Чим шкідливий чай: 6 несподіваних висновків вчених

В користь чаю мало хто сумнівається: мільярди азіатів, які вживають це гаряче питво протягом тисячоліть, не можуть помилятися.

Чай чудово втамовує спрагу і бадьорить, знижує рівень холестерину і нормалізує роботу серцево-судинної системи, уповільнює старіння і навіть робить розумнішим.

Однак велика кількість плюсів зовсім не виключає мінусів.

1. Гарячий чай може викликати кровотечу

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐаÑÑÑий Ñай може викликаÑи кÑовоÑеÑÑ

Британський отоларинголог і пластичний хірург Генрі Шарп (Henry Sharpe) вважає, що звичка пити гарячий чай може погано позначитися на судинах носоглотки. Пара з чашки змушує їх розширюватися і нерідко провокує носові кровотечі.

Крім того, існує версія, що гарячий чай може збільшити ризик розвитку раку стравоходу. На щастя, з нею згодні не всі.

У будь-якому випадку оптимальною температурою напою вважаються 50-60 ° С. Щоб досягти ідеалу, чашці зі свіжозавареним питвом досить постояти 5-7 хвилин при кімнатній температурі.

2. Занадто міцний чай руйнує зуби і кістки

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐанадÑо мÑÑний Ñай ÑÑйнÑÑ Ð·Ñби Ñ ÐºÑÑÑки

The New England Journal of Medicine опублікував історії кількох пацієнтів, які постраждали від звички пити занадто міцний напій. Так, примітний випадок 47-річної жінки, протягом 17 років щодня пригощає чаєм, завареним з 100-150 пакетиків. За відносно короткий термін вона втратила практично всі зуби і придбала зайву крихкість кісток. Це симптоми скелетного флюорозу. Його викликає накопичення в кістках фтору, що надходить в тому числі з міцного чаю.

Зрозуміло, що стільки міцного чаю не кожен зможе випити, проте пам’ятати про міру все-таки варто. Дієтологи рекомендують вживати не більше 4-5 чашок в день.

3. Чай може містити важкі метали

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ Ð§Ð¸Ð¼ ÑкÑдливий Ñай

У 2013 році канадський Journal of Toxicology опублікував результати дослідження великої кількості зразків пакетованого чаю з різних регіонів планети.

Токсикологи виявили в зразках важкі метали, зокрема свинець, алюміній, миш’як і кадмій. Передбачається, що метали потрапляють в чайне листя через забруднення грунту: нерідко плантації розташовуються, наприклад, поруч з неекологічними вугільними електростанціями.

Концентрація металів в напої залежить від часу заварювання. Якщо пакетик знаходиться у воді 15-17 хвилин, рівень токсичних речовин піднімається до небезпечного (наприклад, в деяких зразках концентрація алюмінію склала до 11 449 мкг / л при допустимому денному максимумі в 7 000 мкг / л).

Вчені зробили висновок: чим довше заварюється чай, тим більше всякої гидоти вимивається з листя в воду. Тому не варто настоювати напій довше 3 хвилин.

Ще один варіант – віддавати перевагу білому чаю. Його листя зривають зовсім молодими, а значить, вони не встигають накопичити в собі критичну дозу важких металів.

4. Іноді чай шкідливий для печінки

ÐоÑожее изобÑажение

Трав’яні чаї нерідко накопичують в собі піролізидинові алкалоїди – токсини, що виробляються деякими видами квітучих рослин.

Ці токсини негативно впливають на організм в цілому, але основний їх мішенню є печінка Toxicity and metabolism of pyrrolizidine alkaloids. У 2015 році американський журнал Food Chemistry опублікував результати дослідження 44 зразків трав’яних чаїв, призначених для немовлят, вагітних і жінок, що годують. Вчені виявили піролізидинові алкалоїди в 86% зразків.

В принципі, доза токсинів, яку реально отримати з чаю (при помірному його вживанні, природня), для дорослої людини практично безпечна. З немовлятами, а також вагітним і годуючим жінкам ситуація інша. Через низький ваги тіла немовля і тим більше ще не народжений малюк більш уразливій для токсинів, які потрапляють до них від матері.

5. Вживання чаю після їжі може привести до нестачі заліза

ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ ÐÐ¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð½Ñ ÑÐ°Ñ Ð¿ÑÑÐ»Ñ ÑÐ¶Ñ Ð¼Ð¾Ð¶Ðµ пÑивеÑÑи до неÑÑаÑÑ Ð·Ð°Ð»Ñза

Дослідження, проведені в Каліфорнійському університеті в 2011 році, довели чай «пов’язує» потрапивши з їжею залізо, значно погіршуючи його поглинання організмом. Якщо регулярно пити чай після їжі, можна допитися до залозистого дефіциту, що загрожує неприємними наслідками: від погіршення стану шкіри, волосся, млявості до залізодефіцитної анемії, розбиратися з якою доведеться разом з лікарем.

Тому медики рекомендують запивати улюбленим напоєм сніданок, обід або вечерю. До чаювання має пройти хоча б 20 хвилин.

6. Чай провокує безсоння

ÐоÑожее изобÑажение

Винні в цьому кофеїн і ароматичні речовини, за які ми, власне, чай і любимо. Тонізуючий ефект напою має фізіологічну основу: пульс частішає, кровотік прискорюється, наднирники виділяють більше адреналіну, центральна нервова система і головний мозок приходять у збудження… Вранці або в розпал трудового дня чай – просто знахідка!

А от увечері чайне перезбудження може перебити вам весь сон. Якщо вже дуже хочеться чайку на ніч, краще обмежитися трав’яними напоями, вміст кофеїну в яких знижено в порівнянні з чорним і особливо зеленим чаєм.

Користь чаю

Та незважаючи на це, багато людей щодня п'ють чай знаючи і його користь. В Японії навіть у наші дні чай вважають панацеєю, яка зцілює хвороби і продовжує життя.

Чорний чай. Амінокислота L-теанін у складі чорного чаю стимулює мозкову активність, покращує пам'ять, відповідає за розслаблений стан вашого організму. Після чашки міцного напою у вас загостриться уважність, і ви зможете сконцентруватися на важливих деталях у роботі.

Зелений чай. У складі зеленого чаю – 500 хімічних речовин, 450 мінералів, сотні вітамінів і поліфенолів. Користь цього напою складно переоцінити. А ще чай добре спалює калорії, зміцнює серцево-судинну систему і покращує обмін речовин.

ПуерХоча у цього чаю і запах, і смак специфічні, проте він нормалізує вміст холестерину і цукру в крові, знижує кислотність.

Улун.У складі улунів – понад 400 корисних речовин. Цей чай – рекордсмен за вмістом антиоксидантів. Якщо питимете його щодня, ваш імунітет стане міцним, як скеля. Кальцій, залізо, магній, цинк сприяють поліпшенню стану шкіри, волосся і нігтів, а флавоноїди прискорюють обмін речовин і виводять токсини з організму.

Білий чай.Білий чай найменше страждає від рук фермерів. Термічно його зовсім не обробляють, а значить, він містить величезну кількість корисних речовин. Вітаміни С, В1, Р, ефірні масла, кофеїн, антиоксиданти допоможуть вам бути в прекрасній формі. Приємний бонус – фантастичний смак білого чаю. Фруктово-квітковий післясмак змусить ваші рецептори танцювати лезгинку від задоволення.

 Читайте також:Вчені назвали список продуктів - «борців» з онкозахворюваннями