10 найцікавіших традиційних українських напоїв

Українських національних напоїв за старими народними рецептами налічується безліч. Роблячи огляд кожного з них, можна скласти цілу енциклопедію.

Ягоданка

Достеменно невідомо, коли з’явився цей напій, що прекрасно втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю (а пізніше – і свіжі) водою, а після цього додати цукор і дріжджі. В результаті вийшов схожий на квас, добре тонізуючий і освіжаючий напій.

Як приготувати: 1 кілограм будь-яких ягід (можна навіть яблука, груші, абрикоси тощо) попередньо перебрати і викласти у великий емальований або скляний посуд і залити 1 літром кип’яченої холодної води, а потім додати дріжджі (приблизно 15 грамів). Для прискорення процесу бродіння посуд з вмістом краще всього поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4–5 днів, після розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолоді.

Коли пити: оптимально подавати до обіду як аперитив.

Варенуха

Цей напій став відомий на лівому березі України ще в 16 столітті. Основний склад: міцний алкоголь (горілка або самогон), фрукти і прянощі.

Як приготувати: рецептів приготування варенухи існує безліч, тому пропорційну кількість інгредієнтів назвати складно. Беруться будь-які сушені фрукти, їх кладуть у глиняний посуд і доверху заливають горілкою. Не завадить ложка меду, стручок гострого перцю, кориця, гвоздика, імбир, але всього потроху. Зверху як кришка кладеться кірка житнього хліба, краї замазуються тістом для додання герметичності. Лишається поставити все це в духовку на слабкий вогонь і засікти час – 10–12 годин. Після витягнути і процідити через марлю отриманий напій. Пити можна як гарячим, так і холодним.

Коли пити: на свята і за великим бажанням.

Спотикач

Ця настоянка готується довго, але винагороджує за терпіння своїм чудовим смаком. Спотикач – це приготовлена на прянощах і горілці настоянка. З’явившись у 18 столітті, напій постійно удосконалювався і в 19 столітті досяг своїх найкращих смакових якостей.

Як приготувати: столова ложка ваніліну і тертого мускатного горіха змішується з половиною чайної ложки кориці, заливається літром горілки і настоюється два тижні. Після цього суміш проціджують, в отриману рідину всипають дві склянки цукру. Потім усе це ставиться на вогонь. Напій потрібно постійно помішувати, і як тільки він почне закипати – виключити, після чого накрити кришкою і дати охолонути.

Коли пити: під час вечері і в дружній компанії.

Узвар

Цей прохолодний напій – не що інше, як компот із сухофруктів, але різниця полягає в тому, що в узвар часто додають ще й мед, також його можна не варити, а настоювати. Узвар – неодмінний напій на Різдво та інші великі церковні свята вже більше двох століть.

Як приготувати: промиті сухофрукти заливаються водою, додається цукор або мед, і посудину ставлять на вогонь. Доводиться до кипіння і через пару хвилин знімається з вогню. Дати охолонути, налити в глечик і подати охолодженим.

Коли пити: на Різдво, у літню спеку і за бажанням.

Кисіль

Існує кілька різновидів цього стародавнього напою. В основному киселі відрізняються своєю консистенцією: від густого желе до напою. Кисіль хороший тим, що його можна приготувати майже з чого завгодно: фрукти, ягоди, ревінь або молоко.

Як приготувати: можна взяти, наприклад, чорницю і збити в блендері до однорідної маси. Отримане пюре вилити в киплячу воду і додати цілі ягоди. Туди ж всипати цукор і довести до кипіння. Далі додати крохмаль, розведений невеликою кількістю води, суміш знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Пити охолодженим.

Коли пити: оптимально – як третю страву після обіду, але можна і після вечері.

Сирівець

Відомий ще з часів Київської Русі. В 966 році князь Володимир розпорядився відсвяткувати перемогу над печенігами вживанням цього напою. Пізніше сирівець стали використовувати як заправку до окрошки і зеленого борщу. По суті, це хлібний квас, але без додавання цукру.

Як приготувати: у велику посудину (або дубову бочку) кладеться черствий житній хліб, всипається 4 склянки житнього борошна. Усе це заливається окропом. Посудину накривають кришкою і залишають на добу. Тим часом в окремому посуді дві склянки борошна змішують з водою, додають дріжджі і залишають також на добу. Потім ця опара додається в основну посудину-бочку, вимішується, доверху доливається вода. Зберігається бочка в прохолодному місці, через 3–4 дні сирівець готовий. По мірі вибирання продукту в бочку можна доливати воду.

Коли пити: у спеку і додавати в окрошку.

Сита

Сита (з наголосом на а) – це розведений водою мед, іноді відвар меду на воді. Мабуть, найдревніший солодкий напій: ще в кам’яному віці люди вживали мед диких бджіл, розводячи його водою. На Різдво ситою стали підсолоджувати кутю, а в Поліссі сита була окремою ритуальною стравою.

Як приготувати: в ідеалі береться сотовий прісний мед, кладеться в бочку і заливається окропом. У результаті мед розчиниться, а віск спливе. Отриману ситу необхідно процідити і охолодити. Напій готовий.

Коли пити: з метою профілактики простудних захворювань та за бажанням.

Ряжанка

Цей кисломолочний напій – не що інше, як йогурт, але без різних добавок. Його рецепт з’явився в Україні кілька сотень років тому: тоді змішувалося молоко і вершки, в результаті виходив різновид кислого молока.

Як приготувати: літр молока доводиться до кипіння, потім тримається на слабкому вогні протягом 1,5–2 годин. Після цього ємність з молоком ставлять у добре розігріту духовку без вогню приблизно на 2 години. Потім молоко має трохи охолонути, до нього додається 1–2 столові ложки сметани, ємність закутується теплим рушником і залишається до ранку. Після охолодити і можна пити.

Коли пити: у спеку (чудово втамовує спрагу) і з лікувально-профілактичною метою.

Медовуха

Цей напій бере свій початок з часів Київської Русі, особливого поширення набув на Західній Україні. З часом різновидів медовухи стало досить багато, в тому числі і з додаванням етилового спирту.

Як приготувати: у літрі кип’яченої води розчиняється 50 грамів меду, в отриману солодку воду додаються промиті родзинки для активізації бродіння. Ємність нещільно накривається кришкою і на дві доби залишається при кімнатній температурі. Потім процідити через марлю, розлити по пляшках і залишити в холодильнику на 2–3 місяці.

Коли пити: на свята.

Калинник

Вік цього напою обчислюється декількома сторіччями. В українському Поліссі знали безліч рецептів його приготування.

Як приготувати: на 4 літри води береться 1 кілограм калини. Ягоди перебрати, промити і покласти в ємність. 2,5 склянки цукру розчинити в окропі і залити калину. Ємність закривається і настоюється протягом тижня в прохолодному місці. Після напій проціджують і п’ють охолодженим.

Коли пити: з лікувально-профілактичною метою і для втамування спраги.

Як уже згадувалося вище, цей огляд – крапля в морі різноманітних напоїв, які готувалися в Україні впродовж багатьох століть. Познайомитися з іншими різновидами можна, безперервно подорожуючи по Закарпаттю, Волині, Галичині та інших областях, де старожили досі зберігають рецепти приготування різноманітних настоянок, наливок та інших цілющих напоїв.

Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
67 переглядів у жовтні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
В гості до Управління патрульної поліції в Івано-Франківський області завітали учні 6-го класу однієї зі шкіл міста. Приїхали дітлахи на екскурсію. Інспектори показали школярам свій другий дім, розповіли про те, як працюють, тренуються, показали своє спорядження та, звісно, патрульні автомобілі. Хлопці та дівчата задавали питання, цікавилися статистикою злочинів та як проходять чергування поліцейських, а також робили селфі на фоні патрульних авто. "Сподіва...
Кримінал
Міграційна служба Івано-Франківської області в примусовому порядку депортувала чоловіка котрий 9 років провів у в`язниці за скоєння особливо тяжких злочинів.  27-річного чоловіка Міграційна служба у примусовому порядку повернула в країну походження - у невизнану так звану ПМР ( Придністров'я). Його минуле - майже 9 років перебування в українській в'язниці за вчинення в Україні у складі злочинної групи вбивства, низки розбоїв і кваліфікованих майнових злочи...
Влада
Кабінетом міністрів визнав спроможними лише 10 територіальних громад, що дасть їм кращі фінансові можливості для розвитку інфраструктури. За даними пресслужби, уряд визнав спроможними 10 об’єднаних територіальних громад в 9 областях України. “Уряд визнав спроможними 10 об’єднаних територіальних громад із 66, в яких перші вибори депутатів та голів відбулись 30 червня 2019 року”, - йдеться в повідомленні. Це 10 ОТГ: Літинська ОТГ, Вінницька область Долинська...
Економіка
Уряд визначив 7 вокзалів, які планують передати у концесію. Ці вокзали щороку приносять компанії 405 мільйонів гривень збитків. У цей перелік увійшов Івано-Франківський залізничний вокзал. Про це повідомила заступниця міністра інфраструктури України Олександра Клітіна. «Узгоджено перелік залізничних вокзалів, що аналізуватимуться експертами Світового банку згідно з можливістю реалізації концесійних проєктів», — повідомила Клітіна. У концесію планують перед...
Різне
Поки що тільки пілотний проект графічного онлайн-відображення лісових рубок в Україні запускає Державне агентство лісових ресурсів України. Про це сказав генеральний директор ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» Віктор Мельниченко під час пресконференції «Новий рівень прозорості в Держлісагентстві: електронні лісорубні квитки та інтерактивна карта рубок онлайн», повідомляє Укрінформ.«Це графічне відображення рубок на карті України. Ми запус...
Спорт
Відоме російське видання “Советский спорт” присвятило історичній перемозі збірної України над Португалією у кваліфікації чемпіонату Європи-2020 першу шпальту свого свіжого номера. Водночас журналісти російського видання вирішили винести в заголовок фразу українською мовою: “Україна — це Європа!”, – пише obozrevatel. Нагадаємо, що 12 жовтня  збірна України здобула феєричну перемогу над чинним чемпіоном Європи – командою Португалії – 2:1. Голи Романа Яремчу...
Здоров'я
Науковці Івано-Франківського національного медичного університету взяли участь у конгресі Європейської Академії дерматології та венерології (EADV), який відбувся 9-13 жовтня в столиці Іспанії Мадриді. Загалом у події взяли участь понад 12 тисяч спеціалістів в галузі дерматовенерології з понад 100 країн світу. В ході конгресу прочитано понад 180 доповідей на різні наукові тематики, проведено дев’ять різновидів майстер класів, надано можливість послухати і о...
Суспільство
На Прикарпатті до туристичного проєкту "52 вікенди на Івано-Франківщині" на першому етапі долучилися 15 суб'єктів господарювання, які надають послуги внутрішнього туризму. Про це повідомив начальник відділу туризму та міжнародної технічної допомоги Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму й інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко на своїй сторінці в Facebook.  "Ми завершили перший етап підготовки реалізації ініціативи "5...
Суспільство
Щоб пізнати різні культури і традиції не треба їхати далеко. Вже цієї суботи пройде грандіозне свято різноманіття Фестиваль "Вулик культур" у Вигоді (Долинський район). На сцені можна буде почути й побачити легендарний грецький фольклорний ансамбль пісні і танцю "Сартанські самоцвіти". Талановиті представники грецької діаспори приїдуть аж з Маруполя, щоб принести подих стародавньої Еллади прикарпатцям.Ще одні запрошені гості - словаки з Закарпатської облас...
Новини по темі
Патріульна поліція показала франківським школярам свій другий дім
Стали відомі перші результати проєкту "52 вікенди на Івано-Франківщині"
У Вигоді відбудеться фестиваль різноманіття "Вулик культур"
Осінній ярмарок відбудеться на цих вихідних в Івано-Франківську
Долинянин став чемпіоном України зі Швидких Шахів серед чоловіків
Маленький Михайлик з Івано-Франківська потребує допомоги небайдужих
"Мами в декреті" , під такою назвою в Івано-Франківську презентували новий проєкт
У центрі міста франківців навчали, як запустити серце (ФОТО)
Івано-Франківська ОДА поглиблюватиме співпрацю з БО «БФ Карітас-Івано-Франківськ» УГКЦ
Воїн УПА з Прикарпаття відсвяткував дев’яностий ювілей (фото)