• Головна
  • Сир по-швейцарськи варять на Прикарпатті селяни, що об'єдналися у кооператив
07:21, 12 березня 2020 р.
Надійне джерело

Сир по-швейцарськи варять на Прикарпатті селяни, що об'єдналися у кооператив

Сир по-швейцарськи варять на Прикарпатті селяни, що об'єдналися у кооператив

Голова кооперативу Олег Журавінський.

Кооператив об'єднав громаду та дав надію на розвиток

Тут діє сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Еком", який об'єднав 43 селян, пише Голос України.

Голова кооперативу Олег Журавінський майже десять років працював бригадиром, агрономом у місцевому колгоспі. Раніше тут був молокопункт. Та їхати за невеликою кількістю сировини заготівельникам невигідно. Й селяни-одноосібники залишилися за бортом. 

"У 2012-му тодішній сільський голова Олег Нагірняк запропонував мені створити заготівельний кооператив. Якраз Західно-Український ресурсний центр оголосив конкурс проектів за програмою "Розвиток молочного бізнесу в Україні", що реалізувався за підтримки уряду Канади та фонду Чарльза Стюарта Мотта. Завдяки перемозі взяли участь у другому етапі, розробивши бізнес-план "Чесниківський сир". Отримали кошти на спеціалізоване обладнання для сироваріння. Відновили стару молочарню", - розповідає Журавінський. 

Сімейні ферми отримали доїльні апарати. Члени кооперативу розчистили територію старого пасовища від чагарників, засіяли спеціальною травою, витривалою до засухи. Є тут пересувна доїльна установка. За проєктні кошти обладнали електропастухом, мають власну свердловину для напування худоби. Зручно, бо корови перебувають тут протягом сезону. Господарі приходять подоїти - та й спокій. 

Завдяки участі в державних програмах "Еком" отримав холодильні установки, а також часткову компенсацію на придбання автомобіля для доставки молока. 

Спочатку раділи з того, що постачають молокопродукцію в місцеві крамниці та соціальні заклади. Коли ж сировини стало багато, треба було шукати шляхи для її переробки. Вирішили виготовляти тверді сири. То з якихось журналів, то через Інтернет рецепти вишукували. Та все якось не те. 

Олег Журавінський домовлявся про приїзд фахівця-сировара з Нідерландів. Знайшов аж зі Швейцарії - Норберта Буррі. Іноземець спочатку працював як волонтер. Тепер приїжджає регулярно, дає фахові рекомендації. Якраз має навідатися, щоби впровадити новий сорт сиру. 

Реалізують твердий сир здебільшого в Рогатинському районі. Великою підмогою є ярмарки та фестивалі. Зареєстрували логотип "Чесниківський сир". Члени кооперативу навчаються, випробовують, удосконалюють процес. Мають авторські розробки. Приміром, сир із чорнушкою виробляється винятково в "Екомі". Він з ароматною пікантною добавкою - чорним кмином, або чорнушкою - по-місцевому. 

"Заготовляємо молоко в нашому селі та Лучинцях, до 300 л за добу. Платимо по 10 грн за літр. Ніби й багато. Але, на прикрість, корів за рік поменшало. Причина в тому, що утримують худобу здебільшого пенсіонери. Поки здорові - дають собі раду. На випадок недуги треба коштів. І пускають під ніж годувальницю... Тим-то зацікавлені в розвитку бізнесу, щоб дати односельцям підтримку. Якраз розширюємося, вдосконалюємо виробництво. Проводимо дегустації. Чесники мають географічні та історичні принади. Тож і туристичний потенціал є", - каже Журавінський. 

Приклад Чесників став знаковим для області. 

Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття спільно з департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації всіляко пропагують підприємництво в селах. Організовують виїзди для журналістів та всіх охочих, щоб показати успішні приклади розвитку бізнесу. Наприкінці березня мають намір на базі "Екому" організувати семінар для власників сімейних ферм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини #прикарпаття #чесники #кооператив #сир #Чесниківський сир #сир по-швейцарськи
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...