
11:19, 18 листопада 2019 р.
Надійне джерело
На Прикарпатті в м’ясі бройлерів, що експортується з Польщі виявлено сальмонелу

Про цей випадок повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи RASFFвід 18 жовтня 2019 року № 2019.3638 стосовно виявлення сальмонели в охолодженому м’ясі бройлерів (заморожене м’ясо механічного обвалювання), експортованому з Польщі (виробник CEDROB S.A.№PL 14023901 WE) до окремих держав - членів ЄС, і в тому числі до України – ТОВ «ВІРТУС ТРЕЙД» (проспект Гагаріна,112/13, м. Дніпро, Дніпропетровська область) та ТОВ «ВІК ЛОГІСТІК» (вул. Святотроїцька, 73/1, офіс 215, м. Черкаси, Черкаська область).

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
"Шановні споживачі ! У разі виявлення вказаного харчового продукту, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь" - йдеться в повідомленні держпродспоживслужби.
Довідка.
Сальмонельоз – інфекційна патологія шлунково-кишкового тракту, яку викликають сальмонели. Проявляється вираженою інтоксикацією та зневодненням. Але можливе і бактеріовиділення без будь-якої клінічної картини.

Перш ніж дізнатись про ознаки зараження сальмонелами, слід ознайомитись з характеристиками збудника.
Сальмонели належать до анаеробів (організмів, які здатні існувати без кисню). Це палички з високим ступенем рухливості. Сальмонели можуть жити:
- у воді – близько п’яти років;
- у ґрунті – до 18 місяців;
- у м’ясі – у середньому до шести місяців;
- на необробленій яєчній шкаралупі – від двох з половиною до трьох тижнів.
Сальмонели гинуть вже через 5-10 хвилин при нагріванні до 70 градусів за Цельсієм. Але якщо вони знаходяться у цілому шматкові м’яса, то певний час здатні витримувати і кип’ятіння. А при варінні яєць гинуть вже через 4 хвилини.
Резервуар («накопичувач») та джерело сальмонел – це домашні худоба та птиця, а також деякі тварини дикої природи.
Зараження відбувається при контакті людини з хворими носіями – при догляді за ними, забої, вживанні у їжу. Сама людина також може бути джерелом інфекції.
Як передається сальмонельоз? Хвороба передається фекально-оральним шляхом. Передача відбувається переважно через м’ясні та молочні продукти, а також яйця домашньої птиці.
Людська сприйнятливість до сальмонельозу розцінюється як висока. Імунітет хоч і виробляється, але він нестійкий – "працює" до одного року.
Інкубаційний період сальмонельозу триває у середньому від декількох годин до декількох днів. Прояви залежать від форми захворювання.
Гастроентеритичний варіант відрізняється гострим початком і такими симптомами:
- гіпертермія;
- головні болі;
- ломота в м’язах;
- спастичні болі у животі;
- нудота і блювання (часте);
- пронос. Кал при цьому водянистий, піниться, із характерним неприємним запахом.
Основні прояви гастроентероколітичного варіанту:
- болі в животі;
- випорожнення у великій кількості (на 2-3 день кількість зменшується). У калі з’являються кров і слиз;
- тенезми – хибні позиви на дефекацію.
Гастритичний варіант – найлегший і найкоротший різновид сальмонельозу. Симптоми сальмонельозу у дітей та дорослих у такому випадку:
- гострий початок;
- болі у верхніх відділах живота;
- нудота і багатократне блювання без полегшення;
- ознаки інтоксикації (головні болі, гіпертермія, загальна слабкість) присутні, але вони не такі виражені, як при гастроентеритичному варіанті.
Проносу немає.
Симптоми тифоподібного варіанту:
- хвороба розпочинається з нудоти, блювання і проносу;
- ці ознаки затихають, але з’являються головні болі, порушення сну, слабкість;
- гіпертермія;
- можлива висипка на шкірі.
Септичний варіант в основному починається з ознак враження шлунку і кишківника. Далі розвиваються:
- стійка лихоманка (гіпертермія та остуда, які розвиваються одночасно);
- виражене потовиділення.
Можливе формування гнійних осередків у легенях, нирках, сечовому міхурі, ендокарді.
При огляді виявляється блідість шкіри, здування живота і його болючість при пальпації.
Для підтвердження діагнозу залучають додаткові методи діагностики різних форм сальмонельозу – найінформативнішими з них є лабораторні:
- виявлення сальмонел під мікроскопом у блювотних масах і калі;
- бактеріологічне дослідження – посів біоматеріалу на поживні середовища та аналіз колоній;
- серологічний метод – виявлення специфічних антитіл;
- біохімічний аналіз крові – з його допомогою виявляють втрати мікроелементів.
Основні заходи з профілактики сальмонельозу:
- дотримання санітарно-гігієнічних нормативів при роботі з домашньою худобою та птицею, забої та обробці туш (тушок);
- термічна обробка м’яса, молока та яєць перед вживанням;
- контроль за захворюваністю домашньої худоби.
Профілактика сальмонельозу в людини при внутрішньолікарняних спалахах полягає у застосуванні лікувального бактеріофагу.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Пол Ратт та Джек Блек вирішили власноруч перезняти культовий фільм. Про що буде нова “Анаконда” та чому всі її так чекають?
Новини компаній
15:00
23 грудня
1 Гбіт/с – новий стандарт швидкості Укртелеком
Новини компаній
11:00
23 грудня
10:04
23 грудня
07:15
23 грудня
Оголошення
20:42, 12 грудня
14
09:21, 20 грудня
15:58, 23 грудня
22:23, 23 грудня
10:04, 15 грудня
1
Коментарі