• Головна
  • Природні фактори vs шкідник: чому колорадського жука цього літа майже нема
12:58, 14 серпня

Природні фактори vs шкідник: чому колорадського жука цього літа майже нема

Природні фактори vs шкідник: чому колорадського жука цього літа майже нема

Цьогоріч в Україні  різко зменшилася кількість колорадського жука - головного шкідника картоплі та інших пасльонових культур.

Про це розповів ентомолог Національного природного парку "Тузлівські лимани" Євгеній Халаїм.

Як зазначає експерт, цьому сприяли кліматичні умови та зміни у сільському господарстві.

За його словами, колорадський жук швидко пристосовується до хімічних препаратів, і за кілька років здатен виробити стійкість до нового інсектициду. Водночас у нього майже немає природних ворогів, адже комаха неприємна на смак більшості хижаків.

"Здебільшого він неприємний на смак для них, він виробляє якусь речовину, яка гірка на смак. Тобто його уникають хижаки", - пояснив він.

Цього літа спека та посуха стали головними факторами, що вплинули на чисельність шкідника. Частина жуків могла загинути, інші залишилися в ґрунті, очікуючи сприятливішої погоди.

"Оцей рік дуже цікаво, до речі, багато хто повідомляє, що колорадського жука майже немає. Тобто спека і посуха повпливала, на їх чисельність. Або вони не вижили, або деякі кажуть, що вони залишаються сидіти в землі. Тобто, можливо, далі трошки спека спаде і з’явиться волога, вони повилазять",  зазначив Халаїм.

Ще однією причиною стало зменшення площ, засаджених картоплею. Попри це фахівці попереджають: за зміни клімату та відновлення врожаїв колорадський жук може повернутися на українські поля вже найближчими роками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#жук #колорадський #чисельність #фактори #смак #картопля #зник #кількість
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення