• Головна
  • У Карпатах всохло 36 тис. га ялинників
14:20, 28 лютого 2018 р.

У Карпатах всохло 36 тис. га ялинників

З кожним роком санітарний стан лісів України погіршується.

Про це повідомив під час публічного звіту за 2017 рік начальник Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар, інформує прес-служба Івано-Франівського ОУЛМГ.

Причини – кліматичні зміни і антропогенний вплив.

«Площа всихання ялинників у Карпатському регіоні на сьогодні склала понад 36 тис. га. Активізувалось масове всихання соснових насаджень, особливо в Поліському регіоні. У 2017 році виявлено осередків активного всихання сосни на площі 120 тис. га», – повідомив Володимир Боднар.

Тому підготовлено обґрунтовані матеріали щодо внесення змін до Санітарних правил в лісах України стосовно забезпечення виконання санітарними рубками своєї основної мети – оздоровлення насаджень.

«Ми не маємо наміру, як зараз нам закидають «під виглядом боротьби з короїдом рубати здорові дерева». Це абсолютна нісенітниця! Нашим завданням є врятувати ліс для наших нащадків. Так, дійсно правда, що для того, щоб припинити поширення шкідників потрібно рубати не лише вже всохлі дерева, а й ті дерева, в які лише заселився короїд. Потім же на цих місцях висаджувати нові здорові дерева», - наголосив Володимир Бондар.

Він підкреслив, що необхідність проведення санітарних рубок, це не вигадка  лісівників – всі санітарно-оздоровчі заходи мають наукові обґрунтування.

«Я вкотре хочу апелювати до досвіду країн Європи у цьому питанні. Там лісівник йде попереду хвороби. І якщо він бачить, що крона дерева вже починає сохнути, то він одразу видаляє це дерево з лісу. Тим самим, не даючи заразити здорові дерева. Так, це вимушені заходи, але вони потрібні», - зазначив Володимир Бондар.

Читайте також:

Карпати із космосу: як змінився ліс за 26 років. ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Івано-Франківськ #новиниІвано-Франківська #ліс #всихання #вирубка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...