• Головна
  • Поради іванофранківцям як зекономити на їжі, але не на здоров'ї
Поради
15:46, 17 червня 2015 р.

Поради іванофранківцям як зекономити на їжі, але не на здоров'ї

Поради

Здорове харчування коштує недешево? Називаючи продукти органічними, натуральними і так далі, на нашому бажанні бути здоровими часто заробляють виробники і маркетологи. І все ж знизити витрати на їжу, і при цьому зробити свій раціон корисніше можна.

Сайт 0342.ua підібрав для вас 10 способів як заощадити на їжі з користю для здоров'я.

Купуйте овочі та фрукти в їх сезон

Помідори та огірки в березні коштують набагато дорожче, ніж у червні, а тим більше в розпал сезону - у липні. Вирощені натуральним способом та ще й на грядці овочі не тільки смачніші, але й містять всі ті поживні речовини, про які так багато пишуть дієтологи. Так що не варто піддаватися спокусі і купувати, наприклад, абрикоси саме зараз - через місяць вони і подешевшають, і будуть більш м'ясистими, солодкими і смачними. Так що не варто поспішати! А от сезон полуниці вже завершується. Тому, якщо хочете поласувати ягодами, поспішайте на ринок!

Робіть домашні заготовки і заморозки

Поради іванофранківцям як зекономити на їжі, але не на здоров'ї, фото-1

Соління і варення вимагають сил, часу і вправності, але всі зусилля окупляться взимку. Заморожена чорниця в пирозі, компот з червоних ягід, малинове варення та овочеві брикети для супу, зроблені своїми руками в підсумку скоротять час приготування страв взимку і створять відчуття літа. У сезон продукти коштують дешевше, ніж магазинні заморожені суміші або консервація, і ви точно будете впевнені в тому, що їсте.

Готуйте вдома те, що зазвичай купуєте в магазині

Соуси, кондитерські вироби, буженина і шинка, безалкогольні напої - все це можна приготувати самостійно. Домашні торт або пиріг, ткемалі або майонез набагато смачніші, аніж магазинні. І до того ж обійдуться вам дешевше. А ще ви будете точно впевнені, що ніяких рослинних жирів, маргарину, яєчних порошків та інших «підсилювачів аромату і смаку» у цих продуктах немає.

Займайтеся полюванням чи збиранням 

Нехай архаїчні методи видобутку їжі - полювання, риболовля і збиральництво - змінилися роботою в офісах, але велосипедні прогулянки в лісі можуть обернутися повним кошиком малини або суниці, а тиждень у Карпатах - кілограмами грибів. Навіть якщо ви не бачите себе за збором чорниці, варто врахувати, що чим ближче продукт до місця збору, тим він дешевше. Так що сушені гриби в Яремче або Космачі будуть раз в 10 дешевші, ніж зібрані там же, але розфасовані і розставлені на полицях у магазині. А уявіть як зрадіє ваш чоловік, якщо ви з власної ініціативи відправите його на риболовлю...

Обзаведіться власними постачальниками на ринку

Ви ж все одно ходите туди кожні вихідні, тож що варто познайомитися з торговцями поближче, особливо з селянами, які з'являються на ринках тільки у вихідні. Ви, наприклад, створили на ринку попит на рукколу і базилік - тепер їх для вас вирощують спеціально, і коштують вони набагато дешевше ізраїльських. Смак і аромат у них - набагато яскравіше, ніж у розфасованих. У ще одного селянина купуйте м'ясо чи молочні продукти. Звісно, якщо ви впевнені у тому, що продавець порядний і не продаватиме людям м'ясо чи молоко нездорових тварин. Виходить дешевше, оскільки вони не проходять через ланцюжок перекупників міського базарчика.

Заохочуйте місцевого виробника

Поради іванофранківцям як зекономити на їжі, але не на здоров'ї, фото-2

У всьому світі набирає обертів тренд sustainability. Мова йде про продукти місцевого виробництва. Люди все частіше хочуть їсти те, що виросло і дозріло недалеко від будинку. Відніміть від ціни ізраїльської полуниці або китайських яблук витрати на транспортування і приплюсуйте їх користь (адже місцеві продукти зазвичай не вирощують за прискореними методам з використанням хімічних добрив). До того ж в сезон можна обзавестися чорною смородиною або тими ж яблуками безкоштовно, у саду.

Використовуйте субпродукти

Ціла курка коштує дешевше окремих її частин, з м'яса з голяшек вийдуть відмінні котлети, кілограм яловичої печінки коштує дешевше м'якоті, а юшку можна зварити з голів і кістяків лосося, що залишилися після розбирання туші на філе. До речі, на головах останнього зазвичай залишається багато м'якоті, якої вистачить на пару невеликих порцій. Так що уважніше дивіться на цінники і вибирайте не тільки найкрасивіші і апетитні шматочки.

Робіть оптові закупівлі

Упаковка з 10 пачок рису або гречки коштує дешевше, ніж ці ж крупи, куплені по кілограму. До того ж ціни на продукти харчування неухильно зростають. Тому-то цукор для консервації купувати краще восени - навесні він знову подорожчає. Робити великі запаси не варто: розраховуйте приблизно на півроку. Тоді й економія буде помітна, і продукти не залежаться і не зіпсуються.

Пробуйте нові продукти

Шпинат, брюссельська капуста, дайкон, чорна редька, селера - цей список можна продовжувати до безкінченності. Зазвичай такі продукти користуються обмеженим попитом: дієтологи стверджують, що люди схильні обмежуватися певним набором комбінованих продуктів і дуже рідко виходять за ці рамки. Таким чином, ми обмежуємо себе в кількості корисних речовин і формуємо «харчовий» бюджет. Пошук нових смаків може допомогти його зменшити.

Робіть заміни в рецептах

Можливо, це вимагає певної вправності, але в цілому міняти продукти можна на дешевші. І підмінити морського окуня - коропом, використовувати замість помідорів аличу і так далі. Тут є невеликі секрети: жирність і тип м'яса або риби повинні збігатися (вирізку міняти на курячу грудку, лопатку - на ніжки і т.д.). Що стосується овочів і фруктів, то головний критерій заміни - їх кислотність або солодкість, і водянистість. Тож без втрат можна замінити, наприклад, персики абрикосами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Івано-Франківськ #новини Івано-Франківська #економія #поради #їжа
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...