"Як ви можете пити кров мертвих помідорів?" - запитувала одна дівчинка у відомій байці.

Діти так люблять соки, тому ми точно не можемо оминути цю тему на нашому новому заході про напої! І хоч ми вже не раз піднімали питання корисності соків, та хочемо ще раз дати вам чітку відповідь від експерта.

Чи корисний фруктовий сік? 

Колись вважалося, що соки — невід'ємна частина збалансованого харчування. У тому числі й у дітей.

Особливо після того, як в більшості західних країн в продажу стали домінувати соки натурального походження з мінімальними добавками харчових хімікатів, а то і зовсім без них.

Однак в останнє десятиліття по соках було завдано важкого удару. Численні дослідження стали показувати, що соки можуть бути небезпечні для дітей, які вживають їх у надлишку. В першу чергу, через цукор (який зустрічається навіть у найнатуральніших соках) і надлишок калорій.

У 2017 році Американська асоціація педіатрів опублікувала рекомендації, згідно з якими немає сенсу давати соки немовлятам до одного року. А дітям старше варто обмежувати вживання соків, оскільки це веде до набору зайвої ваги і руйнування зубів, йшлося у звіті.

Таким чином, американські педіатри не забороняють, але і не рекомендують захоплюватися соками, навіть такими як апельсиновий, яблучний і виноградний, які традиційно вважаються корисними для дітей.

На думку ряду дослідників, які продовжують займатися темою соків в дитячому харчуванні, проблема тут набагато ширше, ніж цукор і калорії.

Сік не є корисним, тому що при його приготуванні руйнуються харчові волокна і поживна цінність втрачається. Яблуко і яблучний сік зовсім різні речі. Яблучний сік - це розчин фруктози у воді. Там немає харчових волокон, тому сік треба обмежувати до 1 склянки на день.

Безумовно, варто обмежувати цукор, і не отримувати зайві калорії, які дитина потім не спалить, каже американський педіатр Ванда АБРО з Дитячого госпіталю Морган Стенлі в Нью-Йорку. Але набагато більша проблема пов’язана не з самими соками, а з тим, замість чого вони п’ються.

Зокрема, багато батьків чомусь вважають, що соки корисніші за ті фрукти, з яких вони зроблені. Тотбто краще дати дитині склянку апельсинового або яблучного соку, ніж змушувати її їсти апельсин або гризти яблуко.

Насправді це не так, стверджує Абро, і констатує, що для дітей фрукти корисніші.

Вся справа в тому, що хоча соки містять ті ж вітаміни і натуральний цукор, що є у фруктах, у них немає клітковини, яка сприяє травленню і перетворює ті ж яблука і апельсини на відмінні снеки, пояснює педіатр.

Як наслідок, соки насичуютб меншою мірою, ніж фрукти, і ними легше зловжити — адже дитина не наїдається соками і може пити їх майже без зупинки. Таким чином, вона споживає велику дозу цукру, що веде до набору зайвої ваги. Та й на дитячі зуби соки чинять не найкращий вплив. Знову ж таки -через цукор.

Метт Хаймер, педіатр з Дитячого госпіталю штату Колорадо, впевнений, що навіть консервовані або заморожені фрукти набагато корисніші за сік. Тільки щоб у них не було підсолоджувачів, уточнює він.

Абро уточнює, що все вищесказане не має вести до тотальної заборони соків для дітей. Соки смачні та нешкідливі в невеликих дозах. Тому якщо ваша дитина буде час від часу випивати склянку соку, нічого страшного не трапиться.

Головне, щоб це були саме соки, а не солодкі напої «на основі соків», підкреслюють педіатри.

Американська асоціація педіатрів рекомендує обмежувати сік для дітей в таких дозах:

 — ніякого соку для немовлят до 1 року;

 — не більше 100 г соку на день для дітей до 4 років;

 — не більше 150 г соку на день для дітей до 6 років;

 — не більше 200 г соку на день для дітей від 6 років.

У будь-якому випадку, медики рекомендують давати дітям сік тільки з чашок, ні в якому разі не через трубочку або з пляшки. Це знижує ризик руйнування зубів.

І справа не тільки в цукрі. За словами австралійського дитячого стоматолога Девіда Ментон, кислота, що міститься в багатьох фруктових соках руйнує зубну емаль.

У рекомендаціях американських педіатрів також присутня цілком проста ієрархія корисних соків для дітей.

 — Морквяний, гранатовий і томатний соки — підвищують рівень гемоглобіну і багаті на вітамін С

 — Яблучний, апельсиновий і грушевий сік корисні для роботи серця й імунної системи

 — Персиковий сік корисний для травлення.