Вибрати кращий кавун не так вже просто. Якщо ви не можете надрізати його перед покупкою, щоб поглянути на м'якоть, прийміть до уваги також шкірку, колір, вагу та інші ознаки зрілості ягоди.
Стиглий кавун, неважливо великий або маленький, важчий у порівнянні з іншими кавунами такого ж розміру. Підніміть кілька виберіть найважчий за вагою.
Також перевірить стиглість можна, провівши подряпину на кавуні. Коли на ньому залишаються сліди від подряпини (у вигляді саден), тоді кавун вже доспів. Ще при натисканні (головне, не перестаратися) на стиглий кавун ви почуєте потріскування.
Ще можна переконатися в правильності вашого вибору, зануривши його у воду. Якщо кавун потонув, значить, він недозрілий, сплив, — значить, стиглий.
Іншим важливим фактором є пляма на протилежній стороні від стебла, де кавун торкався землі під час дозрівання. Важливо вибрати кавун з жовтою плямою. Якщо пляма зелена або біла, це означає, що кавун недостатньо дозрів.
Існує переконання, що "стать" кавуна впливає на його смак. Рекомендується купувати кавуни жіночої статі (мають плоский нижній ділянку і широкий круг), які на відміну від чоловічої статі (опуклість нижньої ділянки і маленький круг), мають менше кісточок і більш солодкий смак.