• Головна
  • Яблучний Спас: рецепти страв з яблук, які доречно приготувати в цей день
10:36, 6 серпня

Яблучний Спас: рецепти страв з яблук, які доречно приготувати в цей день

Шарлотка з яблук, фото: ілюстративне, з відкритих джерел

Шарлотка з яблук, фото: ілюстративне, з відкритих джерел

Сьогодні, 6 серпня, в Україні відзначають Яблучний Спас. В цей день християни у церквах освячують кошики із фруктами, де головними вважаються яблука.

Таке свято є чудовою нагодою приготувати смачні страви з яблук, які підійдуть на всі випадки життя. Пісні і не пісні рецепти страв є настільки простими, що більшість інгредієнтів вже є в холодильнику, залишається - лише поєднати їх для смачної та ароматної страви з яблук. 

Пропонуємо добірку перевірених рецептів з яблуками від "УНІАН".

1. Пісний Спасівський медовик

Цей пиріг мало схожий на класичний "Медовик" - скоріше, кекс. Готується він на карамельній основі, з сухофруктами та горіхами.

Вам знадобляться:

  • 1/4 склянки родзинок;
  • 1/2 склянки чорносливу;
  • 1/4 склянки волоських горіхів;
  • 3 ст. л. з гіркою цукру (всього - 80 г);
  • 1 склянка (250 мл) теплої води;
  • 1-2 яблука;
  • 3 ст. л. меду;
  • 1/2 склянки олії;
  • пакетик (10 г) ванільного цукру;
  • 2 склянки (об'ємом 200 г) + 2 ст. л. з гіркою борошна (всього - 300 г);
  • 2 ч. л. розпушувача
  • дрібка солі.

Ізюм і чорнослив промити, залити гарячою водою на 20 хвилин. Горіхи подрібнити, змішати із сухофруктами й обваляти в невеликій кількості борошна.

Приготувати карамельну воду: всипати на сковорідку цукор, розтопити до стану карамелі, влити теплу воду (дуже акуратно), дати закипіти, щоб карамель розчинилася у воді, і перелити в миску. Яблука нарізати кубиками.

Увімкнути духовку на 180°С. Форму змастити олією, присипати борошном (або викласти пергаментом). Змішати олію, мед, ванільний цукор і карамельну воду. Додати борошно і розпушувач, сіль, всипати сухофрукти і додати яблука. Усе перемішати. Тісто викласти у форму і випікати близько 45 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою

2. Запечені яблука з медом і горіхами

Ароматний і корисний десерт, який дуже люблять діти.

Вам знадобляться:

  • 4 яблука;
  • 2 ст. л. меду;
  • 3 ст. л. волоських горіхів;
  • кориця.

Яблука помити, вирізати в них серцевину. Змішати мед, подрібнені горіхи та корицю. Викласти всередину яблук і запекти в духовці за 180°C. Знадобиться приблизно 20-25 хвилин.

3. Оладки з яблуками

Якщо ви не постите, то можна приготувати швидкі та смачні оладки на кефірі з яблуками.

Вам знадобляться:

  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. цукру + пакетик (10 г) ванільного цукру;
  • сіль на кінчику ножа;
  • 3 ст. л. олії;
  • 200 мл кефіру;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 1 склянка (об'ємом 200 г) + 4 ст. л. з гіркою борошна (всього - 200 г);
  • 1-2 яблука.

Змішати яйце, цукор, ванільний цукор, додати сіль, олію, перемішати. Влити теплий кефір, перемішати. Додати борошно порціями - тісто має вийти як густа сметана. У борошно, що залишилося, додати соду, всипати в тісто і перемішати. Нарізати яблука на кубики і всипати в тісто. Залишити на 15 хвилин. Викладати ложкою на розігріту сковорідку і смажити оладки з обох боків.

4. Пиріг з яблуками на сковороді

Тим, хто не дотримується посту, сподобається пиріг з яблуками на кефірі або ж на сметані, як у рецепті нижче. Чарівність його в тому, що духовка не потрібна - можна приготувати на сковороді.

Вам знадобляться:

  • 2 яблука (краще брати кисло-солодкі);
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. з гіркою цукру (80 г) + пакетик (10 г) ванільного цукру;
  • сіль на кінчику ножа;
  • 1 ст. л. з гіркою (25 г) вершкового масла (розтопити);
  • 6 ст. л. сметани (120 г);
  • 1 склянка + 1 ст.л. борошна (всього 160 г);
  • 1 пакетик (10 г) розпушувача;
  • цукрова пудра і кориця - для прикраси.

Яблука нарізати кубиками. Яйця змішати з цукром, додати сіль і збити. Додати вершкове масло (або олію) і сметану, перемішати. Всипати борошно та розпушувач і замісити тісто. Додати яблука, добре перемішати. Сковороду змастити вершковим маслом, викласти тісто, поставити на невеликий вогонь. Накрити кришкою випікати від 30 до 40 хвилин. Коли низ пирога буде готовий, накрити сковорідку зверху пергаментом, потім тарілкою і перевернути. Разом із пергаментом повернути на сковорідку, накрити кришкою і готувати ще 10 хвилин, щоб пиріг пропікся також з іншого боку. Викласти на тарілку, присипати зверху сумішшю цукрової пудри та кориці.

5. Шарлотка з яблуками - класичний рецепт

Ніжна шарлотка з яблуками - рецепт теж простий і смачний. Цей пиріг - один із найулюбленіших і ідеальний як до Яблучного Спасу, так і просто до вечірнього чаювання.

Вам знадобляться:

  • 5 яблук;
  • 3 яйця;
  • 1 склянка + 1 ст. л. цукру (всього - 200 г) + 1 пакетик (10 г) ванільного цукру;
  • щіпка солі;
  • 1 склянка + 2 ст. л. борошна (всього - 160 г);
  • 0,5 ч. л. розпушувача.

Яйця збити з сіллю, додати цукор і ванільний цукор та ще раз збити, щоб маса стала пишною. Борошно з'єднати з розпушувачем, додати в яєчну масу, перемішати. Яблука нарізати тонкими часточками.

Форму змастити олією, присипати борошном (можна використовувати пергамент). Викласти на дно форми яблука, зверху залити тістом. Випікати за температури 180°C близько 40 хвилин.

6. Штрудель з яблуками

Штрудель - це австрійсько-німецька випічка. Такий пиріг готується з прісного еластичного і тонкого тіста у вигляді рулету. Начинка може бути різною - вишневою, грушевою, але на Яблучний Спас вона, звісно, яблучна.

Вам знадобляться (для тіста):

  • 2 склянки + 2 ст. л. з гіркою борошна (всього 300 г);
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. олії;
  • близько 1/2 склянки (100 мл) теплої води;
  • сіль на кінчику ножа.

Начинка:

  • 1 кг яблук (кисло-солодких);
  • 2 ст. л. (40 г) цукру;
  • 100 г родзинок;
  • 80 г волоських горіхів;
  • 1 ч. л. кориці;
  • 2 ст. л. соку лимона;
  • сухарі панірувальні.

Змішати борошно з сіллю, додати яйце, олію, воду. Замісити тісто, щоб вийшла гладка й еластична маса. Загорнути в плівку і залишити на півгодини за кімнатної температури. Яблука нарізати тонкими скибочками, змішати з цукром, корицею, горіхами (подрібненими) і родзинками.

Розкачати тісто в прямокутник і акуратно розтягнути його, щоб стало буквально як папір. Змастити маслом і посипати зверху шаром обсмажених сухарів, потім викласти начинку, залишаючи краї вільними. Акуратно згорнути рулет, краї защипнути. Викласти на деко з пергаментом, зверху штрудель змастити розтопленим маслом. Випікати за 190-200°C близько 30-40 хвилин - поки не з'явиться золотиста скоринка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Яблучний Спас #страви з яблук на Спаса #рецепт шарлотки з яблуками #рецепт пирога з яблуками #печені яблука
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення