07:20, 15 червня 2018 р.
Прикарпатська родина створює "космічний" посуд заради освіти дітей. ФОТО
З посуду можна не тільки їсти, ним ще можна любуватися та надихатися. Доказом цього є унікальні вироби бренду «ТапЛап», які майструє сім’я прикарпатців.
Для читачів Огого! гончар Богдан Микитюк розповів про соціальну мету проекту, як народжуються цікаві ідеї для посуду та як їх створюють.
Кілька років тому у Городенці запрацювала гончарна майстерня «Покутська кераміка». Екологічні та практичні вироби із глини, а це посуд, вази, підсвічники, різноманітні сувеніри тощо, тут створює сім’я Микитюків. Першим гончарство опанував Антон Микитюк, якому згодом почали допомагати батько Михайло, брат Богдан та інші родичі. Спершу справа розвивалася повільно, інколи під час роботи допускали помилки, але гончарі розвивалися, опановували нові техніки виробництва, тож тепер про якість виробів ніхто не сперечається. Зараз над створенням та розповсюдженням естетичних етнічних речей працює 30 людей.
На початку працювали на гончарному крузі, а у 2014 році створили бренд «ТапЛап», де переважає техніка ручної ліпки та глазурування посуду. Цікаво, що на таку назву проекту дружину майстра надихнула собачка – частка «Лап» від слова «лапа».
Гончар Богдан Микитюк зауважив, що цей проект є соціальним. Його започаткували для відновлення роботи приватного дитячого садка, де малечу виховують за вальдорфською системою (під час навчання значну увагу приділяють розвитку уяви та критичного мислення у діток, творчим іграм). Частину коштів з реалізації кераміки вкладають у дошкільну освіту дітей та хочуть відкрити у Городенці школу, яка працюватиме у цьому ж напрямку.
Керамічні вироби бренду не такі, які ми зазвичай бачимо на ярмарках. Вони дуже цікаві, осучаснені. Деякі нагадують щось космічне, інші нагадують рослини, мають гарні малюнки гір чи веселих тваринок. Їх не захочеться ховати у шафу, бо цікаві форми, яскраві кольори, незвичні узори горняток, тарілок, мильничок можуть чудово доповнювати інтер’єр.
«Ми рухаємося у ногу з часом. Мені смішно, коли кажуть, що на роботу надихає муза. Наші ідеї зазвичай з’являються в Інтернеті. Щось нове придумати складно, для цього треба бути генієм. А ми знаходимо, наприклад, картинку, інтерпретуємо, якісь елементи додаємо, а щось віднімаємо. Інколи клієнт каже, що він хоче отримати», – зізнається гончар.
На створення посудини потрібно 10-14 днів, залежно від обсягу роботи. За словами майстра, спершу працюють з глиною на гончарному крузі або руками. Потім оздоблюють, наприклад, тарілку цікавою фактурою, роблять узори. Наступні кроки – це природна сушка та випікання у пічці при температурі 1000 градусів. Після цього на річ наносять глазур потрібного кольору та знову відправляють у піч. Готовий виріб деколи занурюють у коров’яче молоко, що дає роботі певного кольору. Мова про так звану молочну кераміку.
Посуд бренду «ТапЛап» користується попитом. Перші вироби продавали на ярмарках та фестивалях, згодом запустили сайт і розпочали роботу в соціальних мережах. Замовниками є різноманітні ресторани та кафе, сувенірні крамнички та популярні зараз шоуруми. Велику долю займає роздрібна торгівля.
У гончарній майстерні переконані:
«У кожного свій шлях, у когось простіший, у когось складніший та якщо в основі концепції лежать світлі ідеї, то завжди приходить успіх».
Читайте також:
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
11:23, 2 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
live comments feed...