину здавна дуже люблять українці, і то така любов, що перед святами по селах тільки й чути, що свинячий виск. «Репортер» відправився досліджувати колоритну професію різника.


Ковбасний сезон

Уже майже перед горами, у Богородчанського районі, розташоване село Дзвиняч. Місцеві кажуть, що його назва пішла від дзвонів. Мовляв, село стоїть високо, то коли дзвонили, чути було дуже далеко.

Є тут ціла родина Саївих, усі їхні діди й батьки були різниками. Декого вже нема на світі, а дехто цим не займається, бо не має здоров’я. Степан Саїв сьогодні — чи не єдиний у Дзвинячі різник, працює понад 20 років, а за фахом — водій.

Цікаво, що у Дзвинячі різників називають — масарі. Старе слівце, настільки старе, що зараз ніхто не може сказати, від чого воно пішло.

Степан Саїв каже, що цьому ремеслу він ніде не вчився. Просто слідкував, як робили батько та інші. Потім багато працював сам, і зараз він — найзатребуваніша людина у Дзвинячі, особливо перед святами.

«Нині різників мало, — говорить пан Степан. — Це ж не просто зарізати свиню. Треба знати як заколоти, аби вона не мучилась, аби кров не порозливати. Почистити все, а потім ще того ж дня законсервувати: м’ясо, сало, шкіру, паштети, тушонки, кров’янки, ковбаси, квасолю з м’ясом, навіть холодець. Це все також робить різник. Як раненько починаю, то до пізньої ночі. Старші не мають до того здоров’я, а молодь не хоче ні вчитися, ні робити. Їм простіше купити готове».

Перед Різдвом у чоловіка — справжній ажіотаж, до 20 замовлень. Графік розписаний заздалегідь. Працювати непросто, бо цілий день на морозі. За роботу бере скромно — 120-130 грн.

«Колись, було набагато простіше, — втручається в розмову дружина різника Ірина Саїв. — Ще бабця розказували, що заколювали, чистили та просто розрізали на чвертки. Ніхто в холодильниках не заморожував, не закривав. То так: півсвині — родині, а другу половину — за ногу на гачок підвішували на подрі (горищі). Як треба було, то йшов і різав скільки на що треба».

До речі, пані Ірина завжди помагає чоловікові. Вже знає, що й коли подати, зробити. «На свята у нас у хаті ковбасний цех, бо всі люди привозять м’ясо, аби Степан зробив їм ковбасу, — розповідає жінка. — Дуже добру робить. Ми, до речі, часто на тому сваримося, бо своєї роботи багато, а тут ще й чужої. Деколи тих ковбас стільки, що перемотую кольоровими нитками, аби не переплутати».

За словами пана Степана, він щороку вигадує нові рецепти ковбас: то курячо-кроликову, то з нутрії чи з дикого кабана. Каже, що з дичини — просто пісня. Цікаво, що в сусідньому Солотвині тих кабанів і розводять. Назви своїм виробам різник не дає, а називає просто — домашня ковбаса.

Аби менше сала

Свинку, яку мають заколювати, ввечері не годують, аби не забивати кишки. Також заколюють у спеціальні дні: вів­торок, четвер і суботу. Ці дні у піст — не скоромні, бо ж треба все покуштувати.

 

Для того діла у Степана Саїва є спеціальна жовта сумка. Важка. У ній ножів, штук з 15. Кожен призначений для чогось окремого. Найосновніший — старий австрійський ніж, заточений з двох боків. Саме ним чоловік і заколює бідну тварину. «Треба бити просто в серце, аби свиня сильно не мучилась», — каже так просто й без сентиментів. От до сала та шинки він ставиться з величезною повагою.

«Зараз люди тримають таку породу свиней, аби було менше сала, — каже пан Степан. — Хочуть лиш самого м’яса, яке потім смажать на олії. А в баптистів, коли ріжу, то роблю кров’янку без крові, через якісь їхні релігійні переконання».

Різник каже, що свинки відчувають свою смерть. Пригадав, що одна його так кусала, як собака. Навіть на останньому подиху, все одно хотіла вкусити…

Трохи давніх рецептів

Пан Степан поділився кількома стародавніми рецептами. Є паштет, який усі й так знають, а є страва, схожа за звучанням — паштетівка. Отож, господиньки, записуйте: 300 г підгорля, 300 г нежирного м’яса, 100 г печінки, три яйця, одна потерта цибуля, дві склянки манки, солі та перцю — за смаком. Те все треба добре вимішати, а потім набити ним кишку. «Але кишку набивати так, як на голубці, — до половини, — застерігає різник, — бо манка при варінні набухає. А варити треба півгодини. Поставити, аби застило. Можна різати, як ковбасу».

По святах готують ще одну колоритну страву — бульблєнники. «Потерти сиру картоплю, додати два яйця, дві-три ложки крохмалю, смаженої цибулі зі шкварками, сіль та перець, — розповідає Степан Саїв. — Також усе вимішати й набити в кишку. Зашпилити з обох боків зубочистками. На пательню, ще дві ложки смальцю та відправити у нагріту духовку. Пекти годину».

До теми

У селі Геча Берегівського району Закарпаття проводять фестиваль гентешів — так тут називають різників. Цей традиційний фест відбувається в останні вихідні січня. Цього року він припадає на 26 січня.

Фестиваль — конкурсний. Тут змагаються у майстерності кілька команд різників: українських та угорських. Наприклад, минулого року там зарізали 16 свиней — майже три тонни м’яса. Всі, що не з’їли, там і продали. За один день.

різник

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
30 переглядів в листопаді
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Екологія
На полігоні твердих побутових відходів у селі Рибне, що біля Івано-Франківська, завершили будівництво фільтратопроводу протяжністю 13,5 км, про який говорили ще з 2016 року. Наразі фільтратопровід працює в тестовому режимі і, якщо випробування будуть успішними, невдов­зі його здадуть в експлуатацію, інформує «Репортер». Справа в тому, що все сміття, яке привозять на полігон, має певну вологість. Коли воно утрамбовується, то виділяється фільтрат – отруйні р...
Суспільство
До поліції Городенківського району звернувся голова сільської ради с. Незвисько з повідомленням про крадіжку. Чоловік повідомив, що з приміщення сільради невідомі викрали комп’ютерну техніку на загальну суму близько 2,500 гривень. Оперативники відділення поліції розшукали зловмисника. Він непрацюючий 21-річний місцевий житель. Як встановили правоохоронці, чоловік шляхом пошкодження вхідний дверей проник в приміщення кабінету голови сільської ради та викр...
Суспільство
21 листопада в приміщенні Pasage Gartenberg Івано-Франківська відбудеться XIII "Галицький бал. Цього року захід присвятять Міжнародному дню студента. 12 листопада  відбулася пресконференція організаторів XIII Галицького балу. У ній взяли участь Лілія Борисевич, режисерка балу, заступниця декана з виховної роботи філософського факультету; Назарій Дюк, голова Профкому студентів та аспірантів університету та Едуард Морочо-Байас, керуючий комплексом Pasage Gar...
Суспільство
Завтра, 14 листопада, о 14.00 год проводитиметься перевірка обласної системи централізованого оповіщення з запуском сирен та передачею мовної інформації по засобах масової інформації та вуличних гучномовцях. Про це інформує правління цивільного захисту Івано-Франківської. Почувши довгий уривчастий сигнал сирен, мешканцям області необхідно включити радіоприймачі: першої програми українського радіо, обласної програми радіо «Карпати», «Вежа», «Дзвони», «Захід...
Економіка
Колишній комерціний Приват проти теперішнього державного Привату. Суд звільнив від зобов`язань олігарха Ігоря Коломойського перед ПриватБанком на кругленьку суму  еквівалентну 300 мільйонам доларів США. Суд визнав недійсними частину положень низки кредитних договорів, укладених між Приватбанком і компаніями з групи “Приват” в 2006-2016 роках Про це пише  Finbalance. Так, 4 листопада Північний апеляційний господарський суд задовольнив позов ТОВ “Тех-Трейд-І...
Різне
Про це Віра написала на своїй сторінці у Facebook. "Довго сумнівалася чи потрібно писати тут ... набридло, що на моїй сторінці так багато постів про хворобу. Я сподівалася, що наша історія про боротьбу з раком закінчилася і пів року тому ми поставили крапку ,але нажаль НІ! Після Німеччини я налаштувалася зовсім на інший лад, я кайфувала від життя, і так багато запланувала. Дико засмутилася, адже це ніяк не входило в мої плани.А тепер потрібно всі плани і с...
Культура
ВВС News Україна визначила Довгі списки літературної премії Книга року ВВС-2019, Книга року ВВС - Есеїстика-2019 та Дитяча Книга року ВВС-2019, яка проводиться у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Довгі списки формувала редакція ВВС Україна. До Довгого списку премії Книга року ВВС-2019 увійшли 24 видання, серед яких книги одразу трьох франківчанок: Лесі Івасюк "Зашморги" Ірени Карпи "Добрі новини з Арал...
Економіка
На Івано-Франківському Локомотиворемонтному заводі кипить робота. Адже на кінець року підприємство отримало замовлення від «Укрзалізниці» на майже 100 мільйонів гривень. За словами керівництва, підприємство завантажене роботою на 95 % інформуюють на сайті в міського голови. Зараз тут ремонтують спеціальний самохідний рухомий склад. На сьогодні на заводі є дві дрезини: одна вже відремонтована, інша – ще в процесі. А найближчим часом мають приїхати ще дві ма...
Різне
Мешканці Івано-Франківська постійно надзвонюють через "Слуги народу" запитують де "Косий" і борг в 100 тисяч доларів. Вже 4 роки шанувальники серіалу "Слуга народу" постійно дзвонять мешканці Івано-Франківська через те, що номер її телефону був вказаний в одній зі сцен серіалу. Про це йдеться в сюжеті ТСН. У серіалі в зошиті з чорної бухгалтерією був записаний номер мобільного телефону "Косого", який повинен 100 тисяч доларів. Але, як виявилося, такий мобі...