10 найцікавіших традиційних українських напоїв

Українських національних напоїв за старими народними рецептами налічується безліч. Роблячи огляд кожного з них, можна скласти цілу енциклопедію.

Ягоданка

Достеменно невідомо, коли з’явився цей напій, що прекрасно втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю (а пізніше – і свіжі) водою, а після цього додати цукор і дріжджі. В результаті вийшов схожий на квас, добре тонізуючий і освіжаючий напій.

Як приготувати: 1 кілограм будь-яких ягід (можна навіть яблука, груші, абрикоси тощо) попередньо перебрати і викласти у великий емальований або скляний посуд і залити 1 літром кип’яченої холодної води, а потім додати дріжджі (приблизно 15 грамів). Для прискорення процесу бродіння посуд з вмістом краще всього поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4–5 днів, після розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолоді.

Коли пити: оптимально подавати до обіду як аперитив.

Варенуха

Цей напій став відомий на лівому березі України ще в 16 столітті. Основний склад: міцний алкоголь (горілка або самогон), фрукти і прянощі.

Як приготувати: рецептів приготування варенухи існує безліч, тому пропорційну кількість інгредієнтів назвати складно. Беруться будь-які сушені фрукти, їх кладуть у глиняний посуд і доверху заливають горілкою. Не завадить ложка меду, стручок гострого перцю, кориця, гвоздика, імбир, але всього потроху. Зверху як кришка кладеться кірка житнього хліба, краї замазуються тістом для додання герметичності. Лишається поставити все це в духовку на слабкий вогонь і засікти час – 10–12 годин. Після витягнути і процідити через марлю отриманий напій. Пити можна як гарячим, так і холодним.

Коли пити: на свята і за великим бажанням.

Спотикач

Ця настоянка готується довго, але винагороджує за терпіння своїм чудовим смаком. Спотикач – це приготовлена на прянощах і горілці настоянка. З’явившись у 18 столітті, напій постійно удосконалювався і в 19 столітті досяг своїх найкращих смакових якостей.

Як приготувати: столова ложка ваніліну і тертого мускатного горіха змішується з половиною чайної ложки кориці, заливається літром горілки і настоюється два тижні. Після цього суміш проціджують, в отриману рідину всипають дві склянки цукру. Потім усе це ставиться на вогонь. Напій потрібно постійно помішувати, і як тільки він почне закипати – виключити, після чого накрити кришкою і дати охолонути.

Коли пити: під час вечері і в дружній компанії.

Узвар

Цей прохолодний напій – не що інше, як компот із сухофруктів, але різниця полягає в тому, що в узвар часто додають ще й мед, також його можна не варити, а настоювати. Узвар – неодмінний напій на Різдво та інші великі церковні свята вже більше двох століть.

Як приготувати: промиті сухофрукти заливаються водою, додається цукор або мед, і посудину ставлять на вогонь. Доводиться до кипіння і через пару хвилин знімається з вогню. Дати охолонути, налити в глечик і подати охолодженим.

Коли пити: на Різдво, у літню спеку і за бажанням.

Кисіль

Існує кілька різновидів цього стародавнього напою. В основному киселі відрізняються своєю консистенцією: від густого желе до напою. Кисіль хороший тим, що його можна приготувати майже з чого завгодно: фрукти, ягоди, ревінь або молоко.

Як приготувати: можна взяти, наприклад, чорницю і збити в блендері до однорідної маси. Отримане пюре вилити в киплячу воду і додати цілі ягоди. Туди ж всипати цукор і довести до кипіння. Далі додати крохмаль, розведений невеликою кількістю води, суміш знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Пити охолодженим.

Коли пити: оптимально – як третю страву після обіду, але можна і після вечері.

Сирівець

Відомий ще з часів Київської Русі. В 966 році князь Володимир розпорядився відсвяткувати перемогу над печенігами вживанням цього напою. Пізніше сирівець стали використовувати як заправку до окрошки і зеленого борщу. По суті, це хлібний квас, але без додавання цукру.

Як приготувати: у велику посудину (або дубову бочку) кладеться черствий житній хліб, всипається 4 склянки житнього борошна. Усе це заливається окропом. Посудину накривають кришкою і залишають на добу. Тим часом в окремому посуді дві склянки борошна змішують з водою, додають дріжджі і залишають також на добу. Потім ця опара додається в основну посудину-бочку, вимішується, доверху доливається вода. Зберігається бочка в прохолодному місці, через 3–4 дні сирівець готовий. По мірі вибирання продукту в бочку можна доливати воду.

Коли пити: у спеку і додавати в окрошку.

Сита

Сита (з наголосом на а) – це розведений водою мед, іноді відвар меду на воді. Мабуть, найдревніший солодкий напій: ще в кам’яному віці люди вживали мед диких бджіл, розводячи його водою. На Різдво ситою стали підсолоджувати кутю, а в Поліссі сита була окремою ритуальною стравою.

Як приготувати: в ідеалі береться сотовий прісний мед, кладеться в бочку і заливається окропом. У результаті мед розчиниться, а віск спливе. Отриману ситу необхідно процідити і охолодити. Напій готовий.

Коли пити: з метою профілактики простудних захворювань та за бажанням.

Ряжанка

Цей кисломолочний напій – не що інше, як йогурт, але без різних добавок. Його рецепт з’явився в Україні кілька сотень років тому: тоді змішувалося молоко і вершки, в результаті виходив різновид кислого молока.

Як приготувати: літр молока доводиться до кипіння, потім тримається на слабкому вогні протягом 1,5–2 годин. Після цього ємність з молоком ставлять у добре розігріту духовку без вогню приблизно на 2 години. Потім молоко має трохи охолонути, до нього додається 1–2 столові ложки сметани, ємність закутується теплим рушником і залишається до ранку. Після охолодити і можна пити.

Коли пити: у спеку (чудово втамовує спрагу) і з лікувально-профілактичною метою.

Медовуха

Цей напій бере свій початок з часів Київської Русі, особливого поширення набув на Західній Україні. З часом різновидів медовухи стало досить багато, в тому числі і з додаванням етилового спирту.

Як приготувати: у літрі кип’яченої води розчиняється 50 грамів меду, в отриману солодку воду додаються промиті родзинки для активізації бродіння. Ємність нещільно накривається кришкою і на дві доби залишається при кімнатній температурі. Потім процідити через марлю, розлити по пляшках і залишити в холодильнику на 2–3 місяці.

Коли пити: на свята.

Калинник

Вік цього напою обчислюється декількома сторіччями. В українському Поліссі знали безліч рецептів його приготування.

Як приготувати: на 4 літри води береться 1 кілограм калини. Ягоди перебрати, промити і покласти в ємність. 2,5 склянки цукру розчинити в окропі і залити калину. Ємність закривається і настоюється протягом тижня в прохолодному місці. Після напій проціджують і п’ють охолодженим.

Коли пити: з лікувально-профілактичною метою і для втамування спраги.

Як уже згадувалося вище, цей огляд – крапля в морі різноманітних напоїв, які готувалися в Україні впродовж багатьох століть. Познайомитися з іншими різновидами можна, безперервно подорожуючи по Закарпаттю, Волині, Галичині та інших областях, де старожили досі зберігають рецепти приготування різноманітних настоянок, наливок та інших цілющих напоїв.

Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
65 переглядів у липні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Культура
18 липня, у Коломиї відбудеться історична подія – відкриття унікальної дзвіниці з карильйоном біля церкви св. Йосафата, яку збудував за ініціативи Андрія Іванчука БФ "Покуття".   Про це повідомляє “Дзеркало медіа“. Урочисте відкриття дзвіниці розпочнеться о 18.30 год. – коломияни і гості міста вперше почують, як звучить карильйо. Освятять дзвіницю 3 серпня – на захід очікують приїзду Глави УГКЦ Святослава Шевчука. А 19 липня о 9 год. відбудеться подячна лі...
Осяяні талантом
Перукаря, який створює зачіски можна прирівняти до скульптора, що своїми руками створює неймовірні творіння, які захоплюють своєю красою з першого погляду. Такою людиною в даний час можна з упевненістю назвати Ольгу Загаровскую, тому що вона є одним з кращих перукарів України. 18 років успішно працює в б'юті індустрії, має свій власний салон краси, хоча спочатку набула педагогічну освіту, яка зараз є зовсім не зайвою у викладанні перукарського мистецтва мо...
Культура
«Різьблені двері в старих будинках — те, що варто берегти»  З 2016 року в Івано-Франківську почався громадський рух із відновлення історичної спадщини, який називається «Франківськ, який треба берегти». Його започаткувала громадська активістка Марія Козакевич. Крім того, є ще кілька ініціатив зі збереження спадщини міста, серед яких проект Благодійного фонду Олександра Шевченка та Інституту розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" з реставрації старовинних...
Суспільство
17 липня з нагоди прийняття Декларації про державний суверенітет України франківці багатолюдною ходою пройшли середмістям.  Під музичний супровід, з велетенсьтким синьо-жовтим прапором в руках та патріотичними гаслами люди пройшли від пам'ятника Івану-Франку до Вічевого майдану, пише Бліц-Інфо. Як зауважив під час вітального слова свободівець, учасник АТО Руслан Кошулинський, з кожним візитом він помічає приємні зміни в нашому місті. "Мені як львів'янину,...
Спорт
Особливістю турніру стало те, що у змаганнях поряд з досвідченими стронґменами брали участь і місцеві сміливці. Вони виконували ті самі вправи, але в дещо спрощеному варіанті.  Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив міський голова Руслан Марцінків.  “Місцевих Котигорошків нагородили грамотами, медалями та шоколадом для відновлення сил. Особливо активними були юні мешканці села”, – пише мер.
Суспільство
В Івано-Франківську орудують недобросовісні комп'ютерні майстри. Оголошення про такі послуги нині можна побачити практично по цілому місту. В оголошеннях нібито фахівець пропонує повністю навести лад з комп’ютером. Ще й не за великі гроші та зі знижками. На фото – відомий американський актор Дженсен Еклз, йдеться в сюжеті “Каналу 402“, пише Курс.  Франківчанка Вікторія Мартиненко – одна із тих, хто скористався послугами горе-майстра. Її 77-річна мама зател...
Кримінал
Прокуратура Івано-Франківською місцевою прокуратурою підтримано публічне обвинувачення у кримінальному провадженні щодо вчинення 64-річним мешканцем Прикарпаття ряду злочинів. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Івано-Франківської області. Встановлено, що вищевказаний зловмисник у 2017 році, перебуваючи в одному із закладів міста Івано-Франківська, будучи в стані алкогольного сп’яніння, вчинив словесний конфлікт із двома місцевими жителями. Вході кон...
Пригоди
Сигнал «Тривога» спрацював в одному з охоронюваних магазинів на вулиці Шеремети. До нього за лічені хвилини прибув наряд, повідомляють в Управлінні поліції охорони. На місці події правоохоронцям вказали на особу, яка намагається винести із крамниці неоплачений товар на загальну суму близько 170 гривень. Невідому затримали, нею виявилась 15-річна жителька одного із прилеглих сіл Івано-Франківська. До магазину негайно була викликана мама неповнолітньої, а т...
Культура
Сьогодні, 17 липня, в Івано-Франківську розповіли про проведення міжнародного фестивалю “Меди Прикарпаття-2019”. Фестиваль розпочнеться у п’ятницю, 19 липня, і закінчиться у неділю, 20 липня. У рамках заходу відбудеться ярмарок меду, концерти, майстеркласи та семінари. Закінчиться фестиваль концертами від дітей, виспупами Олесі Пасічняк та гурту “Будьмо”, повідомляє Галицький кореспондент. “Ми запрошуємо всіх франківців і гостей міста на фестиваль. Дякуємо...
Новини по темі
Франківчани відзначили річницю Декларації про суверенітет велелюдною ходою
У Франківську орудують недобросовісні комп'ютерні майстри
Поліція Франківщини розшукала водія, який насмерть збив пішохода та втік
Прикарпаття відвідала віце-прем’єр-міністер з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України
До Дня Незалежності у Франківськ надійде перша партія білоруських тролейбусів.
Прикарпатцям відключать газ, якщо ті не укладуть угоди про обслуговування мереж
Дітей загиблих атовців із Франківська відправляють на відпочинок до Португалії
На Прикарпатті АТОвець створив страусину ферму. (фото)
Півтори тисячі прикарпатців живуть в аварійних будинках
Українська Повстанська Армія в картинках. ІНФОГРАФІКА