• Головна
  • Нідерландська цибуля-сіянка. Вибір сортів та підготовка до посівного сезону
13:46, 1 березня 2020 р.
Надійне джерело

Нідерландська цибуля-сіянка. Вибір сортів та підготовка до посівного сезону

Нідерландська цибуля-сіянка. Вибір сортів та підготовка до посівного сезону

На Центральному ринку Івано-Франківська у самому розпалі сезон продажу цибулі-сіянки, адже вже незабаром розпочинається «городній сезон». 

Нідерландська цибуля-сіянка. Вибір сортів та підготовка до посівного сезону, фото-1

Цибуля-сіянка — це дрібні цибулинки, отримані з насіння в перший рік. А через рік з них збирають урожай великих цибулин.  

Пройшовшись торговими рядами, можна побачити чималий вибір сортів білої, синьої та золотистої цибулі.  

За словами продавця Павла, найчастіше прикарпатці купляють сорти нідерландської сіянки такі як «штутгартер білий/синій», «голден», «кармен», «червоний барон», «центуріон», «стурон», «тріумф» та інші. 

Кілограм цибулі-сіянки на Центральному ринку коштує 80-110 гривень, все залежить від сорту. 

«З Нідерланлів привозять  велику кількість сортів цибулі, адже вона добре зарекомендувала себе у вирощуванні і зберіганні. При виборі сіянки слід звертати увагу на розмір цибулинок, їх щільність, зовнішній вигляд», — розповідає продавець Павло.

Рекомендації по вирощуванню цибулі з насіння 

Вибір ділянки та місце в сівозміні  

Кращими грунтами для вирощування цибулі є легкі суглинки, супіски, нейтральні або слаболужні грунти з рН 6,4-7,9, але не нижче 5,5. 

Попередники 

Кращими попередниками для цибулі є чорний і зайнятий пар. Також добре розміщувати цибулю після культур, під які вносять органічні добрива і які рано звільняють поле (це дозволяє добре очистити його від бур'янів): рання капуста, огірки, томати, картопля, бобові. Повертати цибулю на колишнє місце рекомендуємо не раніше ніж через 3 роки на легких і 5 років на важких грунтах. Також, для профілактики хвороб, ми рекомендуємо витримувати просторову ізоляцію між посівами першого і другого року. Товарні цибулини можна вирощувати з насіння, розсади і сівка. Але в останні роки цибулю ріпчасту отримують з насіння. Всі сорти цибулі компанії Наско (Гусар, Корнет, Халіф, Факір, Форум, Емір, Фараон, Тимур) придатні для вирощування та отримання готової продукції в рік посіву. Перевага цього способу в тому, що вже в рік посіву у відкритий грунт формується товарна цибулина. Цей спосіб значно зменшує витратну частину. 

Підготовка грунту 

Оскільки цибуля росте дуже повільно в початковій фазі розвитку, його коренева система слабо розвинена і поверхнево розташована, бур'яни в цей момент можуть істотно знизити продуктивність, і з цієї причини обробіток грунту необхідно розпочинати одразу після збирання попередника. Слід провести лущення або дискування поля, провокуючи проростання бур'янів. Після їх проростання необхідно провести друге лущення. В цей же час необхідно внести мінеральні добрива. І через 12-14 днів провести зяблеву оранку на глибину 25-30 см. Безпосередньо під цибулю перед зяблевою оранкою можна внести від 20 до 60 т / га перегною (але ні в якому разі не вносити свіжий гній, оскільки це призводить до сильного засмічення посівів , посиленню розвитку хвороб, формуванню потворних цибулин) в залежності від родючості грунту . 

Посів 

Посів необхідно провести якомога раніше. Перед посівом - провести планування поля. Обов'язковою умовою при вирощуванні цибулі в однорічній культурі є наявність пневматичної сівалки точного висіву, оскільки цибуля дуже гостро реагує на норму висіву. Норма висіву насіння в середньому становить 4-5 кг / га. Кількість рослин на гектар повинна складати близько 0.8-1.2 млн. Якщо необхідні великі цибулини, то використовуються розріджені посіви з нормою 0.6-0.8 млн. рослин на гектар. Рекомендуємо проводити посів з міжряддям 30-45 см і відстанню в ряду 2.5-4.0 см або 8.0-12.0 см (в залежності від того, яку продукцію необхідно отримати). На краплинному зрошенні рекомендуємо використовувати 8 та 6 рядковий посів (на погонному метрі повинно бути 20-25 рослин при відстані між рядами 27 см). Правильний посів є основою успіху культури. При рівномірному стоянні рослин процес дозрівання, механічні обробки в полі, прибирання та сушка - полегшуються. Це дозволяє отримати продукт високої, однорідної якості. Слідом за посівом поле обов'язково слід закоткувати. При цьому створюється профіль, який захищає сходи від вітру. Це особливо важливо в степових районах, де навесні часто бувають сильні вітри .

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини #івано-франківськ #центральний ринок #ринок #фермерський ринок #продуктовий ринок #торгівельний центр #цибуля #сіянка #нідерландська цибуля
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...