На Івано-Франківщині відновлюють популяцію карпатської бджоли

Ярослав Муха з села Войнилів Івано-Франківської області займається відновленням популяції карпатської бджоли. Цим промислом займалися його дід та батько, тож після 20 років за кордоном він вирішив зайнятися селекцією карпатської бджоли, виду, який почав занепадати.

За словами Мухи, на даному етапі селекція «йде» у збиток, але пасічник твердо переконаний, що робить важливу справу, а роботи в нього чимало. «120 бджолосімей та 500 маткомісць», – розповідає Муха про свою пасіку.

Карпатська бджола – це унікальний вид бджоли, яким не має аналогів у світі. Такі бджоли відрізняються високою продуктивністю на головному взятку (у цьому перевершують інші породи) і «сухою» печаткою меду, переважно білою, іноді змішаною.

Вони схильні до роїння менше за інші породи, незлобиві і миролюбні. Майже весь сезон сім’ї можна оглядати без лицьової сітки і димаря, вони слабо уражаються нозематозом.

Ця порода визнана однією з кращих, рекомендована для розведення в багатьох зонах з різнотравно-конюшиново-гречаним медозбором.

Основною особливістю породи вважається висока продуктивність. Не дивлячись на середню несучість матки, сім’я карпаток за один сезон може у середньому принести 50 кг меду. При хорошому взятку карпатська порода бджіл може дати до 80 кг меду з сім’ї за сезон.

Також іще однією перевагою породи є те, що комахи не вилітають за медом і пилком при поганих погодних умовах. Це дозволяє зберегти кількість робочих бджіл на необхідному рівні.

Окрім того, вони добре виробляють віск, поступаючись лише італійкам і середньоєвропейській породі. Карпатки підходять для запилення тепличних рослин, вони швидко пристосовуються до різноманітного клімату.

Також, ця порода пристосована для транспортування на великі відстані, що дуже цінується бджолярами.

agro-business.com.ua
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
3 перегляди в грудні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати