Що готують українці на Різдво? ФОТО

7 січня православні українці відзначають Різдво Христове. Напередодні, у Святвечір, на святковий стіл прийнято подавати 12 пісних страв.  Саме 6 січня 40-денний різдвяний піст закінчується Святим вечором, під час якого сім'я збирається за Різдвяним столом для святкової вечері. Страви подаються все ще пісні, але вже дозволяється риба і олія.

1. Кутя – каша з обмолоту пшениці. В давнину крупу перебирала вся сім'я кілька вечорів. Цю кашу подають традиційно з маком і медом. Кутя – це головна традиційна страва Святвечора. За старих часів її готували частіше з пшениці, рідше з ячменю. Зерна товкли в ступці, але так, щоб не роздрібнити їх, а тільки здерти з них лушпиння.

Кутя на Святвечір - фото 217462
Кутя на Святвечір - фото 217462

Спочатку кутю готували з медом або ситою (розведеним медом). У пізніші часи в кутю стали додавати макове молоко (запарений і розтертий мак), родзинки, а також подрібнені горіхи й цукровий сироп.

2. Капусняк, заправлений олією і пшоном. Оскільки вечір напередодні Різдва все ще пісний, то капусняк готуємо не на м'ясний юшці, а на воді.

3. Вар чи узвар – компот із сушених фруктів: груш, яблук, слив і вишні. Узвар на Різдво традиційно готували до куті. Якщо кутя – господиня Різдвяної вечері, то узвар – господар.

Узвар на Святвечір  - фото 217463
Узвар на Святвечір - фото 217463

4. Горох, зварений до м'якості. Вважається, що бобові принесуть в будинок достаток. Також вони символізують вічну Божу весну – відродження після занепаду.

5. Пісний борщ з карасями і грибами. Перед приготуванням борщу на ніч замочіть у воді квасолю, а за годину до приготування – трохи намочіть сушені гриби.

6. Смажена риба. Риба особливо корисна тому, що в ній міститься багато фосфору, який бере активну участь в обміні речовин.

Риба на Святвечір  - фото 217465
Риба на Святвечір - фото 217465

7. Холодець з риби. Для кожного з нас заливне – страва-свято. Треба сказати, готувати її нескладно – всього-навсього потрібно вибрати правильну рибу та розлити все по формах.

8. Вареники зі сливами, грушами, капустою або картоплею. Тісто для вареників краще готувати з пшеничного борошна грубого помолу. До картоплі можна додати смажені білі гриби і цибулю.

9. Млинці або пампушки (до борщу). Пісні пампухи на воді готують саме на Святвечір. Це одна з давніх традиційних страв української національної кухні. Але ця дріжджова випічка є і в багатьох інших країнах світу.

Пампухи на Святвечір   - фото 217466
Пампухи на Святвечір - фото 217466

10. Каша пшоняна або гречана, приготована особливим способом.

11. Пісні пироги з капустою, сливами, грушами тощо. Випічка і страви з тіста символізують сонячну чоловічу енергію. Напечіть різних пирогів, нехай потроху.

12. Голубці (пісний варіант з овочами і крупами, часто з рисом, рідше з пшоном або гречкою). Голубці символічні однією своєю назвою: голуб – символ Божої гармонії і краси, миру і любові.

Голубці на Святвечір   - фото 217468
Голубці на Святвечір - фото 217468

Крім того, як варіант подавали й варену квасолю або боби з грибами та олією. Всі страви, які подавали на Святвечір, мали одну магічну функцію – забезпечити добробут у родині на цілий рік.

Читайте також:

Улюблені страви Жовтого Собаки. Що їсти у новорічну ніч?

Івано-Франківськ Івано-Франківськновини Святвечір страви меню
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати