Прикарпатські науковці розробили методику вимірювання ризиків ожиріння і цукрового діабету

Прикарпатські науковці розробили методику вимірювання ризиків ожиріння і цукрового діабету

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника реалізує транскордонний проєкт «Персоналізовані підходи для запобігання ожирінню та діабету».

Робота триває у партнерстві з Румунським університетом «Штефан чел Маре». На реалізацію грантового проєкту ЄС скерував майже 330 тисяч євро, з яких кожен із університетів вклав свої кошти у розмірі 10% від суми, пише Укрінформ.

Українські науковці запевняють, що реалізація цього проєкту трішки розвантажить роботу медиків, адже його мета – не лише вивчати, а й запобігати ожирінню та цукровому діабету. Також учені розробили нескладну і комплексну методику скринінгу людей, яку пізніше запропонують для вимірювання ризиків цукрового діабету в Україні та Румунії. Вчені стверджують, що українцям бракує інформації про ці недуги. Адже нині серед причин ожиріння називають не лише неправильне харчування та переїдання, а й навіть забруднене повітря.

НЕІНФЕКЦІЙНА ЕПІДЕМІЯ

Біохіміки Прикарпатського національного університету розповідають, що ідея реалізації проєкту щодо запобігання ожирінню та цукровому діабету виникла у них під час лабораторних досліджень, коли вивчали молекулярні механізми метаболічних порушень та їхні впливи. Тоді вчені ідентифікували ці недуги як критичні для людства в останні 50 років щонайменше.

«Якщо раніше вважали, що цукровий діабет варто контролювати лише через рівень цукру в крові, то тепер на проблему дивляться набагато ширше. Реально проблема полягає в тому, що треба рахувати баланс калорій, які організм споживає і витрачає. Якщо цей баланс порушується, то вживання надлишку калорій може спричинити зайву вагу, якщо замало – вага буде недостатня», – розповідає доктор біологічних наук, завідувач кафедри хімії та біотехнології Прикарпатського національного університету, професор Володимир Лущак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі