• Головна
  • Чим шкідливий чай: 6 несподіваних висновків вчених
18:30, 21 серпня 2019 р.

Чим шкідливий чай: 6 несподіваних висновків вчених

Чим шкідливий чай: 6 несподіваних висновків вчених

В користь чаю мало хто сумнівається: мільярди азіатів, які вживають це гаряче питво протягом тисячоліть, не можуть помилятися.

Чай чудово втамовує спрагу і бадьорить, знижує рівень холестерину і нормалізує роботу серцево-судинної системи, уповільнює старіння і навіть робить розумнішим.

Однак велика кількість плюсів зовсім не виключає мінусів.

1. Гарячий чай може викликати кровотечу

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐаÑÑÑий Ñай може викликаÑи кÑовоÑеÑÑ

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐаÑÑÑий Ñай може викликаÑи кÑовоÑеÑÑ

Британський отоларинголог і пластичний хірург Генрі Шарп (Henry Sharpe) вважає, що звичка пити гарячий чай може погано позначитися на судинах носоглотки. Пара з чашки змушує їх розширюватися і нерідко провокує носові кровотечі.

Крім того, існує версія, що гарячий чай може збільшити ризик розвитку раку стравоходу. На щастя, з нею згодні не всі.

У будь-якому випадку оптимальною температурою напою вважаються 50-60 ° С. Щоб досягти ідеалу, чашці зі свіжозавареним питвом досить постояти 5-7 хвилин при кімнатній температурі.

2. Занадто міцний чай руйнує зуби і кістки

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐанадÑо мÑÑний Ñай ÑÑйнÑÑ Ð·Ñби Ñ ÐºÑÑÑки

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐанадÑо мÑÑний Ñай ÑÑйнÑÑ Ð·Ñби Ñ ÐºÑÑÑки

The New England Journal of Medicine опублікував історії кількох пацієнтів, які постраждали від звички пити занадто міцний напій. Так, примітний випадок 47-річної жінки, протягом 17 років щодня пригощає чаєм, завареним з 100-150 пакетиків. За відносно короткий термін вона втратила практично всі зуби і придбала зайву крихкість кісток. Це симптоми скелетного флюорозу. Його викликає накопичення в кістках фтору, що надходить в тому числі з міцного чаю.

Зрозуміло, що стільки міцного чаю не кожен зможе випити, проте пам’ятати про міру все-таки варто. Дієтологи рекомендують вживати не більше 4-5 чашок в день.

3. Чай може містити важкі метали

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ Ð§Ð¸Ð¼ ÑкÑдливий Ñай

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ Ð§Ð¸Ð¼ ÑкÑдливий Ñай

У 2013 році канадський Journal of Toxicology опублікував результати дослідження великої кількості зразків пакетованого чаю з різних регіонів планети.

Токсикологи виявили в зразках важкі метали, зокрема свинець, алюміній, миш’як і кадмій. Передбачається, що метали потрапляють в чайне листя через забруднення грунту: нерідко плантації розташовуються, наприклад, поруч з неекологічними вугільними електростанціями.

Концентрація металів в напої залежить від часу заварювання. Якщо пакетик знаходиться у воді 15-17 хвилин, рівень токсичних речовин піднімається до небезпечного (наприклад, в деяких зразках концентрація алюмінію склала до 11 449 мкг / л при допустимому денному максимумі в 7 000 мкг / л).

Вчені зробили висновок: чим довше заварюється чай, тим більше всякої гидоти вимивається з листя в воду. Тому не варто настоювати напій довше 3 хвилин.

Ще один варіант – віддавати перевагу білому чаю. Його листя зривають зовсім молодими, а значить, вони не встигають накопичити в собі критичну дозу важких металів.

4. Іноді чай шкідливий для печінки

ÐоÑожее изобÑажение

ÐоÑожее изобÑажение

Трав’яні чаї нерідко накопичують в собі піролізидинові алкалоїди – токсини, що виробляються деякими видами квітучих рослин.

Ці токсини негативно впливають на організм в цілому, але основний їх мішенню є печінка Toxicity and metabolism of pyrrolizidine alkaloids. У 2015 році американський журнал Food Chemistry опублікував результати дослідження 44 зразків трав’яних чаїв, призначених для немовлят, вагітних і жінок, що годують. Вчені виявили піролізидинові алкалоїди в 86% зразків.

В принципі, доза токсинів, яку реально отримати з чаю (при помірному його вживанні, природня), для дорослої людини практично безпечна. З немовлятами, а також вагітним і годуючим жінкам ситуація інша. Через низький ваги тіла немовля і тим більше ще не народжений малюк більш уразливій для токсинів, які потрапляють до них від матері.

5. Вживання чаю після їжі може привести до нестачі заліза

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐÐ¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð½Ñ ÑÐ°Ñ Ð¿ÑÑÐ»Ñ ÑÐ¶Ñ Ð¼Ð¾Ð¶Ðµ пÑивеÑÑи до неÑÑаÑÑ Ð·Ð°Ð»Ñза

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐÐ¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð½Ñ ÑÐ°Ñ Ð¿ÑÑÐ»Ñ ÑÐ¶Ñ Ð¼Ð¾Ð¶Ðµ пÑивеÑÑи до неÑÑаÑÑ Ð·Ð°Ð»Ñза

Дослідження, проведені в Каліфорнійському університеті в 2011 році, довели чай «пов’язує» потрапивши з їжею залізо, значно погіршуючи його поглинання організмом. Якщо регулярно пити чай після їжі, можна допитися до залозистого дефіциту, що загрожує неприємними наслідками: від погіршення стану шкіри, волосся, млявості до залізодефіцитної анемії, розбиратися з якою доведеться разом з лікарем.

Тому медики рекомендують запивати улюбленим напоєм сніданок, обід або вечерю. До чаювання має пройти хоча б 20 хвилин.

6. Чай провокує безсоння

ÐоÑожее изобÑажение

ÐоÑожее изобÑажение

Винні в цьому кофеїн і ароматичні речовини, за які ми, власне, чай і любимо. Тонізуючий ефект напою має фізіологічну основу: пульс частішає, кровотік прискорюється, наднирники виділяють більше адреналіну, центральна нервова система і головний мозок приходять у збудження… Вранці або в розпал трудового дня чай – просто знахідка!

А от увечері чайне перезбудження може перебити вам весь сон. Якщо вже дуже хочеться чайку на ніч, краще обмежитися трав’яними напоями, вміст кофеїну в яких знижено в порівнянні з чорним і особливо зеленим чаєм.

Користь чаю

Та незважаючи на це, багато людей щодня п'ють чай знаючи і його користь. В Японії навіть у наші дні чай вважають панацеєю, яка зцілює хвороби і продовжує життя.

Чорний чай. Амінокислота L-теанін у складі чорного чаю стимулює мозкову активність, покращує пам'ять, відповідає за розслаблений стан вашого організму. Після чашки міцного напою у вас загостриться уважність, і ви зможете сконцентруватися на важливих деталях у роботі.

Зелений чай. У складі зеленого чаю – 500 хімічних речовин, 450 мінералів, сотні вітамінів і поліфенолів. Користь цього напою складно переоцінити. А ще чай добре спалює калорії, зміцнює серцево-судинну систему і покращує обмін речовин.

ПуерХоча у цього чаю і запах, і смак специфічні, проте він нормалізує вміст холестерину і цукру в крові, знижує кислотність.

Улун.У складі улунів – понад 400 корисних речовин. Цей чай – рекордсмен за вмістом антиоксидантів. Якщо питимете його щодня, ваш імунітет стане міцним, як скеля. Кальцій, залізо, магній, цинк сприяють поліпшенню стану шкіри, волосся і нігтів, а флавоноїди прискорюють обмін речовин і виводять токсини з організму.

Білий чай.Білий чай найменше страждає від рук фермерів. Термічно його зовсім не обробляють, а значить, він містить величезну кількість корисних речовин. Вітаміни С, В1, Р, ефірні масла, кофеїн, антиоксиданти допоможуть вам бути в прекрасній формі. Приємний бонус – фантастичний смак білого чаю. Фруктово-квітковий післясмак змусить ваші рецептори танцювати лезгинку від задоволення.

 Читайте також:Вчені назвали список продуктів - «борців» з онкозахворюваннями

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#здоров'я #чай #користь #шкода
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...