
Новини компаній
16:07, 31 травня 2021 р.
Ресторани, відмічені зіркою Michelin – що це за заклади і чому їх немає в Україні
Новини компаній

Кожен гурман не раз чув про ресторани, відмічені однією, двома чи трьома зірками Michelin. Наявність цієї відзнаки говорить про те, що це висококласний заклад, в якому працюють кращі кухарі, впроваджені програми комплексної автоматизації, бездоганний рівень сервісу. Спробуємо детально розібратися, що саме означає заповітна зірка Michelin, чому це мрія для кожного ресторатора, і чому в Україні поки що немає «мішленівських» ресторанів.
Історична довідка
Ще на початку минулого століття Андре Мішлен, голова компанії-шиновиробника «Мішлен», допоміг автомобілістам, видавши довідник з переліком автопарковок, станцій техобслуговування, готелів, ресторанів, кафе. «Червоний гід Michelin» можна було придбати на автозаправці. Зірочкою в ньому позначались заклади громадського харчування з високими цінниками.
Довідник дуже сподобався автомобілістам і його популярність швидко зростала. Через декілька десятиліть змінилися критерії оцінки якості ресторанів, їхній рівень став позначатися в межах тризіркової градації. Такий принцип діє і в наш час. Ресторани, відмічені зірками «Мішлен», є у багатьох європейських країнах. Кожен з них відрізняється гарною їжею, вишуканим сервісом, має програму автоматизації ресторану. Але в Україні вони поки відсутні.
Причини відсутності «мішленівських» ресторанів в Україні
Слід зазначити, що довідник – це маркетинговий інструмент компанії – виробника автомобільних покришок. Його задача – заохотити людей покинути домівки і поїхати мандрувати по різних населених пунктах. Чим більше люди мандрують, тим швидше зношуються шини, а відповідно – купуються нові.
В Україні дороги перебувають далеко не в найкращому стані, туристична сфера розвинута слабко. Відповідно, тут не реалізується 1 мільйон шин Michelin щороку. Тому «червоний гід» у нас не видається, а значить зірки ресторанам не присуджуються.
Оцінка ресторанів Michelin
Що ж означає наявність зірок «Мішлен поряд із назвою ресторану?
- 1 зірка – заклад відзначається як «дуже хороший»;
- 2 зірки – заради відвідування ресторану варто змінити маршрут манжрівки;
- 3 зірки – рекомендується спланувати окрему подорож для відпочинку в закладі.
Інформація про «зірковість» призначена лише для довідника. Рестораторам не рекомендується у своїй рекламній кампанії згадувати про наявність зірок Michelin. Зірки присуджуються саме закладу, а не окремим особам (наприклад, шеф-кухарю).
В Україні наразі активно розвивається гастрономічна культура та ресторанний бізнес. Багато закладів можуть продемонструвати високоякісний рівень обслуговування і запропонувати достойні страви та напої. Але присудження зірок Michelin залежить від комплексу факторів. І сьогодні важко спрогнозувати, коли дана відзнака з’явиться в українському ресторанному бізнесі.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Пол Ратт та Джек Блек вирішили власноруч перезняти культовий фільм. Про що буде нова “Анаконда” та чому всі її так чекають?
Новини компаній
15:00
23 грудня
1 Гбіт/с – новий стандарт швидкості Укртелеком
Новини компаній
11:00
23 грудня
10:04
23 грудня
Оголошення
20:34, 13 грудня
8
09:22, 20 грудня
9
09:28, 19 грудня
2
12:30, 17 грудня
Коментарі