
08:25, 14 травня 2019 р.
Надійне джерело
Хліб небезпечний для здоров’я: медики пояснили чому

У всі часи відношення до хліба завжди було особливе, дбайливе.
В останні роки на прилавках магазинів став з’являтися хліб, який псується вже на наступний день. Купуючи буханку, покупець не знає, що в ній приховано. Справа в тому, що хліб має властивість «хворіти».
Про це повинні знати мірошники, пекарі, торгові підприємства і споживачі. Картопляна хвороба – найбільш поширене і небезпечне захворювання хліба. Вона вражає м’якуш пшеничного, а іноді і пшенично-житнього хліба. Вражений хліб спочатку втрачає свій природний смак і аромат, потім з’являється своєрідний запах, спочатку нагадує запах перестиглої дині або валеріани. У міру розвитку хвороби запах посилюється і набуває відтінок гниючих фруктів. М’якуш стає липким, при розломі спостерігаються певні слизові нитки, тому друга назва хвороби – «тягуча хвороба». Носій її – бактерія Bacillus subtilis, по-іншому – картопляна паличка. Її спори самі по собі нешкідливі, але при температурі близько 40 ° С, при наявності вологи, живильного середовища, зниженої кислотності вони починають перетворюватися в бактерії.
hleb3В житньому хлібі дані бактерії не розмножуються, тому що кислотність його значно вище, ніж пшеничного. Такий хліб можна їсти без побоювання. А ось температура м’якушки так званого білого хліба в печі буває часто нижче 120 ° С, навіть якщо хліб печуть при температурі 230-250 ° С. В таких умовах суперечки Bacillus subtilis залишаються живими і швидко розмножуються, тому для реалізації білого хліба встановлено граничний термін – не більше 24 годин з моменту виїмки з печі. Саме в таких часових рамках в хлібі якщо і з’являються бактерії, то в невеликій, що не є небезпечною для людини кількість.
Для заспокоєння можна сказати, що не тільки у нас, але і у всьому світі мільйони тонн зерна уражаються картопляною паличкою. Як вона потрапляє в хліб? З полів, разом з зерном, зараженим спорами Bacillus subtilis. Мірошники повинні стежити за якістю борошна шляхом пробної випічки і дослідження в мікробіологічній лабораторії. Там, де немає лабораторій, просто ріжуть пробну буханець, розглядають і нюхають. Чим довше хліб витримує натиск бактерій, тим він здоровіше. Буває, коли і доби не витримує. Якщо таке трапляється, необхідно все обладнання та інвентар, задіяні при приготуванні такого хліба, продезінфікувати оцтом і провести бактеріологічний контроль, а «хворий» хліб спалити – цього вимагає інструкція.
Профілактичні заходи щодо попередження розвитку картопляної (тягучою) хвороби пшеничного хліба зводяться до того, щоб створити несприятливі умови для розвитку цього мікроорганізму. Це своєчасне і правильне охолодження хліба після випічки, особливо в жарку пору року. Для цього в пекарнях необхідні складські та експедиційні
приміщення з ефективною вентиляціею, укладання гарячого хліба на дерев’яні гратчасті лотки на ребро в один ряд, витримка хліба після виїмки з печі в камерах для охолодження хліба протягом 2-3 годин. Не допускається продаж гарячого хліба в торговельній мережі, особливо в жарку пору року. Повинен строго дотримуватися технологічний процес. У літній період особлива увага повинна приділятися реалізації хліба та хлібобулочних виробів. Батони і булки повинні продаватися в охолодженому вигляді, температура в торговому залі не повинна бути вище 20 ° С, стелажі, полиці для складування продукції повинні оброблятися столовим оцтом. Необхідно інформувати покупців про необхідність дотримання правил зберігання та термінів використання хліба в домашніх умовах. Всі ці вимоги повинні виконуватися працівниками підприємств харчової промисловості, торгової мережі та підприємствами громадського харчування.
В якості рекомендації пропонуємо виконувати наступні вимоги при купівлі та використанні хлібобулочних виробів:
1. Купувати хліб і хлібобулочні вироби на підприємствах торгівлі, де створені умови для зберігання даної продукції (провітрюваних складськb[ приміщення[, торговельні зали з кондиціонуванням повітря, спеціально обладнані полки або вітрини для реалізації хліба, булок і батонів).
2. Не купуйте багато хліба про запас! Розраховувати обсяг продукції, що купується слід тільки на черговий прийом їжі.
3. Зберігати хлібобулочні вироби в тканинних ( «дихаючих») мішечках, а якщо температура повітря в квартирі вище 20 ° С, – то і в холодильниках.
4. Якщо на розрізі хліб (батон) викличе у вас сумнів – не їжте його, зверніться в магазин, де ви його купили.
5. Включати в раціон харчування в жаркий період року хліб борошна грубого помелу, який найменш схильний до ураження картоплянj. хворобj..
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Пол Ратт та Джек Блек вирішили власноруч перезняти культовий фільм. Про що буде нова “Анаконда” та чому всі її так чекають?
Новини компаній
15:00
23 грудня
1 Гбіт/с – новий стандарт швидкості Укртелеком
Новини компаній
11:00
23 грудня
10:04
23 грудня
Оголошення
20:29, 16 грудня
20:29, 16 грудня
20:29, 16 грудня
20:29, 16 грудня
11:05, 19 грудня
Коментарі