17:22, 6 березня 2022 р.
Надійне джерело
Як безпечно організувати харчування біженців та тероборони?
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги основні рекомендації щодо забезпечення санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці для організації харчування біженців, тимчасово переміщених осіб та членів територіальної оборони.
Харчоблоки слід розташовувати на базі закладів громадського харчування: шкіл, садочків, їдальнь, кафе, ресторанів тощо. Харчоблок рекомендовано забезпечити холодною та гарячою протічною водою гарантованої якості.
Харчоблок має бути забезпечений:
- технологічним обладнанням: плитою, електром’ясорубкою, духовою шафою, овочерізкою, розробними столами з гігієнічним покриттям;
- холодильним обладнанням (холодильниками, морозильними камерами);
- столовим і кухонним посудом в достатній кількості;
- розробним інвентарем: ножами та дошками, маркованими відповідно до призначення.
Готові харчові продукти мають виготовлятись із сировини, без видимих ознак псування та незакінченим терміном придатності. Крім того, обов’язкова наявність на харчоблоці миючих та дезінфікуючих середників
Необхідно дотримуватись технології приготування їжі та поточності технологічного процесу. Слід уникати перехресту потоків готової продукції та сировини. Слід дотримуватись особистої гігієни, добре мити руки з милом в теплій проточній воді. Руки мають бути вільні від прикрас.
Кухарів рекомендовано забезпечити чистим спецодягом, одноразовими рукавичками. Готувати продукти із запасом не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин
Після використання столовий посуд необхідно продезінфікувати (15 хв. кип’ятити у 2% розчині соди, замочити в 0,5% розчині хлорного вапна, хлораміну на 1 год.) Намагайтеся не готувати складні багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо).
При приготуванні їжі надавайте перевагу стравам з максимально можливою термічною обробкою. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені. До приготування їжі бажано залучати кухарів з базовою освітою, які мають практичний досвід роботи та пройдений медичний огляд.
Харчоблок необхідно утримувати в чистоті, суворо дотримуватись санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму.
Читайте також: На Долинщині шукають житло для жінок та дітей: ворог залишив їх без даху над головою.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
10:28, 9 грудня
15:56, 30 листопада
1
11:23, 2 грудня
46
07:59, 29 листопада
6
live comments feed...