Ранок починається зі справжньої кави. За справжньою кавою – на Центральний ринок

Ранок починається зі справжньої кави. За справжньою кавою – на Центральний ринок

Для багатьох ранок починається із горнятка ароматної кави

Насолоджуватися різними сортами улюбленої кави стало ще простіше. Адже на Центральному ринку працює спеціалізований магазин кави для справжніх кавоманів. Знаходиться він на першому поверсі нового корпусу ринку, праворуч відділу фруктів. 

Ранок починається зі справжньої кави. За справжньою кавою – на Центральний ринок, фото-1

У переліку товарів магазину понад півсотні найменувань кави з Індії, Колумбії, Бразилії та Коста Ріки. Тут і кава відомих світових брендів Lavazza, illy, Kimbo, Moak, а також власна свіжообсмажена кава. 

Поціновувачі цього напою мають можливість отримати консультацію та підібрати сорт кави на власний смак. 

«Маємо багато кави для гурманів. Це справжня робуста та арабіка, - розповідає продавець Максим. – При виборі кави важливо не помилитися. До прикладу, арабіка відрізняється м’яким благородним смаком і ароматом, в той час, як робуста є міцнішою і гіркішою - вона підходить для любителів максимально насиченого і терпкого смаку кави». 

Обирайте ароматні сорти кави на Центральному ринку і завжди залишайтеся в тонусі та гарному настрої.

Особливості сортів 

Арабіка і робуста вважаються найбільш популярними сортами кави. Саме ці сорти обрані для промислового, масштабного вирощування. Арабіка займає 70 % загального світового ринку, решта – робуста. 

Основною відмінністю Арабіки є більш низький вміст кофеїну ніж в робусті. Цукру в ній навпаки більше, завдяки чому під час обсмажування зерно швидше набуває шоколадний відтінок. Напій, виготовлений з такого сорту кави, має збалансований смак: приємна гіркота розбавляється солодким присмаком. 

У складі зерен арабіки знаходиться майже 20% ефірних масел. Цей факт пояснює насичений аромат напою. Кава цього сорту в різних країнах відрізняється своєю родзинкою: Коста-Ріканська володіє ніжним ожиново-виноградним відтінком, Колумбія наділила аромат цитрусом, Ефіопська кава порадує пряно-квітковою композицією аромату. 

Робуста має більше кофеїну, але менше цукру. У складі містяться дубильні речовини, які надають напою з такого сорту зерен гіркоти. Через щільність зерна, пінка на приготованому напої стійка, кремова. З-за високого вмісту кавовий напій виходить з робусти «бадьорим». Але через гіркоту, яка в ньому присутня, важко перейнятися ароматом і насолодитися приємним багатогранним смаком.

Агрономами був придуманий спосіб створення ідеально смачного і простого у вирощуванні зерна кави. Вони схрестили арабіку і робусту, створивши сорт, який стійкий до впливів зовнішнього середовища і має відмінну врожайність.

Кілька рецептів справжньої кави для вас:

Справжня кава у турці

Ранок починається зі справжньої кави. За справжньою кавою – на Центральний ринок, фото-2

Будь-який професійний бариста підтвердить вам: найсмачніша кава у світ готується тільки у турці. Історія цього рецепту дуже давня, походить ще від часів, коли ефіопські пастухи шукали варіанти кращого напою. Тепер же це прирівнюють до дієвого енергетика, який дозволить не куняти на робочому місці, коли і так дуже багато справ.

Спочатку ретельно виберіть якісні зерна та воду (краще у пляшках, або фільтровану). Купуйте турку невеликого розміру, аби вистачило максимум на одну-дві порції, так ви збережете тонкощі аромату. Перемеліть зерна, засипте в турку, залийте водою. Додайте за смаком цукор. Поставте на вогонь і уважно слідкуйте за тим, коли почне підніматися пінка, але до повного кипіння краще не доводити. Потім вимкніть вогонь, зачекайте, доки піна опуститься, перемішайте.

Таку процедуру повторіть ще два рази, адже напій буде смачним, якщо тричі здійснити подібний "ритуал". Тільки тоді дайте каві трохи охолонути, тому що надто гарячою її краще не пити – температура перебиватиме всі нотки зерен.  Важливо підібрати підходящі чашки, зі спеціальних наборів, який зберігає весь смак і не дає швидко вивітритися ароматним парам.

Горнятко кави по-домініканськи

Ранок починається зі справжньої кави. За справжньою кавою – на Центральний ринок, фото-3

У Домініканській Республіці вирощується тільки вищий сорт Арабіки. Арабіка взагалі відрізняється інтенсивним ароматом зі смаком шоколаду, квітів і меду. Справжня домініканська кава досить солодка і міцна. Цей напій подають у маленьких кавових чашках і обов’язково з цукром, так як він дуже гіркий і міцний. Вперше спробувавши таку каву, не відразу може її випити.) Домініканці вважають, що розбавляти каву цукром не можна, тому що від цього втрачається її істинний смак.

Як готують каву домініканці — це мабуть, найбільш дивовижний спосіб приготування. Національний спосіб — варіння кави у воді з цукром. Цей спосіб існує вже багато-багато років, тому важко судити, звідки пішла ця дивна для нас традиція, ймовірно, спочатку варіння у солодкій воді допомогало «пом’якшити» кавовий присмак. Однак сьогодні цей спосіб приготування кави є даниною поваги до предків і тому не менш популярний, ніж раніше.

Приміром, дуже смачна кава готується таким чином: У киплячу воду кладуть кілька ложок меленої кави і туди ж додають мускатний горіх або гвоздику, а після декількох секунд пропускають напій через спеціальне бавовняне ситечко, яке в Домінікані називається «коладор».

Ще один спосiб приготування кави по-домініканськи:
Розчиніть 1 ст.ложку цукру в 1/2 склянки гарячої води, додайте 1 столову ложку меленої кави i доведіть до кипіння.

Нехай Вам смакує!

новини івано-франківськ кава справжня кава центральнй ринок широкий вибір кави
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі