• Головна
  • Що з’їсти, щоб зігрітися: поради дієтолога
18:22, 7 жовтня

Що з’їсти, щоб зігрітися: поради дієтолога

Їжа взимку, фото: ілюстративне, blog.comfy.ua

Їжа взимку, фото: ілюстративне, blog.comfy.ua

Коли за вікном холоднішає, хочеться не просто "щось поїсти", а саме такого, що гріє. Проте не всі "важкі", жирні чи солодкі страви - це добре.

Існують продукти та способи приготування, які допомагають організму виробляти тепло, підтримувати обмін речовин і забезпечувати комфортне самопочуття. Нижче - науково обґрунтовані підходи та практичні рецепти, пише 0342.ua

Наука теплоти: як їжа гріє зсередини

  • Термічний ефект їжі (термогенез). Коли ми перетравлюємо білки й складні вуглеводи, тіло витрачає енергію й при цьому виробляє тепло. Це означає, що "складні" страви з правильними інгредієнтами можуть допомагати зберігати тепло.
  • Поліпшення кровообігу. Спеції - імбир, кориця, перець - розширюють судини, покращуючи циркуляцію і доставку тепла до шкіри та кінцівок.
  • Жири-ізолятори. Збалансовані здорові жири (оливкова, горіхи, насіння) "утримують" тепло всередині організму.
  • Об’ємні, "товстенькі" страви. Супи, рагу, овочеві пюре повільно остигають і довше тримають тепло всередині.

Конкретні продукти, які "гріють"

Коренеплоди та зимові овочі

Буряк, морква, гарбуз, батат, ріпа - ці овочі містять багато вуглеводів і волокна, що перетравляються повільно, даючи енергію і тепло. Дієтолог Оксана Скиталінська радить включати запечені та тушковані овочі до зимового меню.

Бобові

Чечевиця, горох, квасоля - джерела білка й клітковини, які стимулюють термогенез і тримають себе в тілі надовго.

Якісні білки

Курка, індичка, риба (особливо жирні сорти) - необхідні для побудови тканин і підтримки метаболізму в холодні місяці.

Спеції та "пряна теплота"

Імбир - один з найвідоміших “гріючих” компонентів, покращує кровообіг і має протизапальні властивості.Кориця, гвоздика, мускатний горіх - призначені для десертів, каш, напоїв, але також надають тепло й аромат.

Перець чилі, кайєнський перець - містить капсаїцин, який стимулює вироблення тепла у тілі.

Зернові та крупи

Овес, гречка, ячмінь, перловка - повільно засвоюються вуглеводи, що стабільно підживлюють організм.

Горіхи, насіння, здорові жири

Мигдаль, волоські горіхи, насіння гарбуза, лляне насіння - джерела жирів, що підтримують тепло. Оливкова й інші рослинні олії - як додаток до страв чи салатів.

Теплі напої

Трав’яні чаї (імбирний, каркаде), тепле молоко з корицею, какао - хороші варіанти, особливо коли хочеться щось легке між основними прийомами їжі

Ідеї "теплих" страв

  • Овочевий суп із коренеплодів, із додаванням імбиру або кориці
  • Рагу з сочевиці з морквою, гарбузом, спеціями
  • Тушкована індичка або курка з овочами
  • Гречані або вівсяні каші з горіхами та спеціями
  • Пюре з гарбуза або моркви на гарнір
  • Теплі напої: чай з імбиром та лимоном, какао з невеликою кількістю меду
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#продукти #холод #їжа #спеції #страви
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення