16:51, 11 вересня 2017 р.
Як уникнути отруєння грибами
Від початку року з отруєнням грибами до лікарів звертались шість разів. Зауважимо, що труїлися люди їстивними грибами, які неправильно готували або вживали сирими. Випадки отруєння зафіксували у Верховинському,Тисменицькому і Косівському районах.
Головне управління обласної Держпродспоживслужби нагадує, як правильно збирати гриби.
По-перше, збирайте тільки ті гриби, в яких ви впевнені, що вони їстівні. Якщо у вас виникли хоч якісь сумніви щодо гриба - лишіть його в лісі.
По-друге, не збирайте і не вживайте в їжу старі, червиві, ослизлі гриби.
По-третє, не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств та сміттєзвалищ.
Крім того, не вживайте грибів сирими, а перед вживанням зібрані гриби обов'язково термічно обробляйте : відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30-ти хвилин.
Також варто запам'ятати, що готові страви з грибів зберігаються в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби. Варто наголосити, що будь-яка заготівля грибів на зберігання робиться тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
Дітям до 6 років грибів не можна взагалі. Також від грибних страв варто відмовитися людям із захворюваннями травної системи, особам похилого віку, вагітним та жінкам у період лактації.
Якщо після споживання грибів ви відчули нездужання (слабкість, нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) викликайте "швидку". До приїзду лікарів промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна також зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Залишки грибів не викидайте - їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Читайте також:
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
11:23, 2 грудня
live comments feed...