Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай бактерії чи віруси потрапляють в організм із зараженою їжею чи водою. Діагноз може поставити лікар після проведення мікробіологічних аналізів.

Росту захворюваності сприяють погана якість питної води, що дуже часто спостерігається після повеней та улітку в жарку пору.

Факторами передачі гострих кишкових інфекцій можуть бути не тільки неякісна питна вода, але й неякісні харчові продукти, зауважує лікар:

"Найчастіше це м’ясопродукти (кобваси, паштети, копченості, фарші, котлети, холодці, зельць), молопродукти (молоко, сметана, сир, кефір), рибопродукти (риба копчена, в’ялена, рибний фарш) і немита зелень. Частина цих складових присутні у вуличній їжі, яка є частим збудником різних захворювань. Тому остерігайтеся такої їжі".

Щодо симптомів гострих кишкових інфекцій, то у хворого з’являється загальна слабість, в’ялість, нудота, блювання, біль в шлунково-кишковому тракті, частий рідкий стілець, підвищена температура тіла. У таких випадках лікар-епідеміолог закликає звертатись до лікаря, а не займатись самолікуванням.

Лікарі попереджають, що гострі кишкові інфекції можуть передаватися від хворої до здорової людини. Тому важливо обмежити контакт з хворим і дотримуватися правил особистої гігієн. А ще важливо дотримуватися правил під час купівлі, приготуванні та вживанні харчових продуктів, умов та термінів їх зберігання.

Основні правила щодо попередження гострих кишкових інфекцій:

— Не купуйте продукти харчування з рук приватних осіб (молоко, сметану, сир та інші), адже вони  стають факторами передачі кишкових інфекцій. Про це часто вказують хворі, які знаходилися на лікуванні в інфекційному відділенні районної лікарні;

— Не вживайте продукти харчування, напоїв, терміни придатності яких минув. Купуючи продукти харчування, слід перевіряти терміни їх придатності;

— Для  пиття використовуйте воду водопровідну або криничну, яку перед вживанням слід прокип’ятити. Це дає гарантію, що всі мікроби та віруси загинуть;

— Перед споживанням овочів, фруктів, ягід, їх необхідно добре промити кип’яченою водою декілька разів. Це забезпечить безпечне споживання і збагатить організм людини вітамінами;

— Якщо мандруєте у гори, на річку чи ліс не беріть продукти харчування, які швидко псуються (ковбаси, молочні вироби, кулінарні вироби та інші). Беріть із собою продукти харчування герметично закриті разового вживання;

— Якщо харчуєтеся у лісі, на пляжі, у дорозі слід уникати контакту продуктів харчування із землею, піском, брудних поверхонь. Для цього слід передбачити місце  прийому їжі;

— Звичайно не забувайте про чистоту рук. Їх треба мити якнайчастіше, а особливо при приготуванні страв, перед прийомом їжі та після відвідуванні туалету. Брудні руки стають причиною забруднення продуктів харування різного виду мікробами, які інтенсивно розмножуються в них і викликають розлади кишківника.

— У літній період купатися необхідно у офіційно відведених місцях, де є нагляд за територією та наявний біотуалет.