Український шоколад з січня повинен відповідати європейським нормам

Нові вимоги до якості українського шоколаду відповідно до європейських норм і стандартів набудуть чиноості з 1 січня 2018 року і будуть обов’язковими до виконання всіма вітчизняними виробниками, повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час прес-конференції в Києві.

«Коли ми говоримо про шоколад і вимоги до його якості та безпеки, зрозуміло, що потрібно починати говорити про вимоги до какао-бобів і того, як вони обробляються та імпортуються в Україну. Тому наказ, який був підписаний ще в 2016 році і набуває чинності з 1 січня 2018 року, дійсно створює для наших споживачів і виробників нове поле, навіть трохи формує і змінює його щодо європейських стандартів», – сказала вона.

Трофімцева зазначила, що згідно з європейськими нормами, «шоколадом» може називатися тільки той продукт, який містить не менше 35% какао-продуктів. Так, в молочному шоколаді повинно міститися не менше 25% какао-продуктів і не менше 14% молочних продуктів, а в білому шоколаді – не менше 20% какао-масла та 14% молочних продуктів. При цьому шоколадні цукерки з начинкою повинні містити не менше 25% шоколаду.

Крім того, за даними Трофімцевої, згідно з європейськими нормами, виробникам забороняється додавати в шоколадні вироби ароматизатори, що імітують запах шоколаду або молочних продуктів. При цьому дозволяється додавання деяких видів рослинних олій. Однак Трофімцева підкреслила, що в такому разі виробники зобов’язані поінформувати споживачів про такі добавки на упаковці виробу.

Заступник міністра зазначила, що імплементація європейських стандартів сприятиме підвищенню якості українського продукту. А це, в свою чергу, призведе до збільшення експорту цього продукту в ЄС і формування чесного і конкурентного середовища, оскільки до всіх гравців ринку будуть застосовуватись однакові вимоги.

Джерело

Читайте також: Районний центр на Прикарпатті виграв грант ЄС на понад півмільйона євро