11:19, 18 листопада 2019 р.
Надійне джерело
На Прикарпатті в м’ясі бройлерів, що експортується з Польщі виявлено сальмонелу
Про цей випадок повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи RASFFвід 18 жовтня 2019 року № 2019.3638 стосовно виявлення сальмонели в охолодженому м’ясі бройлерів (заморожене м’ясо механічного обвалювання), експортованому з Польщі (виробник CEDROB S.A.№PL 14023901 WE) до окремих держав - членів ЄС, і в тому числі до України – ТОВ «ВІРТУС ТРЕЙД» (проспект Гагаріна,112/13, м. Дніпро, Дніпропетровська область) та ТОВ «ВІК ЛОГІСТІК» (вул. Святотроїцька, 73/1, офіс 215, м. Черкаси, Черкаська область).
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
"Шановні споживачі ! У разі виявлення вказаного харчового продукту, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь" - йдеться в повідомленні держпродспоживслужби.
Довідка.
Сальмонельоз – інфекційна патологія шлунково-кишкового тракту, яку викликають сальмонели. Проявляється вираженою інтоксикацією та зневодненням. Але можливе і бактеріовиділення без будь-якої клінічної картини.
Перш ніж дізнатись про ознаки зараження сальмонелами, слід ознайомитись з характеристиками збудника.
Сальмонели належать до анаеробів (організмів, які здатні існувати без кисню). Це палички з високим ступенем рухливості. Сальмонели можуть жити:
- у воді – близько п’яти років;
- у ґрунті – до 18 місяців;
- у м’ясі – у середньому до шести місяців;
- на необробленій яєчній шкаралупі – від двох з половиною до трьох тижнів.
Сальмонели гинуть вже через 5-10 хвилин при нагріванні до 70 градусів за Цельсієм. Але якщо вони знаходяться у цілому шматкові м’яса, то певний час здатні витримувати і кип’ятіння. А при варінні яєць гинуть вже через 4 хвилини.
Резервуар («накопичувач») та джерело сальмонел – це домашні худоба та птиця, а також деякі тварини дикої природи.
Зараження відбувається при контакті людини з хворими носіями – при догляді за ними, забої, вживанні у їжу. Сама людина також може бути джерелом інфекції.
Як передається сальмонельоз? Хвороба передається фекально-оральним шляхом. Передача відбувається переважно через м’ясні та молочні продукти, а також яйця домашньої птиці.
Людська сприйнятливість до сальмонельозу розцінюється як висока. Імунітет хоч і виробляється, але він нестійкий – "працює" до одного року.
Інкубаційний період сальмонельозу триває у середньому від декількох годин до декількох днів. Прояви залежать від форми захворювання.
Гастроентеритичний варіант відрізняється гострим початком і такими симптомами:
- гіпертермія;
- головні болі;
- ломота в м’язах;
- спастичні болі у животі;
- нудота і блювання (часте);
- пронос. Кал при цьому водянистий, піниться, із характерним неприємним запахом.
Основні прояви гастроентероколітичного варіанту:
- болі в животі;
- випорожнення у великій кількості (на 2-3 день кількість зменшується). У калі з’являються кров і слиз;
- тенезми – хибні позиви на дефекацію.
Гастритичний варіант – найлегший і найкоротший різновид сальмонельозу. Симптоми сальмонельозу у дітей та дорослих у такому випадку:
- гострий початок;
- болі у верхніх відділах живота;
- нудота і багатократне блювання без полегшення;
- ознаки інтоксикації (головні болі, гіпертермія, загальна слабкість) присутні, але вони не такі виражені, як при гастроентеритичному варіанті.
Проносу немає.
Симптоми тифоподібного варіанту:
- хвороба розпочинається з нудоти, блювання і проносу;
- ці ознаки затихають, але з’являються головні болі, порушення сну, слабкість;
- гіпертермія;
- можлива висипка на шкірі.
Септичний варіант в основному починається з ознак враження шлунку і кишківника. Далі розвиваються:
- стійка лихоманка (гіпертермія та остуда, які розвиваються одночасно);
- виражене потовиділення.
Можливе формування гнійних осередків у легенях, нирках, сечовому міхурі, ендокарді.
При огляді виявляється блідість шкіри, здування живота і його болючість при пальпації.
Для підтвердження діагнозу залучають додаткові методи діагностики різних форм сальмонельозу – найінформативнішими з них є лабораторні:
- виявлення сальмонел під мікроскопом у блювотних масах і калі;
- бактеріологічне дослідження – посів біоматеріалу на поживні середовища та аналіз колоній;
- серологічний метод – виявлення специфічних антитіл;
- біохімічний аналіз крові – з його допомогою виявляють втрати мікроелементів.
Основні заходи з профілактики сальмонельозу:
- дотримання санітарно-гігієнічних нормативів при роботі з домашньою худобою та птицею, забої та обробці туш (тушок);
- термічна обробка м’яса, молока та яєць перед вживанням;
- контроль за захворюваністю домашньої худоби.
Профілактика сальмонельозу в людини при внутрішньолікарняних спалахах полягає у застосуванні лікувального бактеріофагу.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
11:49, Сьогодні
11:34, 16 січня
5
12:11, 14 січня
live comments feed...