11:19, 26 вересня 2019 р.
Музей-сироварня Хата-стая у Верховині
Музей-сироварня Хата-стая відкритий у 2014 р.
"Хата-стая" - гуцульська старовинна хата-музей, де можна ознайомитися, а також взяти участь у процесі приготування сиру "будз" з овечого молока - традиційної гуцульської страви. Тут проводяться майстер-класи та дегустації. У стінах музею зібрані різні предмети побуту гуцулів, традиційний одяг, посуд.
«Файні наші газдині та газдики, просимо вас до нашої гуцульської хатини», – такими словами верховника Галина Мокан запрошує шукачів народного колориту до свого сирного світу. Галина відкрила у Верховниі власний музей «Хата-стая», де розповідає про традиційне домашнє сироваріння.
Читайте також: Верховинська ГалЄрія: як в інтерактивному музеї туристів на гуцулів перетворюють
Цікавою локацією цього музею є спеціально облаштоване місце, де «молоко роблять» — так по-тутешньому кажуть про готування сиру. Для цього на подвір’ї з тильної сторони будинку розташований різний інвентар — від казанка над відкритим вогнем до різноманітних діжок, що необхідні для приготування та зберігання овечого сиру. У самій хаті є коридор і дві кімнати з автентичним одягом та речами побутового вжитку. Найстарішою частиною будівлі є кімната з піччю, де зібрані вишиті сорочки і рушники, посуд (тарілки, глеки), килими тощо. Інша кімната — “Гуцульська світлиця” — пристосована для проведення майстер-класів. Тут можна приготувати місцеві страви (наприклад, банош), послухати дримбу і спробувати ткати.
Фото сайту verkhovyna.life
Читайте також: Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика
Стая – це кустарна гуцульська сироварня із казанком над відкритим вонищем. Саме у таких колибах-стаях вівчарі на полонинах ціле літо варять полонинські сири – будз, вурду та бринзу. В музеї «Хата-стая» весь процес можна побачити на власні очі та долучитися до роботи власними руками, щоб наприкінці екскурсії продегустувати сир власного виробництва та інші страви гуцульської кухні. А для учасників туру “Слідами забутих предків” пані Галина готує особливе меню.
Місце знаходження:
Івано-Франківська область, смт Верховина, Жаб’євський потік. Вхідні квитки: загальний, пенсіонери і студенти – 20 грн, учні – 15 грн.
Читайте також: Добірка найцікавіших музеїв Прикарпаття
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Спецтема
Останні новини
15:20
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
16:36, 25 жовтня
16:42, 2 листопада
1
live comments feed...