Ресторани, відмічені зіркою Michelin – що це за заклади і чому їх немає в Україні

Ресторани, відмічені зіркою Michelin – що це за заклади і чому їх немає в Україні, фото-1

Кожен гурман не раз чув про ресторани, відмічені однією, двома чи трьома зірками Michelin. Наявність цієї відзнаки говорить про те, що це висококласний заклад, в якому працюють кращі кухарі, впроваджені програми комплексної автоматизації, бездоганний рівень сервісу. Спробуємо детально розібратися, що саме означає заповітна зірка Michelin, чому це мрія для кожного ресторатора, і чому в Україні поки що немає «мішленівських» ресторанів.

Історична довідка

Ще на початку минулого століття Андре Мішлен, голова компанії-шиновиробника «Мішлен», допоміг автомобілістам, видавши довідник з переліком автопарковок, станцій техобслуговування, готелів, ресторанів, кафе. «Червоний гід Michelin» можна було придбати на автозаправці. Зірочкою в ньому позначались заклади громадського харчування з високими цінниками.

Довідник дуже сподобався автомобілістам і його популярність швидко зростала. Через декілька десятиліть змінилися критерії оцінки якості ресторанів, їхній рівень став позначатися в межах тризіркової градації. Такий принцип діє і в наш час. Ресторани, відмічені зірками «Мішлен», є у багатьох європейських країнах. Кожен з них відрізняється гарною їжею, вишуканим сервісом, має програму автоматизації ресторану. Але в Україні вони поки відсутні.

Причини відсутності «мішленівських» ресторанів в Україні

Слід зазначити, що довідник – це маркетинговий інструмент компанії – виробника автомобільних покришок. Його задача – заохотити людей покинути домівки і поїхати мандрувати по різних населених пунктах. Чим більше люди мандрують, тим швидше зношуються шини, а відповідно – купуються нові.

В Україні дороги перебувають далеко не в найкращому стані, туристична сфера розвинута слабко. Відповідно, тут не реалізується 1 мільйон шин Michelin щороку. Тому «червоний гід» у нас не видається, а значить зірки ресторанам не присуджуються.

Оцінка ресторанів Michelin

Що ж означає наявність зірок «Мішлен поряд із назвою ресторану?

  • 1 зірка – заклад відзначається як «дуже хороший»;
  • 2 зірки – заради відвідування ресторану варто змінити маршрут манжрівки;
  • 3 зірки – рекомендується спланувати окрему подорож для відпочинку в закладі.

Інформація про «зірковість» призначена лише для довідника. Рестораторам не рекомендується у своїй рекламній кампанії згадувати про наявність зірок Michelin. Зірки присуджуються саме закладу, а не окремим особам (наприклад, шеф-кухарю).

В Україні наразі активно розвивається гастрономічна культура та ресторанний бізнес. Багато закладів можуть продемонструвати високоякісний рівень обслуговування і запропонувати достойні страви та напої. Але присудження зірок Michelin залежить від комплексу факторів. І сьогодні важко спрогнозувати, коли дана відзнака з’явиться в українському ресторанному бізнесі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі